Fänkålssoppa
En god och lättlagad soppa med fänkål, lök och grönsaksbuljong och grädde.
Tillagning
- Skölj fänkålen och dela den längs med halva.
- Skär halvorna i strimlor på längden.
- Hacka fänkålen i mindre bitar tvärs över.
- Fräs fänkålen i en stor kastrull i olivolja.
- Skala och hacka löken och tillsätt den. Rör runt och fräs i några minuter.
- Tillsätt vatten och buljongtärning eller grönsaksbuljong.
- Koka fänkålen i minst 30 minuter.
- Tillsätt grädde, salt och peppar. Smaka av med ev. mer salt och peppar.
- Soppan är klar att serveras men jag brukar mixa den lite slätare med en stavmixer, matberedare eller tom elvisp funkar.
- Servera soppan varm med gott bröd eller till förrätt ev. enligt förslag ovan.
Serveringsförslag
Soppan kan serveras till vardags, kvällsmat eller soppbuffé med bröd; eller till fest som förrätt.
Till förrätt kan du piffa upp soppan med några droppar tryffelolja och lägga en hög med ett av förslagen nedan i mitten och slå soppa runt.
- Förslagsvis kan du lägga 3 msk av stekt fläsk i tärningar (räkna ca 200 gram fläsk), blandat med tärnat äpple (vänd i citronsaft eller vinäger så de inte mörknar) och hackad bladpersilja.
- Gravad lax i tärningar med äpple och dill är också mycket gott i.
- Vegetariskt och festlig blir fänkålssoppan med smörstekt ostronskivling, kantarell, champinjon eller Karl-johan i tärningar med tärnat äpple och hackad färsk dragon eller bladpersilja.
- Du kan värma bake-off baguette eller baka eget bröd som baguette, brytbröd, grissinis, spenatbaguette eller eleganta rosenbröd till soppan.
- Som pålägg till bröd kan du ha en köpt färskost med örter eller vitlök eller hemgjord färskost.
Vegan variant
Vill du laga en vegan fänkålssoppa så ersätt grädden med Oatly Imat, kokosgrädde eller sojagrädde.
Uppskattat näringsvärde per portion: 223 kcal