Bananpaj à la Tobbe

Introduktion och förberedelse

Baka en smaskig bananpaj. Ett pajskal fylls med bananfyllning och toppas med kokostäcke.

Serveringsförslag

Passar till efterrätt eller dessert. Kan serveras varm eller kall med hemgjord vaniljsås, vaniljvisp, vaniljglass, yoghurtglass, vispad grädde eller matyoghurt smaksatt med florsocker och vaniljsocker, creme fraiche eller sorbet.

12 bitar bananpaj

  • Förberedelse: 1 tim 30 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 2 tim

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 0,5 dl socker
  • 125 g smör eller margarin
  • 2 msk kallt vatten
  • Fyllning: 4 mogna bananer
  • 1,5 dl vit sirap
  • 2 msk potatismjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 dl vispgrädde
  • Kokostäcke: 75 g smör
  • 1,25 dl farinsocker
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 3 dl kokosflingor
  • 1 ägg

Tillagning

  1. Mät upp mjölet och sockret till degen i en skål. Blanda väl. Lägg i kylskåpskallt matfett, skuret i små bitar. Finfördela fettet i mjölet med en gaffel eller med fingertopparna eller i en matberedare till en smulig massa.
  2. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Lägg degen i en plastpåse och låt vila minst 30 minuter i kylskåp.
  3. Lägg drygt hälften av degen i en osmord pajform och tryck ut den över botten. Rulla ut resten av degen till en drygt fingertjock längd och lägg den runt bottenplattan. Tryck ut degen till en kant som går upp på formens kant. Se till att det blir tätt i skarven mot bottenplattan.
  4. Låt pajskalet vila svalt cirka 15 min. Degen håller då formen bättre vid gräddningen.
  5. Nagga bottenplattan med en gaffel.
  6. Mosa bananerna i en skål. Blanda med sirap, grädde, vaniljsocker och potatismjöl. Tillsätt eventuellt några droppar gul karamellfärg om du vill att pajen ser lite mer festlig ut. Bred ut över bottnen på pajskalet.
  7. Grädda i mitten av ugnen vid 225° i cirka 20 minuter.
  8. Sänk ugnsvärmen till 175°.
  9. Smält smöret till täcket i en kastrull. Tillsätt farinsockret. Blanda mjöl, bakpulver och kokosflingor och rör ner det i smörblandningen. Rör ner ägget.
  10. Fördela småklumpar av kokosblandningen jämnt över hela pajfyllningen.
  11. Sätt in pajen i mitten av ugnen och grädda cirka 10 minuter tills kokostäcket får färg.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-07-21

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.