Fänkålssoppa

En god soppa med fänkål, lök och grönsaksbuljong och grädde. Fänkålssoppan kan serveras till vardags, kvällsmat eller soppbuffé med bröd; eller till fest som förrätt. Till förrätt kan du piffa upp soppan med några droppar tryffelolja och lägga en hög med något gott i mitten och slå soppa runt. Förslagsvis kan du lägga 3 msk av stekt fläsk i tärningar (räkna ca 200 gram fläsk), blandat med tärnat äpple (vänd i citronsaft eller vinäger så de inte mörknar) och hackad bladpersilja. Gravad lax i tärningar med äpple och dill är också mycket gott i. Vegetariskt och festlig blir fänkålssoppan med smörstekt ostronskivling, kantarell, champinjon eller Karl-johan i tärningar med tärnat äpple och hackad färsk dragon eller bladpersilja.
Vill du ah en vegan fänkålssoppa så ersätt grädden med Oatly Imat.

4 portioner fänkålssoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 1 fänkål
  • 2 schalottenlökar, 1 gul eller röd lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 dl olivolja
  • 8 dl vatten med en grönsaksbuljongtärning eller grönsaksbuljong
  • 2,5 dl grädde
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Skölj fänkålen och dela den längs med halva.
  2. Skär halvorna i strimlor på längden.
  3. Hacka fänkålen i mindre bitar tvärs över.
  4. Fräs fänkålen i en stor kastrull i olivolja.
  5. Skala och hacka löken och tillsätt den. Rör runt och fräs i några minuter.
  6. Tillsätt vatten och buljongtärning eller grönsaksbuljong.
  7. Koka fänkålen i minst 30 minuter.
  8. Tillsätt grädde, salt och peppar. Smaka av med ev. mer salt och peppar.
  9. Soppan är klar att serveras men jag brukar mixa den lite slätare med en stavmixer, matberedare eller tom elvisp funkar.
  10. Servera soppan varm med gott bröd eller till förrätt ev. enligt förslag ovan.
E-mail
Medel: 4.8 (10 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer