Bröd med surdeg

Baka egna bröd, limpor eller frallor med vetesurdeg som du kan köpa färdig eller använd egen surdeg (sök recept på surdeg här på receptfavoriter.se).
Ett ljust surdegsbröd som är gott nybakt eller att rosta i skivor.

2 bröd med surdeg

  • Förberedelse: 2 tim 50 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 3 tim 10 min

Ingredienser

  • 150 gram vetesurdeg
  • 25 gram färsk jäst (0,5 paket)
  • 5 dl kallt vatten
  • 3 dl grahamsmjöl
  • 11 dl vetemjöl special
  • 2 tsk salt
  • 1 msk olivolja
  • 1 ägg
  • 1 dl sesamfrön

Tillagning

  1. Rör ihop surdegen med smulad färsk jäst och vatten. Tillsätt alla ingredienser utom 1 dl vetemjöl samt salt.
  2. Knåda till en elastisk och smidig deg - ca 10 min i maskin eller 15 min för hand.
  3. Häll i saltet i slutet av knådningen. Degen ska vara lös, men inte kladdig.
  4. Lägg degen i en stor bunke och täck med plastfilm.
  5. Låt degen jäsa till dubbel storlek i 2 timmar.
  6. Lägg upp degen på ett mjölat bakbord och dela och forma till två runda bröd, två limpor eller 16 frallor eller bullar på mjölat bakbord.
  7. Lägg på en smord plåt (eller med bakpapper).
  8. Pensla bröden med uppvispat ägg och strö över sesamfrön.
  9. Täck med bakduk samt jäsa i ytterligare 40 minuter. Sätt på ugnen 250 grader.
  10. Sätt in bröden och grädda på 250 i 5 minuter. Om du vill ha en knaprig skorpa på brödet så kan du sätta in en plåt i botten på ugnen (när du sätter igång den) och hälla i 1 dl vatten så att du får ånga i början.
  11. Sänk värmen till 200 grader och grädda ytterligare 20 minuter.
  12. Ta ut surdegsbröden och låt svalna på galler.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer