Laga smarrigaste Stroganoffen

Korv Stroganoff med falukorv är mångas favorit. För dig som tröttnat på falukorven finns det fler varianter av Stroganoff - med biff, hetare korv, vegetarisk samt med mer grönsaker.

Stroganoffrecept Stroganoff har blivit en svensk klassiker som älskas av många. Den tomatbaserade grytan kan varieras med olika kött, korv, grönsaker och i hetta.

Historien bakom denna vardagsrätt är sprungen ur den ryska adeln. Biff Stroganoff som är originalet till den mer vardagliga rätten korv Stroganoff är döpt efter den ryske greven Alexander Stroganoff som levde på 1700-talet. Och falukorv var det inte tal om - biff var det som gällde. Bräserad med tomat, senap, lök och smaksatt med rysk grädde sk Smetana.

Greve Stroganoff hade bland annat monopol på handeln med Sibirien, var rik och bjöd ofta på fest. Då lagade franska kockar maten. Det sägs att greven hade problem med att tugga och sa åt kockarna att strimla köttet fint så att det var lättare att äta. Biff Stroganoff med strimlat kött är en av de enklare ryska rätter som överlevt såväl det ryska tsardömet som revolutionen. Nuförtiden är korv Stroganoff en omtyckt vardagsrätt och en av de mest sökta recepten på Internet.

Greve Korv Stroganoff Ryska greve Stroganoff har gett namn åt grytan Stroganoff. Från början lagad av hans franska kockar.

Biff Stroganoff är för fredagskvällar. Själv tycker jag att en Stroganoff ska innehålla tomat, men jag har lästa att de lärde tvistar. Biff Stroganoff smaksätts också med god fransk dijonsenap. Vidare serveras den med rysk sur grädde, så kallad smetana. Blanda gräddfil och crème fraiche om du ej hittar smetana. Saltgurka är också gott till. Kokt basmatiris tycker jag passar bäst som tillbehör. Bönor och strimlade grönsaker som paprika och champinjoner passar också i en biff Stroganoff. Quinoa, råris eller kokt vete eller couscous passar också till.

Biff Stroganoff
Klassisk rysk Stroganoff med biff.

Het Stroganoff med falukorv
En riktigt god Stroganoff som är lite hetare och gjord på riktig Falukorv. Jag är lite speciell för jag föredrar makaroner/pasta istället för ris. Väldigt omtyckt av vänner och bekanta.

Korv Stroganoff med bönor, paprika och svamp
Mindre korv och mer grönsaker. Bönor, paprika och champinjoner passar utmärkt i vilken Stroganoff som helst.

Veganoff eller Vegan Stroganoff Veganoff eller Vegan Stroganoff. Köttet är ersatt med sojabaserad korv från Astrid och Aporna samt svamp och goda grönsaker.Korv Stroganoff med falukorv
Klassikern med svensk falukorv.

Thai Stroganoff
En kryddigare Stroganoff med röd currypasta, chili, grönsaker och kokosmjölk. Thaiganoff! 

Stroganoff med het korv som Chorizo
Trött på falukorv? Prova att laga Stroganoffen med annan valfri korv. Du kan välja riktigt fin korv med hög kötthalt. Gott är ex. Chorizo.

Korv Stroganoff med crème fraiche
En variant med crème fraiche, krossade tomater, falukorv, röd paprika och champinjoner.

Vegetariska och vegana varianter av Stroganoff:

Vegetarisk Stroganoff
En Stroganoff utan korv. Sojaprotein eller quorn blir gott till vegetarisk Stroganoff.

Stroganoff med sojaprotein
Sojaprotein sojakuddar kan du köpa torkat i påsar. När du ska tillaga det blötlägger du det i några minuter, sköljer och tillsätter sedan i Stroganoffen.

Quorn Stroganoff
Quorn är en vegetarisk slags svamp som är mycket god att laga Stroganoff på.

Vegan Stroganoff
En Veganoff med sojakorv och utan falukorv. Massor av god smak med krossade tomater, paprika, lök, vitlök, champinjoner och oregano samt havregrädde.

Seitan Stroganoff
En vegan stroganoff med seitan som är en deg med tuggmotstånd och protein du blandar ihop av vetegluten och vatten.

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer