Fläskschnitzel med Italiensk pasta

Fläskschnitzel med Italiensk pastablandning. Grillad eller stekt schnitzel med pasta som blandats med Italienskt gottis. Enkelt men riktigt gott med fina råvaror som cocktailtomater, rostade pinjenötter, kronärtskockor, riven parmesan, färsk basilika, olivolja och lite vitlök. 

Vintips till blir ett lättare rött vin och varför inte av Italienska druvan Sangiovese.  

Varitation: Man kan blanda i andra italienska delikatesser om man vill som fina svarta oliver, ruccola (vänd runt på slutet), strimlade soltorkade tomater, tärnad mozzarella, rostade valnötter med mera. Vill du ha mer sås så fräs med en burk hela skalade tomater samt häll på grädde och en klick kokbar crème fraiche. Blir också gott med kalvschnitzel eller schnitzel från vildsvin. Skippar du vitlöken så har du en rätt bra IBS-anpassad rätt. Vegetariskt alternativ får du med en quorn-filé istället för schnitzeln. Skippar du parmesanosten och steker ex. aubergineskivor till istället för kött så blir det vegan. Välj glutenfri pasta eller sojabönspasta så har du en glutenfri rätt. 

4 port fläskschnitzel med italienska smaker

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 12 min
  • Klart på: 22 min

Ingredienser

  • 600 gram fläskschnitzel
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 krm salt
  • 2 msk olivolja
  • 1 klyfta vitlök (valfritt)
  • 1 krm torkad salvia
  • 250 gram cocktailtomater (1 paket)
  • 1 burk på ca 130 gram kronärtskocksbottnar i olja
  • 0,25 kruka färsk basilika
  • 2 krm chiliflakes (valfritt)
  • 0,5 dl riven parmesan eller grana padano
  • 400 gram pasta som skruvar, penna, gnocchi, spagetti eller valfri sort
  • 20 gram pinjenötter

Tillagning

  1. Börja koka upp vatten med någon tsk olivolja och tsk salt till pastan.
  2. Banka ut schnitzlarna något med en köttbank eller baksidan på en kraftig stekpanna eller kastrull. Detta är valfritt men det blir godare.
  3. Värm en stekpanna. Rosta pinjenötterna i några minuter under omrörning. Lägg över i en skål.
  4. Tillsätt olivolja till stekpannan. Salta, peppra och krydda köttet med salvia. Bryn några minuter på varje sida. Låt steka klart ca 5 minuter på låg värme. Sänk sedan och låt vila medan resten blir klart.
  5. Koka pastan enligt paket - vanligtvis mellan 8-12 minuter.
  6. Skölj och dela tomater. Häll av oljan från kronärtsskockorna i en panna med höga kanter eller kastrull. Skär skockorna i bitar.
  7. Skala och pressa vitlöken ner i pannan med oljan från skockorna. Fräs vitlöken och chiliflakes i oljan från skockorna någon halv minut utan att den tar färg.
  8. Tillsätt tomater och skockor. Rör om och låt steka på låg värme tills pastan är klar.
  9. Riv parmesanost och strimla färsk basilika.
  10. Blanda den kokta pastan med tomater, skockor, riven parmesan, strimlad basilika samt pinjenötter. Smaka av med salt. Servera med fläskschnitzlarna.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer