Bröd med surdeg

Baka egna bröd, limpor eller frallor med vetesurdeg som du kan köpa färdig eller använd egen surdeg (sök recept på surdeg här på receptfavoriter.se).
Ett ljust surdegsbröd som är gott nybakt eller att rosta i skivor.

2 bröd med surdeg

  • Förberedelse: 2 tim 50 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 3 tim 10 min

Ingredienser

  • 150 gram vetesurdeg
  • 25 gram färsk jäst (0,5 paket)
  • 5 dl kallt vatten
  • 3 dl grahamsmjöl
  • 11 dl vetemjöl special
  • 2 tsk salt
  • 1 msk olivolja
  • 1 ägg
  • 1 dl sesamfrön

Tillagning

  1. Rör ihop surdegen med smulad färsk jäst och vatten. Tillsätt alla ingredienser utom 1 dl vetemjöl samt salt.
  2. Knåda till en elastisk och smidig deg - ca 10 min i maskin eller 15 min för hand.
  3. Häll i saltet i slutet av knådningen. Degen ska vara lös, men inte kladdig.
  4. Lägg degen i en stor bunke och täck med plastfilm.
  5. Låt degen jäsa till dubbel storlek i 2 timmar.
  6. Lägg upp degen på ett mjölat bakbord och dela och forma till två runda bröd, två limpor eller 16 frallor eller bullar på mjölat bakbord.
  7. Lägg på en smord plåt (eller med bakpapper).
  8. Pensla bröden med uppvispat ägg och strö över sesamfrön.
  9. Täck med bakduk samt jäsa i ytterligare 40 minuter. Sätt på ugnen 250 grader.
  10. Sätt in bröden och grädda på 250 i 5 minuter. Om du vill ha en knaprig skorpa på brödet så kan du sätta in en plåt i botten på ugnen (när du sätter igång den) och hälla i 1 dl vatten så att du får ånga i början.
  11. Sänk värmen till 200 grader och grädda ytterligare 20 minuter.
  12. Ta ut surdegsbröden och låt svalna på galler.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer