Goda rätter med billig vitkål

Tips på rätter att laga med vitkål

På vintern - mot februari - så finns stor, fin och prisvärd vitkål från bla Tyskland och Sverige. Den vanliga kan kosta runt fem kronor kilot och ekologisk runt 20 kr/kg. 

Klassiskt med stora vitkålshuvuden är att laga kåldolmar på de stora bladen och kålpudding på resten av bladen so blir över. Annat gott är att stuva vitkålen och servera med ex. isterband, koka kålsoppa, får i kål, strimla till en kall god coleslaw eller att rosta vitkålen i ugnen med andra rotrukter och potatis.

Eller starta ett längre projekt med hemgjord surkål. Då kan du om någon månad har surkålsfest med god Ipa-öl eller servera som i Alsace med choucroute med gott vitt vin från Alsace som Riesling, Pinot Gris eller Gewurtztraminer. 

E-mail

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Här kan du läsa hur man lagar en massa olika recept jag gjort. Helt gratis. Jag är utbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan, har en dryckesutbildning, medlem i Gastronomiska akademiens vänner, Chaine, Slowfood, Äkta vara och Sveriges Matskribenters Förening.