Fänkålssoppa med Pernod och laxboll

Fänkålssoppa med Pernod och laxboll med färskost, pepparrot och äpple. Soppa med fänkål passar till förrätt, lunch eller soppmiddag.

Pernod som är en sprit med anis- eller lakritssmak förstärker samma smak som finns i fänkålen på ett mycket gott vis.

Att dricka till:

Vintips till är vitt vin från Frankrike ex. en Chablis.

4 portioner fänkålssoppa med Pernod

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 400 gram fänkål
  • 8 dl hönsbuljong
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 cl Pernod anissprit (valfritt)
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 150 gram rökt eller gravad lax
  • 4 msk färskost naturell
  • 2 tsk riven pepparrot
  • 1 äpple
  • 1 tsk rivet citronskal
  • 1 tsk hackad bladpersilja

Tillagning

  1. Gör soppan: Skölj fänkålen och skär bort kvistarna och botten.
  2. Strimla fänkålen i bitar.
  3. Lägg i en kastrull och fyll på med hönsbuljong (eller vatten och två buljongtärningar).
  4. Låt koka i cirka 30 minuter.
  5. Mixa soppan med stavmixer, i en matmixer eller passera den genom en sikt.
  6. Koka upp soppan tillsammans med grädden, smaka av med salt och peppar och Pernod.
  7. Så här gör du laxbollarna: Skär lax och äpple i tärningar. Blanda färskost, pepparrot och citronskal i en skål.
  8. Blanda i lax- och äppeltärningarna.
  9. Forma bollar i mitten av tallriken och slå soppan runt.
  10. Garnera med gärna med selleriblad eller bladpersilja.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-05-05

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer