Goda rätter med billig vitkål

Tips på rätter att laga med vitkål

Från tidig höst och till vinter - mot februari - så finns stor, fin och prisvärd vitkål från bla Tyskland och Sverige.

Klassiskt att laga med vitkål är kåldolmar. På resten av kålen lagar du kålpudding.

Annat gott är att stuva vitkålen - kanske med isterband till - koka kålsoppa, laga får i kål, strimla till en kall god coleslaw eller att rosta vitkålen i ugnen med andra rotrukter och potatis.

Kåldolmar passar bäst på de större vitkålshuvuden med stora blad du tar till kåldolmar. Det små bladen som blir över strimlar du och lagar du kålpudding på.

Eller starta ett längre projekt med hemgjord surkål. Då kan du om någon månad har surkålsfest med god Ipa-öl eller servera som i Alsace med choucroute med gott vitt vin från Alsace som Riesling, Pinot Gris eller Gewurtztraminer.

Klassiskt att laga med vitkål är kåldolmar. På resten av kålen lagar du kålpudding. Annat gott är att stuva vitkålen - kanske med isterband till - koka kålsoppa, laga får i kål, strimla till en kall god coleslaw eller att rosta vitkålen i ugnen med andra rotrukter och potatis.

E-mail

Publicerat: Uppdaterat: 2019-08-29

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.