Jordärtskocksgratäng

Jordärtskocksgratäng - en krämig gratäng med grädde och jordärtsskockor som passar till det mesta där potatisgratäng passar.

Framförallt god till viltstek, stek eller helstekt kyckling. Eller på vegetarisk buffé.

4 portioner gratäng

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 600 g jordärtskockor
  • 2 msk citronsaft
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk smör eller olivolja
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 dl mjölk, standard
  • 3 dl grädde
  • 1 dl lagrad riven ost

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala och putsa jordärtskockorna.
  3. Smörj en ugnssäker form med lite smör eller olivolja.
  4. Skär jordärtskockorna i 3 mm tjocka skivor. Lägg dem i ugnsformen och blanda dem med citronsaft så att de inte mörknar.
  5. Skala och hacka löken och samt pressa vitlöken. Lägg i en kastrull.
  6. Tillsätt grädde, mjölk, salt, peppar till kastrullen och koka upp.
  7. Häll den varma gräddblandningen över jordärtsskockorna och ställ in formen i ugnen och grädda gratängen i ca 20 minuter.
  8. Ta ut gratängen och strö över riven ost.
  9. Grädda ytterligare 10 minuter i övre delen av ugnen tills gratängen fått fin färg.
  10. Ta ut och servera jordärtskocksgratängen.
E-mail
Medel: 4.5 (24 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-06-07

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt till kulinarisk kock och måltidskreatör på Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.