Fois gras med äpple

Fois gras med äpple på rostad toast med babyspenat och balsamvinäger. Använd ankleverpaté eller gåsleverpaté eller hel anklever eller gåslever.

Gott som förrätt eller gör små snittar med små bitar bröd som aptitretare eller till buffé.

Gott till är också en klick fikonchutney eller fikonmarmelad. Istället för äpple kan du ta päron eller kvitten. Tips på gåslever att köpa hittar du här.

Att dricka till

Klassiskt vinval till gås- eller anklever är fransk sött vin som Sauternes eller Champagne. Gewurtztraminer eller Pinot Gris från Alsace är ett annat alternativ.

5 portioner fois gras med äpple

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 200 gram ankleverpaté eller gåsleverpaté, en burk. Räkna 40 gram per portion.
  • 1 stort äpple
  • 1 tsk droppar citronsaft
  • 5 trekanter vitt bröd eller snett skivade (skivor) baguetter
  • 30 gram babyspenat - några blad vardera
  • 5 tsk fin balsamvinäger
  • 1 tsk flingsalt
  • 2 krm nymalen svartpeppar

Tillagning

  1. Skala äpplet, kärna ur och skär i tunna skivor. Pensla på lite citronsaft så de ej mörknar.
  2. Rosta bröden.
  3. Skölj babyspenaten.
  4. Lägg på några blad babyspenat på varje brödskiva.
  5. Skär fois gras i ca 1cm tjocka skivor (40 gram vardera). Placera skivorna på spenaten.
  6. Lägg på några skivor äpple på varje skiva fois gras.
  7. Droppa över lite balsamvinäger, strö över lite flingsalt samt nymalen svartpeppar och servera direkt.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-11-01

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt till kulinarisk kock och måltidskreatör på Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.