Jordärtskocksgratäng

Introduktion och förberedelse

Jordärtskocksgratäng - en krämig gratäng med grädde och jordärtsskockor som passar till det mesta där potatisgratäng passar.

Framförallt god till viltstek, stek eller helstekt kyckling. Eller på vegetarisk buffé.

4 portioner gratäng

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 600 g jordärtskockor
  • 2 msk citronsaft
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk smör eller olivolja
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 dl mjölk, standard
  • 3 dl grädde
  • 1 dl lagrad riven ost

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala och putsa jordärtskockorna.
  3. Smörj en ugnssäker form med lite smör eller olivolja.
  4. Skär jordärtskockorna i 3 mm tjocka skivor. Lägg dem i ugnsformen och blanda dem med citronsaft så att de inte mörknar.
  5. Skala och hacka löken och samt pressa vitlöken. Lägg i en kastrull.
  6. Tillsätt grädde, mjölk, salt, peppar till kastrullen och koka upp.
  7. Häll den varma gräddblandningen över jordärtsskockorna och ställ in formen i ugnen och grädda gratängen i ca 20 minuter.
  8. Ta ut gratängen och strö över riven ost.
  9. Grädda ytterligare 10 minuter i övre delen av ugnen tills gratängen fått fin färg.
  10. Ta ut och servera jordärtskocksgratängen.
E-mail
Medel: 4.4 (25 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-18

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Följ på Youtube, Facebook och sociala medier

Prenumerera på min Youtube-kanal och kolla in mina receptfilmer. Följ på Facebook, Instagram och Pinterest för säsongstips och nya recept.

Läs mer

Gör din egen mozzarella

Gör din egen mozzarellaost från grunden. Det är lättare än man tror och den blir mycket god.

Läs mer

Recept