Söndagsgryta med fläskfile
Introduktion och förberedelse
Söndagsgryta med fläskfilé. En snabb, god och enkel gryta med crème fraiche, grädde, Dijon - fransk senap, dragon, paprika, curry och purjolök.
En rätt barnvänlig och snäll gryta i smaken.
Serveringsförslag
- Gott till grytan är kokt potatis, pressad potatis, potatismos, klyftpotatis, bulgursallad, ris, pasta som tagliatelle, matvete eller råris.
- Andra tillbehör som passar är en grönsallad, vaxbönor, sockerärtor, ärtor, tomatsallad eller salladsfat.
- Gott till är även mango chutney eller hemgjord chutney, jordnötter och russin.
Varianter
- Vill du ha mer currysmak och hetare gryta så kan du tillsätta någon tsk garam masala och en spansk strimlad chili.
- Istället för fläskfilé kan du ta fläskytterfilé eller kotlett.
Portionsberäkning
Om gästerna är mycket hungriga så räkna med att köpa ca 1 kg fläskfilé. Grytan är ju god att äta som resträtt också om det blir över.
Att dricka till
Vintips är en röd Rioja eller annat snällt lagrat fylligt rött vin.
Tillagning
- Förbered önskat tillbehör ex. kokt potatis till pressad potatis eller börja koka råris eller ris (eller vatten till pasta).
- Skär fläskfilén i skivor.
- Bryn i omgångar i smöret. Salta och peppra köttet under tiden. Lägg i en gryta.
- Skölj ur stekpannan med en dl vatten och sila över i grytan.
- Rör ut mjöl i en dl vatten (eller köttbuljong). Rör i grytan. Låt koka på medelvärme.
- Skölj och strimla purjolök samt paprikor.
- Fräs purjolök och paprika i en msk smör och tillsätt till grytan.
- Blanda i fransk senap, curry, dragon och grädde. Låt koka på medelvärme i 10 minuter.
- Tillsätt och rör i crème fraiche till grytan och koka upp.
- Smaka av med mer curry, mango chutney, salt och svartpeppar efter tycke.
- Servera grytan med råris, pressad potatis, pasta eller rostade rotfrukter.
Uppskattat näringsvärde per portion: 364 kcal