Bananpaj à la Tobbe

Bananpaj. En paj med banan och kokos i ljuv harmoni. Servera pajen som efterrätt eller till kaffe, gärna med lite vaniljvisp eller vaniljglass.

12 bitar bananpaj

  • Förberedelse: 1 tim 30 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 2 tim

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 0,5 dl socker
  • 125 g smör eller margarin
  • 2 msk kallt vatten
  • Fyllning: 4 mogna bananer
  • 1,5 dl vit sirap
  • 2 msk potatismjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 dl vispgrädde
  • Kokostäcke: 75 g smör
  • 1,25 dl farinsocker
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 3 dl kokosflingor
  • 1 ägg

Tillagning

  1. Mät upp mjölet och sockret till degen i en skål. Blanda väl. Lägg i kylskåpskallt matfett, skuret i små bitar. Finfördela fettet i mjölet med en gaffel eller med fingertopparna eller i en matberedare till en smulig massa.
  2. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Lägg degen i en plastpåse och låt vila minst 30 minuter i kylskåp.
  3. Lägg drygt hälften av degen i en osmord pajform och tryck ut den över botten. Rulla ut resten av degen till en drygt fingertjock längd och lägg den runt bottenplattan. Tryck ut degen till en kant som går upp på formens kant. Se till att det blir tätt i skarven mot bottenplattan.
  4. Låt pajskalet vila svalt cirka 15 min. Degen håller då formen bättre vid gräddningen.
  5. Nagga bottenplattan med en gaffel.
  6. Mosa bananerna i en skål. Blanda med sirap, grädde, vaniljsocker och potatismjöl. Tillsätt eventuellt några droppar gul karamellfärg om du vill att pajen ser lite mer festlig ut. Bred ut över bottnen på pajskalet.
  7. Grädda i mitten av ugnen vid 225° i cirka 20 minuter.
  8. Sänk ugnsvärmen till 175°.
  9. Smält smöret till täcket i en kastrull. Tillsätt farinsockret. Blanda mjöl, bakpulver och kokosflingor och rör ner det i smörblandningen. Rör ner ägget.
  10. Fördela småklumpar av kokosblandningen jämnt över hela pajfyllningen.
  11. Sätt in pajen i mitten av ugnen och grädda cirka 10 minuter tills kokostäcket får färg.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer