Jordärtskocksgratäng
Jordärtskocksgratäng - en krämig gratäng med grädde och jordärtskockor.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
- Skala och putsa jordärtskockorna rena.
- Smörj en ugnssäker form med lite smör eller olivolja.
- Skär jordärtskockorna i 3 mm tunna skivor med kniv eller mandolin. Lägg dem i ugnsformen och blanda dem med citronsaft så att de inte mörknar.
- Skala och hacka löken och samt pressa vitlöken. Lägg i en kastrull.
- Tillsätt grädde, mjölk, salt, peppar till kastrullen och koka upp. Akta så det ej kokar över. Rör då och då.
- Red gratängsåsen genom att vispa i ljus maizenaredning samt koka upp någon minut.
- Häll den varma gratängsåsen över skockorna så det precis täcker skockorna.
- Ställ in formen i nedre delen av ugnen och grädda gratängen i ca 20 minuter.
- Ta ut gratängen och strö över riven ost.
- Grädda ytterligare 10-20 minuter i mitten av ugnen tills gratängen fått fin färg. Du kan täcka över med folie mot slutet om gratängen är för mörk.
- Kontrollera med en sticka eller gaffel så att skockorna är mjuka. Annars täck med folie och grädde lite till.
- Ta ut och servera jordärtskocksgratängen.
Serveringsförslag
- Passar till det mesta där potatisgratäng passar.
- Framförallt god till viltstek, stek eller helstekt kyckling.
- Eller till vegetarisk buffé.
Uppskattat näringsvärde per portion: 325 kcal