Oxfilé med fetaost

Introduktion och förberedelse

Här toppade jag en bit grillad oxfilé med en röra av fetaost och serverade med klyftpotatis, grönsallad samt en tomatsallad med mozzarella.

Varianter

Portionsberäkning

Räkna 4 bitar oxfilé på ca 120 gram vardera eller 8 (två vardera) mindre bitar på ca 60 gram styck. Du kan även köpa en hel bit oxfilé på ca 500 gram.

Stekgrader

Använd en stektermometer: 55 grader ger rött, rosa eller blodig oxfilé. 60 grader ger medium eller rosastekt oxfilé. 65 grader ger genomstekt eller välstekt oxfilé sk welldone.

Att dricka till

Vintips till är ett fylligt rött vin ex. en Cabernet Sauvignon från Frankrike, Chile eller Sydafrika eller en röd Shiraz från Australien.

Salt fetaost är gott till kött som oxfilé.
Salt fetaost är gott till kött som oxfilé.

4 portioner oxfile med fetaost

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 500 gram oxfilé
  • 2 msk olivolja
  • 1 krm svartpeppar
  • 0,5 krm salt
  • Fetaoströra: 150 gram fetaost
  • 0,5 dl gräddfil
  • 2 msk creme fraiche
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk citronsaft
  • 2 msk hackad persilja
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 tsk flingsalt
  • 0,5 tsk socker
  • Klyftpotatis: 16 potatisar av fast sort ex. Ukama, Asterix, färskpotatisar eller delikatesspotatisar
  • 2 msk rapsolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • Tillbehör: 30 gram babyspenat
  • 2 tomater
  • 1 mozzarellaost
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk vinäger
  • 6 blad färsk basilika

Tillagning

  1. Ta fram oxfilé så att de blir rumstempererade.
  2. Börja med klyftpotatisen: Sätt ugnen på 225 grader.
  3. Tvätta och borsta potatisen och skär i klyftor. Själv gillar jag när skalet är på.
  4. Skölj klyftorna i vatten ev. i ett durkslag, torka med lite papper och blanda dem med olja, salt och vitpeppar i en långpanna, ugnsform eller ugnsfast stekpanna. Ställ gärna potatisklyftorna med lite mellanrum och med yttersidan nedåt. Baka klyftpotatisen i mitten av ugnen i ca 20-30 minuter tills de fått färg samt är mjuka inuti. I varmluftsugn tar det ca 20 minuter. Vänd ev. runt klyftpotatisarna efter halva tiden. Vid servering så kan du ev. strö över lite gourmetsalt samt något varv med svartpepparkvarnen.
  5. Tomat och mozzarellasallad: Skölj och skär tomater i skivor.
  6. Skiva osten och varva med tomater på ett fat.
  7. Ringla över olja och vinäger samt lite flingsalt och svartpeppar. Toppa med grovhackad färsk basilika.
  8. Fetaoströra: Smula sönder fetaosten och blanda med gräddfil, olivolja, citronsaft, hackad persilja, svartpeppar och salt.
  9. Dags att grilla oxfilén. Har du köpt hel oxfilé så skär den i fyra eller åtta (två var) portionsbitar.
  10. Gnid i köttet i olivolja, salt och peppar.
  11. Grilla eller stek (använd ev. en grillpanna) oxfilébitarna 2-3 minuter på varje sida. Sänk värmen (sätt på lock om du har kupolgrill) och låt dem grilla eller steka i några minuter till på låg värme eller vid sidan av den heta delen av grillen tills de har den stekgrad du önskar. Känn på köttet och avgör själv: är köttet mjukt som underläppen är det blodigt, som nästippen är det medium och som hakan är det welldone. Eller använd en digital stektermometer: 55 grader ger rött, rosa eller blodigt kött, 60 grader ger medium eller rosastekt kött och slutligen 65 grader ger genomstekt eller välstekt kött så kallat welldone.
  12. Servera oxfilén på en bädd med babyspenat, toppa med en klick fetaoströra och servera med klyftpotatis och tomat och mozzarellasalladen. Garnera ev. med något blad persilja.
E-mail
Medel: 3.5 (6 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 746 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-01-11