Fänkålssoppa

En god soppa med fänkål, lök och grönsaksbuljong och grädde. Fänkålssoppan kan serveras till vardags, kvällsmat eller soppbuffé med bröd; eller till fest som förrätt.

Till förrätt kan du piffa upp soppan med några droppar tryffelolja och lägga en hög med något gott i mitten och slå soppa runt.

Förslagsvis kan du lägga 3 msk av stekt fläsk i tärningar (räkna ca 200 gram fläsk), blandat med tärnat äpple (vänd i citronsaft eller vinäger så de inte mörknar) och hackad bladpersilja. Gravad lax i tärningar med äpple och dill är också mycket gott i.

Vegetariskt och festlig blir fänkålssoppan med smörstekt ostronskivling, kantarell, champinjon eller Karl-johan i tärningar med tärnat äpple och hackad färsk dragon eller bladpersilja.

Vill du laga en vegan fänkålssoppa så ersätt grädden med Oatly Imat.

4 portioner fänkålssoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 1 fänkål
  • 2 schalottenlökar, 1 gul eller röd lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 dl olivolja
  • 8 dl vatten med en grönsaksbuljongtärning eller grönsaksbuljong
  • 2,5 dl grädde
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Skölj fänkålen och dela den längs med halva.
  2. Skär halvorna i strimlor på längden.
  3. Hacka fänkålen i mindre bitar tvärs över.
  4. Fräs fänkålen i en stor kastrull i olivolja.
  5. Skala och hacka löken och tillsätt den. Rör runt och fräs i några minuter.
  6. Tillsätt vatten och buljongtärning eller grönsaksbuljong.
  7. Koka fänkålen i minst 30 minuter.
  8. Tillsätt grädde, salt och peppar. Smaka av med ev. mer salt och peppar.
  9. Soppan är klar att serveras men jag brukar mixa den lite slätare med en stavmixer, matberedare eller tom elvisp funkar.
  10. Servera soppan varm med gott bröd eller till förrätt ev. enligt förslag ovan.
E-mail
Medel: 4.6 (26 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-29

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept