Inlagd zucchini

Introduktion och förberedelse

Inlagd zucchini i 1-2-3 lag. Passa på att spara och lägga in zucchini när den är billig.

Odlar du zucchini så är risken att man blir överöst med zucchinis. Då kan du lägga in dem och spara dem.

Serveringsförslag

Servera som sötsurt tillbehör till det mesta på samma vis som pressgurka, inlagda rödbetor eller pickles.

Val av zucchinis

Du kan använda grön eller gul zucchini.

Allra godast blir små späda zucchinis men större zucchinis funkar också.

Tips för hållbarheten

Se till att zucchinin ligger under ättikslagen. De vill flyta upp men tryck ner dem med en tyngd eller fyll en halv enliters plastpåse med lite vatten och lägg i lagen som tyngd på zucchinibitarna.

Sterilisera gärna glasburkarna i ugnen i 10 minuter på 125 grader.

Ska du spara zucchini flera månader i skafferiet så kan du tillsätta lite konserveringsmedel som natriumbenzoat enligt paket om du vill vara säker på att den håller sig.

Varianter

  • Vill du variera smaken så passar en bit färsk skivad ingefära, en strimlad skivad chili , senapfrön eller en kanelstång i inläggningen.
  • Dill eller en bit krondill är också gott i istället för bladpersilja.
  • Här är en variant på syltad zucchini med mer kryddning av svartpeppar, ingefära, kryddnejlika och senapsfrön.

Inlagd zucchini i burk med ättikslag
Zucchinin läggs in i ättikslag - även kallad 1-2-3 lag. Då blir den hållbar och kan ätas som sötsurt tillbehör hela vintern.

  • Vill du minska på mängden socker - förslagsvis med hälften - så tänk på att att hållbarheten minskar och att ha zucchinin i kylen samt äta upp inom några veckor.

1,5 liter inlagd zucchini

  • Förberedelse: 1 tim
  • Tillagning: 1 dag
  • Klart på: 1 dag 1 tim

Ingredienser

  • 900 gram zucchini
  • 1 gul lök
  • 2 dl ättiksprit 12%
  • 4 dl strösocker
  • 6 dl vatten
  • 2 msk gula senapsfrön
  • 0,5 dl hackad persilja (valfritt)
  • 20 gram färsk pepparrot

Tillagning

  1. Mät upp ättika, socker och vatten i en kastrull. Koka upp.
  2. Hacka persilja samt skala och skär pepparrot i grova bitar.
  3. Tillsätt senapsfrön, persilja samt pepparrot till lagen. Koka upp. Rör om ta av från värmen samt låt lagen svalna medan du fixar zucchinin.
  4. Skala och skär löken i strimlor.
  5. Skölj zucchinin. Vill du ha mönster på zucchinin så ta av det skalet med en ostyvel i strimlor så får du randigt mönster. Halvera zucchinin på längden och skär den i 0,5 cm tjocka skivor.
  6. Blanda zucchini med lök och häll på ättikslagen. De vill flyta upp men tryck ner dem med en tyngd eller fyll en halv enliters plastpåse med lite vatten och lägg i lagen som tyngd på zucchinibitarna. Behöver du mer ättikslag så är det bara att blanda mera.
  7. Låt zucchinin stå och marinera minst ett dygn mörkt och svalt.
  8. Håller sig mörkt och svalt i oöppnad burk flera veckor till månader.
E-mail
Medel: 4.3 (19 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 23 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-08-28