Inlagd zucchini

Inlagd zucchini i 1-2-3 lag. Passa på att spara och lägga in zucchini när den är billig. Odlar du zucchini så är risken att man blir överöst. Då kan du lägga in dem och spara dem.

Servera som sötsurt tillbehör till det mesta på samma vis som pressgurka, inlagda rödbetor eller pickles. 

Du kan använda grön eller gul zucchini. Allra godast blir små späda zucchinis. Se till att zucchinin ligger under ättikslagen. De vill flyta upp men tryck ner dem med en tyngd eller fyll en halv enliters plastpåse med lite vatten och lägg i lagen som tyngd på zucchinibitarna. 

Sterilisera gärna glasburkarna i ugnen i 10 minuter på 125 grader. Ska du spara zucchini flera månader i skafferiet så kan du tillsätta lite konserveringsmedel enligt paket om du vill vara säker på att den håller sig. 

Vill du variera smaken så passar en bit färsk skivad ingefära, en strimlad skivad chili eller kanel i inläggningen Dill är också gott i istället för bladpersilja.

1,5 liter inlagd zucchini

 • Förberedelse: 1 tim
 • Tillagning: 1 dag
 • Klart på: 1 dag 1 tim

Ingredienser

 • 900 gram zucchini
 • 1 gul lök
 • 2 dl ättiksprit 12%
 • 4 dl strösocker
 • 6 dl vatten
 • 2 msk gula senapsfrön
 • 0,5 dl hackad persilja (valfritt)
 • 20 gram färsk pepparrot

Tillagning

 1. Mät upp ättika, socker och vatten i en kastrull. Koka upp.
 2. Hacka persilja samt skala och skär pepparrot i grova bitar.
 3. Tillsätt senapsfrön, persilja samt pepparrot till lagen. Koka upp. Rör om ta av från värmen samt låt lagen svalna medan du fixar zucchinin.
 4. Skala och skär löken i strimlor.
 5. Skölj zucchinin. Vill du ha mönster på zucchinin så ta av det skalet med en ostyvel i strimlor så får du randigt mönster. Halvera zucchinin på längden och skär den i 0,5 cm tjocka skivor.
 6. Blanda zucchini med lök och häll på ättikslagen. De vill flyta upp men tryck ner dem med en tyngd eller fyll en halv enliters plastpåse med lite vatten och lägg i lagen som tyngd på zucchinibitarna. Behöver du mer ättikslag så är det bara att blanda mera.
 7. Låt zucchinin stå och marinera minst ett dygn mörkt och svalt.
 8. Håller sig mörkt och svalt i oöppnad burk flera veckor till månader.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer