Söndagsgryta med fläskfile

Söndagsgryta med fläskfilé. En snabb, god och enkel gryta med crème fraiche, fransk senap, dragon, paprika och purjolök. Råris, ris, pressad potatis, tagliatelle eller rostade rotfrukter är gott till.
Gott till är även mango chutney, jordnötter och russin.
Barnvänligt och snällt. Vill du ha mer currysmak så kan du tillsätta någon tsk garam masala och en spansk chilifrukt.
Vintips är en röd Rioja.
Tomatsallad och/eller grönsallad passar också till.
Om gästerna är mycket hungriga så räkna med att köpa ca 1 kg fläskfilé. Grytan är ju god att äta som resträtt också om det blir över.

6 portioner söndagsgryta

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 800 g fläskfilé
  • 3 msk smör
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • 3 msk vetemjöl
  • 3 dl vatten och 1 köttbuljongtärning eller 3 dl köttbuljong
  • 1 purjolök
  • 1 röd paprika
  • 1 grön paprika
  • 4 msk fransk senap Dijonsenap
  • 0,5 tsk curry
  • 2 krm dragon
  • 2 dl grädde
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 msk mango chutney

Tillagning

  1. Förbered önskat tillbehör ex. kokt potatis till pressad potatis eller börja koka råris eller ris (eller vatten till pasta).
  2. Skär fläskfilén i skivor.
  3. Bryn i omgångar i smöret. Salta och peppra köttet under tiden. Lägg i en gryta.
  4. Skölj ur stekpannan med en dl vatten och sila över i grytan.
  5. Rör ut mjöl i en dl vatten (eller köttbuljong). Rör i grytan. Låt koka på medelvärme.
  6. Skölj och strimla purjolök samt paprikor.
  7. Fräs purjolök och paprika i en msk smör och tillsätt till grytan.
  8. Blanda i fransk senap, curry och grädde. Låt koka på medelvärme i 10 minuter.
  9. Tillsätt och rör i crème fraiche till grytan och koka upp.
  10. Smaka av med mango chutney, salt och svartpeppar.
  11. Servera söndagsgrytan med råris, pressad potatis, pasta eller rostade rotfrukter.
E-mail
Medel: 4.2 (11 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer