Fänkålssoppa med kålrabbi och potatis

En god fyllig soppa som passar både till vardags och fest. Soppa på fänkål, kålrabbi, potatis, lök, vitlök, mjölk och en skvätt grädde.

Fänkålssoppan har jag smaksatt med tryffelolja och hyvlad parmesanost. Då blir soppan lite lyxigare och passar utmärkt till förrättssoppa till fest, middag eller på en buffé.

Jag hade nybakt bake-off baguette med prosciutto-skinka, färskost, skivad tomat och nymald svartpeppar till.

Du kan laga soppan vegan om du vill med havremjölk och havregrädde.

6 portioner fänkålssoppa

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 3 msk olivolja
  • 250 gram fänkål
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 150 gram kålrabbi
  • 150 gram potatis
  • 7 dl mjölk
  • 2 dl vatten
  • 3 dl grädde
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svart- eller vitpeppar
  • 2 msk vinäger
  • 5 droppar tryffelolja (valfritt)
  • 1 dl hyvlad eller riven parmesan att garnera soppan med (valfritt)

Tillagning

  1. Skär bort fula delar på fänkålen. Dela den på längden på mitten i fyra delar. Skär bort den grova mittstammen. Strimla fänkålen så tunt du kan med kniv eller köksmandolin. Lägg fänkålen i en stor kastrull och tillsätt olivoljan.
  2. Skala och dela löken på halva. Strimla den och lägg i kastrullen.
  3. Skala och klyfta vitlök och tillsätt till kastrullen.
  4. Skala kålrabbisarna, dela dem och strimla dem samt lägg i kastrullen.
  5. Skala potatisen, dela på mitten och strimla dem samt lägg i kastrullen.
  6. Fräs allt i kastrullen på hög värme under omrörning i ca 3 minuter.
  7. Tillsätt mjölk, vatten och grädde och koka upp. Rör då och då.
  8. Koka fänkålssoppan på medelvärme i minst 30 minuter.
  9. När fånkål, kålrabbi och potatis kokat mjuka så kan du mosa dem i soppan med en visp, elvisp eller mixa med en stavmixer. Då reder sig soppan och får samtidigt lite grova bitar med tuggmotstånd.
  10. Smaka av fänkålssoppan med salt, peppar, vinäger samt ev. tryffelolja.
  11. Servera fänkålssoppan med gott bröd samt ev. pålägg och garnera ev. soppan med hyvlad eller riven parmesanost.
E-mail
Medel: 4 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-11-14

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt till kulinarisk kock och måltidskreatör på Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.