Fiskbuljong fiskfond

Fiskbuljong eller fiskfond. Recept på hemgjord fiskbuljong eller fiskfond. Grunden till all god fisksås och fisksoppa.
Undvik att koka fiskfond på enbart laxben som då ger en klistrig konsistens till fonden.

2 liter fiskbuljong

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 300 gram fiskben, helst av vit fisk som plattfisk och/eller torsk
  • 1 purjolök
  • 1 fänkål
  • 0,5 rotselleri
  • 2 morötter
  • 0,5 tsk timjan
  • 0,5 citron

Tillagning

  1. Skala och hacka grönsaker. I den franska köksskolan kallas grönsaker till en buljong för mire pois - då är de skurna i cirka 1x1x1 cm små bitar. Allt för att få ut så mycket smak som möjligt. Men man kan också hacka lite som man vill, det ska ändå silas bort sedan.
  2. Skölj fiskbenen i vatten tills vattnet inte grumlar sig längre. Lägg allt i en kastrull och fyll upp med vatten, i det här fallet cirka 3 liter. Fransmännen brukar ha i en liten bomullspåse med de fyra kryddorna fines herbes (körvel, dragon, persilja och gräslök). Jag tycker dock det räcker med timjan.
  3. Från att buljongen/fonden kokat upp ska den koka i tjugo minuter på medelvärme och skummas med en slev.
  4. Tillsätt eventuellt timjan mot slutet, annars kan hända att man skummar bort den. Sätt buljongen åt sidan, låt svalna lite och sila av buljongen i en ny kastrull.
  5. Fiskbuljongen kokas sedan ner till cirka 2 liter. Eller till när du tycker den smakar fylligt av fisk. Går bra att frysa.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Picknickens dag 22 maj

Låt oss göra picknickensdag till en riktig helgdag! Vägra jobb och ut i det fria med en macka, kakor och kaffe ;)

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Dax för rabarber

Nu kommer den första späda, mjälla och goda rabarbern upp. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer