Rökt makrill med gurksallad och färskpotatis

Rökt makrill med gurksallad och färskpotatis eller delikatesspotatis är enkelt och gott. Fungerar också utmärkt som picknickmat.

En kall öl samt bröd som knäckebröd eller kavring passar till (samt smör och lagrad ost). Lite blandad grönsallad och rädisor passar också till makrillen om du önskar.

4 portioner rökt makrill

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 4 stora eller 6 små rökta makrillar, varmrökta eller kallrökta
  • 1 gurka
  • 2 dl gräddfil eller matyoghurt
  • 16 färskpotatisar eller delikatesspotatis
  • 30 gram grönsallad (valfritt)
  • 4 klyftor citron (valfritt)

Tillagning

  1. Putsa och skölj färskpotatisarna och koka dem mjuka 15-20 minuter.
  2. Skala gurkan och dela den på längden. Gröp ur kärnorna med en sked. Slanta sedan gurkan och lägg i en skål.
  3. Blanda gurka med gräddfil i skålen.
  4. Servera makrillen med kokt potatis och gurksalladen samt gärna lite sköljd grönsallad och ev. en klyfta citron.
E-mail
Medel: 4.5 (11 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-06-28

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept