Fänkålssoppa med Pernod och laxboll

Fänkålssoppa med Pernod och laxboll med färskost, pepparrot och äpple.
Pernod som är en sprit med anis- eller lakritssmak förstärker samma smak som finns i fänkålen på ett mycket gott vis.
Soppa med fänkål passar till förrätt, lunch eller soppmiddag.
Vintips till är vitt vin från Frankrike ex. en Chablis.

4 portioner fänkålssoppa med Pernod

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 400 gram fänkål
  • 8 dl hönsbuljong
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 cl Pernod anissprit (valfritt)
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 150 gram rökt eller gravad lax
  • 4 msk färskost naturell
  • 2 tsk riven pepparrot
  • 1 äpple
  • 1 tsk rivet citronskal
  • 1 tsk hackad bladpersilja

Tillagning

  1. Gör soppan: Skölj fänkålen och skär bort kvistarna och botten.
  2. Strimla fänkålen i bitar.
  3. Lägg i en kastrull och fyll på med hönsbuljong (eller vatten och två buljongtärningar).
  4. Låt koka i cirka 30 minuter.
  5. Mixa soppan med stavmixer, i en matmixer eller passera den genom en sikt.
  6. Koka upp soppan tillsammans med grädden, smaka av med salt och peppar och Pernod.
  7. Så här gör du laxbollarna: Skär lax och äpple i tärningar. Blanda färskost, pepparrot och citronskal i en skål.
  8. Blanda i lax- och äppeltärningarna.
  9. Forma bollar i mitten av tallriken och slå soppan runt.
  10. Garnera med gärna med selleriblad eller bladpersilja.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer