Fläskschnitzel med Italiensk pasta

Fläskschnitzel med Italiensk pastablandning. Grillad eller stekt schnitzel med en slags pastasallad med skruvar, penne, gnocchi eller valfri pasta samt gottis som cocktailtomater, rostade pinjenötter, kronärtskockor, riven parmesan, färsk basilika, olivolja och lite vitlök.

Vintips till blir ett lättare rött vin och varför inte av Italienska druvan Sangiovese.

Varianter

  • Man kan blanda i andra italienska delikatesser om man vill som fina svarta oliver, ruccola (vänd runt på slutet), strimlade soltorkade tomater, tärnad mozzarella, rostade valnötter med mera.
  • Vill du ha mer sås så fräs med en burk hela skalade tomater samt häll på grädde och en klick kokbar crème fraiche.
  • Blir också gott med kalvschnitzel eller schnitzel från vildsvin.
  • Skippar du vitlöken så har du en rätt bra IBS-anpassad rätt.
  • Vegetariskt alternativ får du med en quorn-filé istället för schnitzeln.
  • Skippar du parmesanosten och steker ex. aubergineskivor till istället för kött så blir det vegan.
  • Välj glutenfri pasta eller sojabönspasta så har du en glutenfri rätt.

4 port fläskschnitzel med italienska smaker

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 12 min
  • Klart på: 22 min

Ingredienser

  • 600 gram fläskschnitzel
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 krm salt
  • 2 msk olivolja
  • 1 klyfta vitlök (valfritt)
  • 1 krm torkad salvia
  • 250 gram cocktailtomater (1 paket)
  • 1 burk på ca 130 gram kronärtskocksbottnar i olja
  • 0,25 kruka färsk basilika
  • 2 krm chiliflakes (valfritt)
  • 0,5 dl riven parmesan eller grana padano
  • 400 gram pasta som skruvar, penna, gnocchi, spagetti eller valfri sort
  • 20 gram pinjenötter

Tillagning

  1. Börja koka upp vatten med någon tsk olivolja och tsk salt till pastan.
  2. Banka ut schnitzlarna något med en köttbank eller baksidan på en kraftig stekpanna eller kastrull. Detta är valfritt men det blir godare.
  3. Värm en stekpanna. Rosta pinjenötterna i några minuter under omrörning. Lägg över i en skål.
  4. Tillsätt olivolja till stekpannan. Salta, peppra och krydda köttet med salvia. Bryn några minuter på varje sida. Låt steka klart ca 5 minuter på låg värme. Sänk sedan och låt vila medan resten blir klart.
  5. Koka pastan enligt paket - vanligtvis mellan 8-12 minuter.
  6. Skölj och dela tomater. Häll av oljan från kronärtsskockorna i en panna med höga kanter eller kastrull. Skär skockorna i bitar.
  7. Skala och pressa vitlöken ner i pannan med oljan från skockorna. Fräs vitlöken och chiliflakes i oljan från skockorna någon halv minut utan att den tar färg.
  8. Tillsätt tomater och skockor. Rör om och låt steka på låg värme tills pastan är klar.
  9. Riv parmesanost och strimla färsk basilika.
  10. Blanda den kokta pastan med tomater, skockor, riven parmesan, strimlad basilika samt pinjenötter. Smaka av med salt. Servera med fläskschnitzlarna.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-31

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt till kulinarisk kock och måltidskreatör på Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.