Jordärtskocksgratäng

Introduktion och förberedelse

Jordärtskocksgratäng - en krämig gratäng med grädde och jordärtskockor som passar till det mesta där potatisgratäng passar.

Framförallt god till viltstek, stek eller helstekt kyckling. Eller på vegetarisk buffé.

Gratäng med jordärtskockor, grädde och ost i gratängform
Gratäng med jordärtskockor, grädde och ost blir grönsakstillbehör och sås i ett.

4 portioner gratäng

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 600 gram jordärtskockor
  • 2 msk citronsaft
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk smör eller olivolja
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 dl mjölk, 3 %
  • 3 dl grädde 40%
  • 1 dl lagrad riven ost

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. Skala och putsa jordärtskockorna rena.
  3. Smörj en ugnssäker form med lite smör eller olivolja.
  4. Skär jordärtskockorna i 3 mm tunna skivor med kniv eller mandolin. Lägg dem i ugnsformen och blanda dem med citronsaft så att de inte mörknar.
  5. Skala och hacka löken och samt pressa vitlöken. Lägg i en kastrull.
  6. Tillsätt grädde, mjölk, salt, peppar till kastrullen och koka upp.
  7. Häll den varma gräddblandningen över skockorna så det precis täcker skockorna. Ställ in formen i ugnen och grädda gratängen i ca 20 minuter.
  8. Ta ut gratängen och strö över riven ost.
  9. Grädda ytterligare 10-20 minuter i mitten av ugnen tills gratängen fått fin färg. Du kan täcka över med folie mot slutet om gratängen är för mörk.
  10. Kontrollera med en sticka eller gaffel så att skockorna är mjuka. Annars täck med folie och grädde lite till.
  11. Ta ut och servera jordärtskocksgratängen.
E-mail
Medel: 4.1 (40 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 325 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-04-06