Goda rätter med billig vitkål

Tips på rätter att laga med vitkål

På vintern - mot februari - så finns stor, fin och prisvärd vitkål från bla Tyskland och Sverige. Den vanliga kan kosta runt fem kronor kilot och ekologisk runt 20 kr/kg.

Klassiskt med stora vitkålshuvuden är att laga kåldolmar på de stora bladen och kålpudding på resten av bladen so blir över. Annat gott är att stuva vitkålen och servera med ex. isterband, koka kålsoppa, får i kål, strimla till en kall god coleslaw eller att rosta vitkålen i ugnen med andra rotrukter och potatis.

Eller starta ett längre projekt med hemgjord surkål. Då kan du om någon månad har surkålsfest med god Ipa-öl eller servera som i Alsace med choucroute med gott vitt vin från Alsace som Riesling, Pinot Gris eller Gewurtztraminer.

E-mail

Publicerat: Uppdaterat: 2018-02-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.