AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Det finns många bra och goda recept på vilt ute i stugorna. Här hittar du recept på viltgryta, viltfilé,...
Sök
Android

Penne pasta med fläskfile, svamp och grädde

Penne pasta med fläskfile, svamp och grädde Penne pasta med fläskfile, svamp, grädde, parmesan, lök, purjolök och vitlök.
Detta är en vinvänlig rätt så vilket vin som helst passar till. Ska jag ändå tipsa så blir det ett fylligt vitt chardonnay eller italienskt fylligt rött från ex. Valpolicella.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.9 av 5 (Antal röster: 16)
4 port penne pasta med fläskfilé
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 12 min
Klart på: 22 min

Ingredienser:

  • 300-400 gram pasta eller 4 portioner enligt paket
  • 250 g fläskfile
  • 200 g svamp som champinjon, kantareller eller shiitake (ca 10 stora svampar)
  • 1 halv purjolök eller 1 knipplök
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 4 msk olivolja
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl mjölk
  • 4 dl vispgrädde
  • 2 tsk soja, ljus japansk soja som ex. kikkoman
  • 6 msk vin, rött eller 2 msk vinäger
  • salt och nymalen svartpeppar
  • 0,5 dl hackad färsk basilika eller persilja
  • 1 dl riven parmesanost

Tillagning:

  1. Sätt på vatten till pastan.
  2. Skala och hacka lök. Ansa, dela och skölj purjlöken. Hacka löken. Lägg i en panna med höga kanter. Skala och pressa i vitlök.
  3. Fräs lök, purjolök och vitlök i 3 msk olivolja eller smör.
  4. Skölj och rensa svampen. Skär den i skivor.
  5. Stek svampen i en torr stekpanna.
  6. Koka pastan (brukar vara 12 minuter för penne).
  7. Rör i mjöl i lökblandningen och fräs runt.
  8. Tillsätt mjölken och koka upp under omrörning.
  9. Tillsätt grädden samt svampen, rör om och låt småputtra.
  10. Skär under tiden filén i strimlor.
  11. Bryn köttet i någon msk olivolja i en panna. Lägg över i såsen och låt koka upp.
  12. Rör ner vinäger och soja i såsen. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
  13. Skölj och hacka örterna och vänd i såsen.
  14. Riv ost.
  15. Häll av pastan och blanda allt i en stor kastrull eller skål.
  16. Servera med riven parmesan samt gärna klyftade tomater och ruccolasallad.


 

Fler recept ur samma kategori som Penne pasta med fläskfile, svamp och grädde:

Hjortstek i rödvinsmarinad
Hjortstek i rödvinsmarinad. Hjortstek som marinerats i rödvin och ugnsstekts med lök. Servera som här med potatisgratäng eller annat valfritt tillbehör.
Gröna bönor, kokta rotfrukter som morot, palsternacka och kålrot samt brysselkål; samt gele passar till. Vintips blir ett fruktigt rött vin ex. en Shiraz från Australien.
Hjortstek kan du servera ljummen eller rumstempererad. Hjortstek kan du laga dagen innan. Vänta med att skära upp den till serveringen dock.
Du kan halvera receptet om du ex. delar hjortsteken i en mindre bit.
Makaroner med ost och soltorkade tomater
Makaroner med ost och soltorkade tomater. En god vegetarisk variant på Mac and Cheese smaksatt med tre sorters ost och soltorkade tomater samt gröna ärtor.
Receptet går utmärkt att dubblera till en större ugnsform för fler personer.
Grillade vegetariska burgare med hirs, fetost och soltorkade tomater
Grillade vegetariska burgare för grillen med hirs, fetost och soltorkade tomater.
Hirsburgare kan du servera vegoburgare som vanligt med hamburgerbröd.
Förslag är bottenbröd, majonnäs, hackad isberssallad, hirsburgare, ketchup, rödlök, tomatskivor, jalapenos och toppa med locket.
Klyftpotatis, grillade grönsaker samt tzatziki passar också till vegetariska burgare.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Inbakad fläskfile fläskfilé
Inbakad fläskfile eller fläskfilé fylld med svampstuvning. Du kan välja champinjoner eller annan svamp som ex. kantareller, ostronskivling, skogschampinjon mm.
Istället för färdig smördeg kan du göra vanlig pajdeg och baka ut i en rektangel. Lägg på fläskfilen och vik ihop. Pensla med ägg.
Gott till inbakad fläskfile är ex. rostade rotfrukter som små potatisar eller potatisklyftor. Grönsaker som ärtor, fräst spenat eller brysselkål passar till. Fräst purjolök, morotsslantar och bitar av kålrot är en god blandning.
Råris eller kokt vete passar också till.
Vidare kan man ha en extra sås som ex. Madeirasås.
Istället för hemgjord svampstuvning kan du fylla fläskfilén med smaksatt färskost eller färdig stuvad svamp från burk.
Andra saker som är goda i inbakad fläskfile är fräst spenat, hackad skinka eller inlagd sparris.
En klassiker från 70-talet och det gamla franska köket.
Vintips till inbakad fläskfilé är rött vin som en Pinot Noir från Nya Zeeland eller en fruktigt rött vin från Spanien ex. Rioja.
Fläskfilé i god sås med svamp, örter, grädde och dijonsenap
Fläskfile i god sås med svamp, örter, grädde och dijonsenap. Gott med pasta, potatis, basmatiris eller råris till.
Piccata milanese ostpanerad schnitzel med tomatsås
Piccata milanese är en ostpanerad schnitzel som kan serveras med tomatsås samt rostade rotfrukter, polenta eller ris.
Hemlagad Piccata milanese kan du göra med kyckling, kalvschnitzel, fläskschnitzel eller utbankad fläskfilé.
På bilden har jag rostat potatis, sötpotatis, rotselleri, morot, palsternacka och kålrot samt halva rödlökar och hel vitlök. Rosta med olivolja i ugnen i 45 minuter på 200 grader.
Tomatsås kan du byta ut mot ex. grillade grönsaker som paprika, tomat, lök och zucchini eller ratatouille (fransk grönsaksröra med olivolja, vitlök, paprika, lök, zucchini) eller peperonata (italiensk grönsaksröra med olivolja, vitlök, paprika, lök och basilika).
Ris är kanske vanligast till Piccata milanese. Själv gillar jag basmatiris eller råris. Vidare passar också quinoa, kokt vete eller ugnsrostade potatisklyftor.
Vegetarisk blir piccatan med quornfilé istället för kött.
Se alla recept ur kategorin Fläskfilérecept
Ugnsbakade tomater
Ugnsbakade tomater med olivolja och dragon. Gott, billigt och nyttigt samt lättlagat som tillbehör till det mesta ex. grillat, på buffé, vardags eller fest.
Det går också bra att baka tomaterna i mikron istället för ugnen. Kör dem då på max värme i 2-3 minuter tills de är mjuka.
Dragonen kan uteslutas. Dock mycket gott till bearnaisesås som också är smaksatt med dragon.
Räkna en normalstor tomat (två halvor) per portion. Med stora tomater ex. bifftomater räcker en halva. Väljer du små cocktailtomater så räkna 4-5 styck per portion.
Om du vill kan du ringla över några msk balsamvinäger, någon nypa gourmetsalt samt nymalen svartpeppar innan servering.
Kladdkaka i kastrull kastrullkladdkaka
Kladdkaka i kastrull - en kastrullkladdkaka. Enklare kan det inte bli att baka kladdkaka. Några minuter att röra ihop, en kvart att baka sedan 2 timmar i kylen för att stelna. Hemgjord kladdkaka är gott som dessert med lättvispad grädde. Du kan enkelt smaksätta grädden med någon halv tsk vaniljsocker i grädden eller någon msk sprit som apelsin eller mandellikör. Vaniljglass passar också till kladdkaka.
Chapatibröd indiskt tunnbröd
Chapatibröd som är ett indiskt plattbröd. Hembakt chapati är ett plattbröd som är gott som tilltugg med dipp, ex. hummus, raita eller yoghurt samt till indisk het mat. Chapatibröden gräddas i stekpanna eller i tandooriugn.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Ökensandkakor Ökensand
Ökensandkakor. Mycket goda småkakor som är smuliga likt fin sand i konsistensen därav namnet Ökensand. Kakorna får smak av brynt smör.
Köttfärsbiffar utan ägg
Köttfärsbiffar utan ägg med Dijonsenap, paprika, chili, hackad lök, vitlök och svartpeppar.
Till biffarna kan du servera valfria tillbehör. På bilden är det rotmos, gräddkokt Savoykål, tomatsallad med smulad fetaost samt extra Dijonsenap vid sidan. Sök recept här på receptfavoriter.se.
Annan sås som kall paprikasås, tomatsås, gräddsås, brunsås samt potatismos, klyftpotatis, pressad potatis, kokt potatis, råris eller pasta eller quinoa; kokta grönsaker samt grönsallad är andra alternativ. Saltgurka är också gott till.
Köttfärsbiffarna kan också grillas på utegrill.
Kycklinggryta med ris
Kycklinggryta med ris, grönsaker, curry och grädde. God med Mango chutney till.
Grytan får riktigt god smak med en hel färsk kyckling men man kan också ta fyra kycklinglår, fyra kycklingfiléer eller 500 gram strimlat kycklingkött.
Du kan variera med grönsaker efter eget tycke. Andra grönsaker som är goda i currygryta är blomkål, broccoli, morot, groddar, potatis, äggplanta osv.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Tonfisksås
Tonfisksås. En kall sås eller dressing med mixad tonfisk, sardeller, vitlök, kapris och majonnäs.
Passar till Vitello Tonnato (kallskuret kött), rostbiff, till sallad med skinka och kokt ägg, sallad Nicoise, tomatsallad, grillade grönsaker med mera.
Spagetti med pesto pastapesto
Spagetti med pesto är enkelt, gott och snabbt. Använd köpt pesto eller gör egen. Självklart är här ett recept på egen pesto också.
Detta recept med pesto är gott med spagetti, pastaskruvar, gnocchi, penne eller annan pasta. Gör egen pesto eller köp färdig på burk. Pesto är en italiensk röra av malda nötter, olivolja, vitlök och basilika. Kan köpas färdig men blir mycket god hemgjord. Pinjenötter är tyvärr rätt dyra. Jag brukar använda mandel, valnötter eller solrosfrön.
Tomatsallad, rårivna grönsaker som morot, rotselleri och zucchini samt avokado är gott till.
Garnera ev. med
Grillade grönsaker
Grillade grönsaker passar till det mesta, både som tillbehör till grillat som på buffén.
Du kan välja andra grönsaker som halverade tomater samt grönsaker som kokt sparris (förkoka i 4 minuter), morot (förkoka i 5 minuter) och små hela potatisar (förkoka i 15 minuter). Kokt majs är också gott (förkoka i 15 minuter). Det finns förkokt majs också som man kan grilla direkt.
Se alla recept ur kategorin Italiensk mat
Fransk löksoppa med cognac
Fransk löksoppa med cognac. En klassisk soppa med gul lök som flamberats med cognac, smaksatts med vitt vin och toppats med ostkrutonger.
En god förrätt eller enkel middag. Öl är gott till eller franskt vitt lantvin eller fransk cider.
Lök är nyttigt speciellt sägs det förebygga cancer. Sen är det så gott också. Löksoppan blir ännu godare dagen efter.
Skippar du bacon och använder grönsaksbuljong så blir löksoppan vegetarisk.
Rotsellerimos rotselleripuré
Rotsellerimos eller rotselleripuré. Mos eller puré på rotselleri blandad med lite potatis passar som alternativ och gott tillbehör till det mesta är potatismos passar. Speciellt gott till vilt och husmanskost.
Gott att mosa med rotselleri är också andra rotfrukter som palsternacka, morot, kålrot och persiljerot. Ta förslagsvis 2/3 rotselleri och 1/3 annan rotfrukt.
Tar du mer mjölk eller grädde i rotsellerimoset får du en rotselleripuré som är lösare.
Kyckling i vin Coq au vin kycklinggryta
Kyckling i vin även kallat Coq au vin på franska. En klassisk god och enkel fransk kycklinggryta med rött vin, lök, fläsk och champinjoner.
Coq au vin kan du servera med ett gott surdegsbröd; rostade grönsaker; pressad potatis; eller potatismos (potatismos smaksatt med palsternacka är gott); eller basmatiris, råris eller kokt vete.
Vintips till kyckling i vin är ett rött kryddigt och mustigt vin från ex. Rhone i Frankrike eller en Shiraz från Australien. Det kan du ha i kycklinggrytan också.
Receptet är med kyckling men blir också mycket gott med tupp (coq) som fransmännen döpt rätten efter.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor
Biffar med köttfärs köttfärsbiff
Biffar med köttfärs. Till köttfärsbiff kan du använda blandfärs, nötfärs, fläskfärs, viltfärs eller kycklingfärs. Köttfärsbiffarna kan du smaksätta på andra vis också med olika kryddor som vitlök, fetaost och oregano; persilja, vitlök, rosmarin och oliver; tex mex krydda; curry, garam masala och gurkmeja är några förslag.
Om färsen till biffarna är för lös kan du tillsätta mer ströbröd eller lite potatismjöl för att binda ihop biffarna.
Ett förslag är att passa på att laga tillbehör som rosta potatis, rotfrukter och grönsaker i ugnen när den ändå är varm.
Klassiskt till köttfärsbiffar är annars svampsås, kokt potatis och grönsaker. Råris, quinoa eller kokt vete passar också biffar.
Parmesanpanerad kyckling med tomatsås
Parmesanpanerad kyckling med tomatsås och tagliatelle-pasta. Kycklingen får god smak av riven ost. Istället för pasta kan du servera kycklingen med klyftpotatis eller ris.
En variant av piccata milanese.
Ankbröst med portvin- och körsbärssås
Ankbröst med portvins- och körsbärssås. Stekta ankbröst i en sås smaksatt med portvin och körsbär serverat med lite grönt och potatisstomp - grovt mosad potatis.
Ankbröst: rosastekt vid 62 grader; medium vid 65 grader och välstekt vid 70 grader.
Gott vin till är ex. ett fylligt Shiraz från Australien.
Se alla recept ur kategorin Stekt mat
Lax och svamppasta
Lax och svamppasta med skogschampinjon, tagliatelle, grädde, vitt vin, schalottenlök och sparris.
Gott i är också en klyfta vitlök. Istället för tagliatelle kan du ta valfri pasta som ex. spagetti. Sparris kan bytas mot sockerärtor, spenat eller broccoli.
Risotto med svamp svamprisotto
Svamprisotto. Risotto med svamp. Denna svamprisotto är god som den är med riven parmesan eller som tillbehör till det mesta ex. grillad kyckling, fläskfile, lax osv.
Du kan använda champinjoner men annan svamp som kantareller, Karl-Johan, shii-take, ostronskivling, skogschampinjon osv. Torkad svamp som kantarell, trattkantarell eller Karl-Johan fungerar också utmärkt att göra svamprisotto på. Karl Johan är Italienarnas favorit.
Riktigt lyxig blir svamprisotton med några droppar tryffelolja och rejält med riven parmesanost på precis innan servering.
Svampsoppa
Svampsoppa. Grundrecept på klassisk svampsoppa med champinjoner. God till lunch, lätt middag, soppbuffé till vardags som till fest. Godast tycker jag svampsoppan är om den mixas men det kan man utesluta om man vill.
Du kan lyxa till soppan med lite tryffelolja, en klick crème fraiche och toppa med fräst rotselleri, kastanjechampinjoner och purjolök.
Räcker till 6 port om den serveras som förrätt.
Istället för smör kan du använda olivolja. Vidare kan man ersätta mjölkprodukterna med sojaprodukter som ex. sojagrädde för en vegan svampsoppa.
Man kan också ha grönsaksbuljong i soppan.
Se alla recept ur kategorin Svamprecept

Gilla oss på Facebook