Bananpaj à la Tobbe

Introduktion och förberedelse

Baka en smaskig bananpaj. Ett pajskal fylls med bananfyllning och toppas med kokostäcke. Servera pajen som efterrätt, fika eller till kaffe - gärna med lite vaniljvisp eller vaniljglass.

12 bitar bananpaj

  • Förberedelse: 1 tim 30 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 2 tim

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 0,5 dl socker
  • 125 g smör eller margarin
  • 2 msk kallt vatten
  • Fyllning: 4 mogna bananer
  • 1,5 dl vit sirap
  • 2 msk potatismjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 dl vispgrädde
  • Kokostäcke: 75 g smör
  • 1,25 dl farinsocker
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 3 dl kokosflingor
  • 1 ägg

Tillagning

  1. Mät upp mjölet och sockret till degen i en skål. Blanda väl. Lägg i kylskåpskallt matfett, skuret i små bitar. Finfördela fettet i mjölet med en gaffel eller med fingertopparna eller i en matberedare till en smulig massa.
  2. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Lägg degen i en plastpåse och låt vila minst 30 minuter i kylskåp.
  3. Lägg drygt hälften av degen i en osmord pajform och tryck ut den över botten. Rulla ut resten av degen till en drygt fingertjock längd och lägg den runt bottenplattan. Tryck ut degen till en kant som går upp på formens kant. Se till att det blir tätt i skarven mot bottenplattan.
  4. Låt pajskalet vila svalt cirka 15 min. Degen håller då formen bättre vid gräddningen.
  5. Nagga bottenplattan med en gaffel.
  6. Mosa bananerna i en skål. Blanda med sirap, grädde, vaniljsocker och potatismjöl. Tillsätt eventuellt några droppar gul karamellfärg om du vill att pajen ser lite mer festlig ut. Bred ut över bottnen på pajskalet.
  7. Grädda i mitten av ugnen vid 225° i cirka 20 minuter.
  8. Sänk ugnsvärmen till 175°.
  9. Smält smöret till täcket i en kastrull. Tillsätt farinsockret. Blanda mjöl, bakpulver och kokosflingor och rör ner det i smörblandningen. Rör ner ägget.
  10. Fördela småklumpar av kokosblandningen jämnt över hela pajfyllningen.
  11. Sätt in pajen i mitten av ugnen och grädda cirka 10 minuter tills kokostäcket får färg.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-05-01

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat så gott? Här hittar du svaret samt mina bästa tips på hur du lyckas vid grillen samt recept på goda marinader, såser, förrätter, grillspett och andra tillbehör.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer