Jordärtskocksgratäng

Introduktion och förberedelse

Jordärtskocksgratäng - en krämig gratäng med grädde och jordärtskockor som passar till det mesta där potatisgratäng passar.

Framförallt god till viltstek, stek eller helstekt kyckling. Eller på vegetarisk buffé.

Gratäng med jordärtskockor, grädde och ost i gratängform
Gratäng med jordärtskockor, grädde och ost blir grönsakstillbehör och sås i ett.

4 portioner gratäng

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 600 g jordärtskockor
  • 2 msk citronsaft
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk smör eller olivolja
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 dl mjölk, standard
  • 3 dl grädde
  • 1 dl lagrad riven ost

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala och putsa jordärtskockorna.
  3. Smörj en ugnssäker form med lite smör eller olivolja.
  4. Skär jordärtskockorna i 3 mm tjocka skivor. Lägg dem i ugnsformen och blanda dem med citronsaft så att de inte mörknar.
  5. Skala och hacka löken och samt pressa vitlöken. Lägg i en kastrull.
  6. Tillsätt grädde, mjölk, salt, peppar till kastrullen och koka upp.
  7. Häll den varma gräddblandningen över jordärtsskockorna och ställ in formen i ugnen och grädda gratängen i ca 20 minuter.
  8. Ta ut gratängen och strö över riven ost.
  9. Grädda ytterligare 10 minuter i övre delen av ugnen tills gratängen fått fin färg.
  10. Ta ut och servera jordärtskocksgratängen.
E-mail
Medel: 4.2 (32 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 325 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-04-29