Ägghalvor med rom

Fyllda ägg eller ägghalvor med löjrom, kaviar eller stenbitsrom. Gott till sillbordet och buffé till påsk, jul eller midsommar.

Du kan lägga upp ägghalvorna på fat och en bädd av strimlad isbergssallad om du vill.

Här har jag räknat 2 ägghalvor per portion. Totalt 8 ägghalvor. Gör gärna några extra om du är osäker och ska servera på buffé, julbord, midsommar eller påskbord.

Välj helst svensk ursprungsmärkt Kalix löjrom eller MSC märkt rom eller kaviar samt ekologiska ägg.

4 portioner ägghalvor med rom

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 4 ägg
  • 0,5 rödlök
  • 100 g löjrom, stenbitsrom, kaviar eller blanda rom efter tycke
  • 0,5 dl crème fraiche
  • 0,5 krm salt
  • 8 små dillkvistar till garnering
  • 100 gram strimlad isbergssallad

Tillagning

  1. Hårdkoka äggen ca 8 minuter, kyl och skala dem.
  2. Dela äggen i halvor och peta ut äggulorna.
  3. Skala och finhacka löken.
  4. Blanda hälften av rommen med äggula, hackad lök och crème fraiche. Smaka av med salt.
  5. Lägg fyllningen i ägghalvorna. Du kan ev. spritsa i den eller lägga med en sked.
  6. Ställ dem på ett fat med ex. strimlad isbergssallad i botten.
  7. Toppa med varje ägghalva med ca en tsk rom. Garnera ev. med liten dillkvist.
E-mail
Medel: 4.5 (13 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept