Fänkålssoppa

En god soppa med fänkål, lök och grönsaksbuljong och grädde. Fänkålssoppan kan serveras till vardags, kvällsmat eller soppbuffé med bröd; eller till fest som förrätt. Till förrätt kan du piffa upp soppan med några droppar tryffelolja och lägga en hög med något gott i mitten och slå soppa runt. Förslagsvis kan du lägga 3 msk av stekt fläsk i tärningar (räkna ca 200 gram fläsk), blandat med tärnat äpple (vänd i citronsaft eller vinäger så de inte mörknar) och hackad bladpersilja. Gravad lax i tärningar med äpple och dill är också mycket gott i. Vegetariskt och festlig blir fänkålssoppan med smörstekt ostronskivling, kantarell, champinjon eller Karl-johan i tärningar med tärnat äpple och hackad färsk dragon eller bladpersilja.
Vill du ah en vegan fänkålssoppa så ersätt grädden med Oatly Imat.

4 portioner fänkålssoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 1 fänkål
  • 2 schalottenlökar, 1 gul eller röd lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 dl olivolja
  • 8 dl vatten med en grönsaksbuljongtärning eller grönsaksbuljong
  • 2,5 dl grädde
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Skölj fänkålen och dela den längs med halva.
  2. Skär halvorna i strimlor på längden.
  3. Hacka fänkålen i mindre bitar tvärs över.
  4. Fräs fänkålen i en stor kastrull i olivolja.
  5. Skala och hacka löken och tillsätt den. Rör runt och fräs i några minuter.
  6. Tillsätt vatten och buljongtärning eller grönsaksbuljong.
  7. Koka fänkålen i minst 30 minuter.
  8. Tillsätt grädde, salt och peppar. Smaka av med ev. mer salt och peppar.
  9. Soppan är klar att serveras men jag brukar mixa den lite slätare med en stavmixer, matberedare eller tom elvisp funkar.
  10. Servera soppan varm med gott bröd eller till förrätt ev. enligt förslag ovan.
E-mail
Medel: 4.8 (15 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer