Penne pasta med fläskfile, svamp och grädde

Penne pasta med fläskfile, svamp, grädde, parmesan, lök, purjolök och vitlök. Detta är en perfekt resträtt som ändå är lyxig och god nog att bjuda till fest och till gäster.  

Det går inte åt mycket kött heller så rätt billigt blir det. Bra om du ska laga till många. Har du fläskfilé som är över eller rester som redan är stekt funkar det också utmärkt - skär i strimlor och vänd i på slutet så köttet blir varmt bara. 

Detta är en vinvänlig rätt så vilket vin som helst passar till. Ska jag ändå tipsa så blir det ett fylligt vitt chardonnay eller italienskt fylligt rött från ex. Toscana.

4 portioner penne pasta med fläskfilé

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 12 min
  • Klart på: 22 min

Ingredienser

  • 400 gram pasta eller enligt paket
  • 250 g fläskfile
  • 200 g svamp som champinjon, kantareller eller shiitake (ca 10 stora svampar)
  • 1 halv purjolök eller 1 knipplök
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 4 msk olivolja
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl mjölk
  • 4 dl vispgrädde
  • 2 tsk soja, ljus japansk soja som ex. kikkoman
  • 6 msk vin, rött eller 2 msk vinäger
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm nymalen svartpeppar
  • 0,5 dl hackad färsk basilika eller persilja
  • 1 dl riven parmesanost

Tillagning

  1. Sätt på vatten till pastan.
  2. Skala och hacka lök. Ansa, dela och skölj purjlöken. Hacka löken. Lägg i en panna med höga kanter. Skala och pressa i vitlök.
  3. Fräs lök, purjolök och vitlök i 3 msk olivolja eller smör.
  4. Skölj och rensa svampen. Skär den i skivor.
  5. Stek svampen i en torr stekpanna.
  6. Koka pastan (brukar vara 12 minuter för penne).
  7. Rör i mjöl i lökblandningen och fräs runt.
  8. Tillsätt mjölken och koka upp under omrörning.
  9. Tillsätt grädden samt svampen, rör om och låt småputtra.
  10. Skär under tiden filén i strimlor.
  11. Bryn köttet i någon msk olivolja i en panna. Lägg över i såsen och låt koka upp.
  12. Rör ner vinäger och soja i såsen. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
  13. Skölj och hacka örterna och vänd i såsen.
  14. Riv ost.
  15. Häll av pastan och blanda allt i en stor kastrull eller skål.
  16. Servera med riven parmesan samt gärna klyftade tomater och ruccolasallad.
E-mail
Medel: 4 (5 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Fixa din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Läs mer om lussebak, recept och olika lussebullar

Om lussekatter, saffranskusar och lindebarn - samt givetvis recept samt tips på såväl klassiska lussebullar samt nya varianter. 

Läs mer