Fänkålssoppa med Pernod och laxboll
Fänkålssoppa med Pernod och laxboll med färskost, pepparrot och äpple.
Soppa med fänkål passar till förrätt, lunch eller soppmiddag.
Pernod som är en sprit med anis- eller lakritssmak förstärker samma smak som finns i fänkålen på ett mycket gott vis.
Tillagning
- Gör soppan: Skölj fänkålen och skär bort kvistarna och botten.
- Strimla fänkålen i bitar.
- Lägg i en kastrull och fyll på med hönsbuljong (eller vatten och två buljongtärningar).
- Låt koka i cirka 30 minuter.
- Mixa soppan med stavmixer, i en matmixer eller passera den genom en sikt.
- Koka upp soppan tillsammans med grädden, smaka av med salt och peppar och Pernod.
- Så här gör du laxbollarna: Skär lax och äpple i tärningar. Blanda färskost, pepparrot och citronskal i en skål.
- Blanda i lax- och äppeltärningarna.
- Forma bollar i mitten av tallriken och slå soppan runt.
- Garnera med gärna med selleriblad eller bladpersilja.
Att dricka till
Vintips till är vitt vin från Frankrike ex. en Chablis.
Uppskattat näringsvärde per portion: 322 kcal