Fänkålssoppa med kålrabbi och potatis

En god fyllig soppa som passar både till vardags och fest. Soppa på fänkål, kålrabbi, potatis, lök, vitlök, mjölk och en skvätt grädde.
Fänkålssoppan har jag smaksatt med tryffelolja och hyvlad parmesanost. Då blir soppan lite lyxigare och passar utmärkt till förrättssoppa till fest, middag eller på en buffé.

6 portioner fänkålssoppa

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 3 msk olivolja
  • 250 gram fänkål
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 150 gram kålrabbi
  • 150 gram potatis
  • 7 dl mjölk
  • 2 dl vatten
  • 3 dl grädde
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svart- eller vitpeppar
  • 2 msk vinäger
  • 5 droppar tryffelolja (valfritt)
  • 1 dl hyvlad eller riven parmesan att garnera soppan med (valfritt)

Tillagning

  1. Skär bort fula delar på fänkålen. Dela den på längden på mitten i fyra delar. Skär bort den grova mittstammen. Strimla fänkålen så tunt du kan med kniv eller köksmandolin. Lägg fänkålen i en stor kastrull och tillsätt olivoljan.
  2. Skala och dela löken på halva. Strimla den och lägg i kastrullen.
  3. Skala och klyfta vitlök och tillsätt till kastrullen.
  4. Skala kålrabbisarna, dela dem och strimla dem samt lägg i kastrullen.
  5. Skala potatisen, dela på mitten och strimla dem samt lägg i kastrullen.
  6. Fräs allt i kastrullen på hög värme under omrörning i ca 3 minuter.
  7. Tillsätt mjölk, vatten och grädde och koka upp. Rör då och då.
  8. Koka fänkålssoppan på medelvärme i minst 30 minuter.
  9. När fånkål, kålrabbi och potatis kokat mjuka så kan du mosa dem i soppan med en visp, elvisp eller mixa med en stavmixer. Då reder sig soppan och får samtidigt lite grova bitar med tuggmotstånd.
  10. Smaka av fänkålssoppan med salt, peppar, vinäger samt ev. tryffelolja.
  11. Servera fänkålssoppan med gott bröd samt ev. pålägg och garnera ev. soppan med hyvlad eller riven parmesanost.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Mat att mingla kring

Enkel mat att mingla till eller lyxiga snittar med lite mer kärlek. Njut av ledighet, ett glas rosé, trevligt sällskap och något gott att tugga på. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer