AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Det finns många bra och goda recept på vilt ute i stugorna. Här hittar du några tips vad du kan laga på...
Sök
Android

Penne pasta med fläskfile, svamp och grädde

Penne pasta med fläskfile, svamp och grädde Penne pasta med fläskfile, svamp, grädde, parmesan, lök, purjolök och vitlök.
Detta är en vinvänlig rätt så vilket vin som helst passar till. Ska jag ändå tipsa så blir det ett fylligt vitt chardonnay eller italienskt fylligt rött från ex. Valpolicella.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.9 av 5 (Antal röster: 16)
4 port penne pasta med fläskfilé
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 12 min
Klart på: 22 min

Ingredienser:

  • 300-400 gram pasta eller 4 portioner enligt paket
  • 250 g fläskfile
  • 200 g svamp som champinjon, kantareller eller shiitake (ca 10 stora svampar)
  • 1 halv purjolök eller 1 knipplök
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 4 msk olivolja
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl mjölk
  • 4 dl vispgrädde
  • 2 tsk soja, ljus japansk soja som ex. kikkoman
  • 6 msk vin, rött eller 2 msk vinäger
  • salt och nymalen svartpeppar
  • 0,5 dl hackad färsk basilika eller persilja
  • 1 dl riven parmesanost

Tillagning:

  1. Sätt på vatten till pastan.
  2. Skala och hacka lök. Ansa, dela och skölj purjlöken. Hacka löken. Lägg i en panna med höga kanter. Skala och pressa i vitlök.
  3. Fräs lök, purjolök och vitlök i 3 msk olivolja eller smör.
  4. Skölj och rensa svampen. Skär den i skivor.
  5. Stek svampen i en torr stekpanna.
  6. Koka pastan (brukar vara 12 minuter för penne).
  7. Rör i mjöl i lökblandningen och fräs runt.
  8. Tillsätt mjölken och koka upp under omrörning.
  9. Tillsätt grädden samt svampen, rör om och låt småputtra.
  10. Skär under tiden filén i strimlor.
  11. Bryn köttet i någon msk olivolja i en panna. Lägg över i såsen och låt koka upp.
  12. Rör ner vinäger och soja i såsen. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
  13. Skölj och hacka örterna och vänd i såsen.
  14. Riv ost.
  15. Häll av pastan och blanda allt i en stor kastrull eller skål.
  16. Servera med riven parmesan samt gärna klyftade tomater och ruccolasallad.


 

Fler recept ur samma kategori som Penne pasta med fläskfile, svamp och grädde:

Lammkotletter med paprika, purjolök, vitlöksröra samt rostad potatis
Lammkotletter med paprika, purjolök, vitlöksröra och ugnsrostade potatisar med rödlök.
Enkelt och gott från grillen. Servera lammkotletterna med lökpotatis och vitlökskräm samt en sallad, en tomatsallad eller grönsallad. Kokt färskpotatis är också gott till.
Vintips till lammkotletter är fylligt rödvin ex. Chateauneuf-du-Pape.
Lasagne
Klassisk lasagne med bechamelsås. En stor lasagne med köttfärs, tomat och ostsås med muskot.
Servera lasagne med en god sallad som tomatsallad, grönsallad och/eller finrivna morötter.
Bechamelsås är vit grundsås - här smaksatt med riven ost och riven muskotnöt.
Smörgåstårta med leverpastej och skinka
Smörgåstårta med leverpastej och skinka. Hemgjord smörgåstårta fylld med leverpastej, skinka, färskost, majonnäs, paprika samt Dijonsenap.
Totalt behöver du minst 250 gram färskost naturell, 200 gram bredbar leverpastej, 100 gram skivbar leverpastej och 200 gram rökt skinka.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Fläskfiléspett
Fläskfiléspett med paprika, rödlök och zucchini. Goda spett med marinad.
Spetten kan också grillas i ugnen eller stekas. Använder du grillspett i trä så lägg dem i blöt under tiden du marinerar fläskfilén.
Filepasta med svamp och grädde
Filépasta. En lyxig pasta med filé, svamp, grädde och lök. Svamppastan blir god med fläskfilé, kycklingfilé, kalvfilé, oxfilé eller strutsfilé.
Fläskfilé i senapssås
Fläskfilé i senapssås. En god fest- eller middagsrätt med stekt fläskfilé med sås på fransk senap och grädde.
Gott med pressad potatis och kokta grönsaker. Men du kan såklart ha valfria tillbehör ex. klyftpotatis, råris, quionoa, ris, tagliatelle, pasta samt andra grönsaker som broccoli, blomkål, brysselkål osv.
Vegetariskt blir det med quornfilé istället för fläskfilé.
Vintips är ett vitt ekfatslagrat Chardonnay eller ett ljusare lättare rött ex. Pinot Noir eller Bourgogne.
Du kan också grilla fläskfiléskivorna på utegrillen istället för att steka dem. Gör då bara såsen med lök osv i pannan och vänd sedan ner fläskfilén och koka någon minut.
Se alla recept ur kategorin Fläskfilérecept
Grillad Helleflundra med pernodsås
Grillad Helleflundra med pernodsås samt kokt potatis. Helleflundra är fast i köttet och går fint att grilla. Annars går det bra att steka Helleflundra.
En riktig fin god bit grillad fisk - dyrt jovisst men väl värt ibland. Helleflundra kan ersättas med annan fast vit fisk eller lax.
Grilla Helleflundrabiten lätt inoljad på hög värme. Rör ej fisken på några minuter så lossnar den lättare från gallret. Pilla försiktigt loss fisken. Du behöver inte vända fisken om du sätter på lock på grillen eller täcker över fisken med lite folie. Eller sätt in den i ugnen några minuter så att den blir så klar du vill ha den.
Välj Msc-märkt helleflundra (helleflundra som ej är märkt från hållbart fiske är rödlistad).
Pannacotta med blåbär
Pannacotta med färska blåbär. En dessert som är både enkel och underbart god. Här en smal variant med vaniljyoghurt men ack så god.
Den söta pannacottan passar bra med de syrliga blåbären. Servera gärna ett sött vin till ex. Muscat D Alexandrie, Icewein eller ett sött franskt Sauternes.
Detta är en bra dessert att förbereda innan så kan du umgås med gästerna sen på middan istället.
Räkrullar med tunnbröd
Räkrullar med tunnbröd med ingefära, färskost och dill. Goda och enkla räksnittar och tilltugg. Du kan byta ingefäran mot riven pepparrot som också blir mycket gott.
Gott till är ett mousserande vin ex. Rotari Brut eller champagne.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Grillad paprika
Grillad paprika är gott som tillbehör till det mesta. Röd, gul och grön paprika blir mycket god när du grillar den. Sedan kan du marinera paprikan i god olivolja, balsamvinäger, salt och peppar.
Du kan dubbla receptet och grilla många paprikor du sedan kan spara med tättslutande lock tätt packade i glasburk och sedan fyllt på så det täcker med olivolja.
Grillad paprika är ett gott alternativ till grillat kött för vegetarianer.
Paprikorna kan serveras med eller utan skinnet.
Du kan grilla paprikorna nästan helt svarta på skinnsidan och sedan dra av skinnet. Skölj dem då ev. i kallt vatten eller låt de svalna i en bunke övertäckta med plastfilm och dra sedan bort skinnet.
Köttsoppa grönsakssoppa med kött och klimp
Köttsoppa. Gör egen klassisk svensk köttsoppa med grönsaker och ev. soppklimp.
En grönsakssoppa med kött som du kokar av ex. soppkött som högrev och goda grönsaker som purjolök, rotselleri, potatis och morot.
Gott med klimp i men det är valfritt.
Köttsoppan kan också smaksättas med några blad libbsticka samt grovt mald kryddpeppar. Är det blast på rotsellerin kan du koka med stjälkarna i soppkoket och hacka bladen att garnera med.
Pizza på tunnbröd
Pizza på tunnbröd. Arabiska tunnbröd (Libabröd) är enkla att laga och blir mycket goda som pizza med tomat, ost och valfritt pålägg.
På bilden färska champinjoner, chiliflakes, skinka och vid sidan färsk spenat.
Du kan välja andra pålägg du gillar ex. salami och gul lök; inlagd paprika, bacon samt vitlök; skinka och ananas osv.
Hittar du inte arabiska tunnbröd kan du ta stora tortillas.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Stekta tomater
Stekta tomater. Tomathalvor stekta i olivolja, rosmarin och vitlök (valfritt). Gott, nyttigt och enkelt tillbehör till det mesta ex. grillat eller till buffé.
Du kan också ha på hackad färsk basilika, skivad mozzarellaost, balsamvinäger, ruccola, babyspenat, strimlad röd paprika för goda varianter av stekta tomater.
Tomaterna passar som GI eller LCHF tillbehör.
Pumparisotto risotto med pumpa
Pumparisotto. En god risotto smaksatt med pumpa. God som vegetarisk rätt med riven parmesan eller tillbehör till grillade grönsaker, kyckling, fisk eller kött.
Servera gärna ett gott bröd till risotton.
Garnera gärna med skalade gröna pumpafrön (köps i affären). Eller skala fröna från pumpan men det är rätt pilligt.
Libapizza med salami, mozzarella och oliver
Libapizza med salami, mozzarella och oliver. Pizza på arabiskt tunnbröd sk libabröd blir mycket goda och är enkla att baka.
Desto godare pålägg desto godare pizza. Riktig buffalomozzarella ger ex. mycket god pizza. Vanlig hel mozzarellaost är också mycket god och riven mozzarella ur påse kan man grunda med. Med vanlig pizzaost får du helt ok pizza.
Italiensk fin stor tunt skivad salami är såklart att godaste valet men det går också bra med billigare salami.
Tomatsås som du kokt ner själv ger mycket god smak men det går också med tomatpuré blandad med pressad vitlök, olivolja, salt och peppar.
Du kan välja pålägg efter smak och tycke.
Servera gärna någon sallad till libapizzan som ruccola, pizzasallad, tomatsallad eller sallad med bönor.
Libapizzan kan också serveras i mindre slicar som tilltugg, snittar, aptitretare eller på en buffé.
Om du vill ha en billig och god fryspizza så kan du förbereda fyllning på libabröden och sedan lägga smörpapper mellan och frysa in några stycken. Sedan är det bara att ta fram och baka av.
Se alla recept ur kategorin Italiensk mat
Egen fiskbuljong fiskfond hemgjord
Egen fiskbuljong eller hemgjord fiskfond. Skippa buljongtärningar och smakförstärkare och koka egen god fiskbuljong.
Överbliven buljong kan du frysa in i lagom stora burkar att ta fram när du ska laga ex. god sås till fisk eller fisksoppa.
Vanligt i recept på fiskbuljong är också en liten bit stjärnanis; lite apelsinskal och morot.
Vittvin kan man också ha i såklart.
Fiskbuljong är lätt att göra sås med. Fräs lite hackad schalottenlök i smör, pudra över en msk mjöl, tillsätt någon dl vitvin, fiskbuljong och grädde och koka ihop några minuter. Smaksätt med salt, vitpeppar och ev. hackad dragon.
Couscoussallad
Couscoussallad är gott som tillbehör till buffé, grillade rätter, grillad halloumi och grillad lax. En sallad med kokt couscous och grönsaker, bönor, morötter, valnötter, smågurkor, vitlök, kryddor och selleri. Istället för saffran kan du ta gurkmeja som också ger fin gul färg och god smak.
Receptet kan halveras till 4-5 portioner.
Bovetegröt glutenfri gröt
Bovetegröt. Gröt av bovete är glutenfri och kan ätas av glutenintoleranta samt andra då det är en god och nyttig gröt. Gott med kall mjölk, äppelmos, sylt, nötter, fruktsallad, frön, kanel, socker, sirap osv
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor
Oxrulader med mozzarella och parmaskinka
Oxrulader av lövbiff fyllda med mozzarella och parmaskinka. Serverade med rostad paprika, potatis, kålrot samt morot; sallad med vita bönor och ruccola samt en tzatziki.
Du kan ta kalvkött eller kycklingfilé istället för lövbiff. Använder du ett segare kött så kan du koka ruladerna i en halvtimme i lite vitt vin under lock så att köttet blir mört.
Du kan ta prosciuttoskinka istället för parmaskinka. Grönsaker kan du ta efter tycke ex. rotselleri, palsternacka osv.
Lägg gärna vita bönor i blöt dagen innan och koka en stor omgång dagen efter och spara i påsar i frysen till flera sallader.
Blåbärspannkakor
Blåbärspannkakor. Goda amerikanska fluffiga tjocka pannkakor med blåbär. Servera blåbärspannkakorna med lönnsirap och ev. färska blåbär.
Riktigt smarrigt blir blåbärspannkakorna med någon kula vaniljglass, klick grädde eller sked crème fraiche eller vaniljyoghurt.
Grillad Helleflundra med pernodsås
Grillad Helleflundra med pernodsås samt kokt potatis. Helleflundra är fast i köttet och går fint att grilla. Annars går det bra att steka Helleflundra.
En riktig fin god bit grillad fisk - dyrt jovisst men väl värt ibland. Helleflundra kan ersättas med annan fast vit fisk eller lax.
Grilla Helleflundrabiten lätt inoljad på hög värme. Rör ej fisken på några minuter så lossnar den lättare från gallret. Pilla försiktigt loss fisken. Du behöver inte vända fisken om du sätter på lock på grillen eller täcker över fisken med lite folie. Eller sätt in den i ugnen några minuter så att den blir så klar du vill ha den.
Välj Msc-märkt helleflundra (helleflundra som ej är märkt från hållbart fiske är rödlistad).
Se alla recept ur kategorin Stekt mat
Svampsoppa med kräftstjärtar och tryffelskum
Svampsoppa. God festlig soppa till förrätt eller vardagslyx. Här med kräftstjärtar och tryffelskum.
Soppa med kantarell eller champinjon, Karl Johan eller annan god matsvamp.
Svampsoppan passar som förrätt, fin lunch eller festligare soppbjudning.
Serveras soppan som en förrätt så kan du ta lite mindre soppa och kräftstjärtar per portion och då räcker den till sex personer.
Ett gott bröd med färskost är gott till svampsoppan.
Sallad med fetaost, svamp och avokado
Sallad med fetaost, svamp, avokado, tomat, rödlök och lite vitlök.
En god vegetarisk sallad. Passar utmärkt till kött som grillat, köttfärsspett, kyckling, lax mm. Samt till lunch, buffé, middag eller fest.
Pasta med filé, svamp och grädde
Pasta med filé, svamp och grädde. Lyxig pasta med valfri filé. Kanongott med kycklingfilé, kalvfilé, oxfilé, viltfilé, quornfilé eller strutsfilé.
Vintips till är ett lättare rött vin som ex Pinot Noir, Sangiovese, Blau burgunder eller Valpolicella.
Se alla recept ur kategorin Svamprecept

Gilla oss på Facebook