AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Kärleken går via magen sägs det. Fira alla hjärtans dag med gott att äta. Förslagsvis en smaskig...
Sök
Android

Penne pasta med fläskfile, svamp och grädde

Penne pasta med fläskfile, svamp och grädde Penne pasta med fläskfile, svamp, grädde, parmesan, lök, purjolök och vitlök.
Detta är en vinvänlig rätt så vilket vin som helst passar till. Ska jag ändå tipsa så blir det ett fylligt vitt chardonnay eller italienskt fylligt rött från ex. Valpolicella.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.9 av 5 (Antal röster: 16)
4 port penne pasta med fläskfilé
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 12 min
Klart på: 22 min

Ingredienser:

  • 400 gram pasta eller enligt paket
  • 250 g fläskfile
  • 200 g svamp som champinjon, kantareller eller shiitake (ca 10 stora svampar)
  • 1 halv purjolök eller 1 knipplök
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 4 msk olivolja
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl mjölk
  • 4 dl vispgrädde
  • 2 tsk soja, ljus japansk soja som ex. kikkoman
  • 6 msk vin, rött eller 2 msk vinäger
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm nymalen svartpeppar
  • 0,5 dl hackad färsk basilika eller persilja
  • 1 dl riven parmesanost

Tillagning:

  1. Sätt på vatten till pastan.
  2. Skala och hacka lök. Ansa, dela och skölj purjlöken. Hacka löken. Lägg i en panna med höga kanter. Skala och pressa i vitlök.
  3. Fräs lök, purjolök och vitlök i 3 msk olivolja eller smör.
  4. Skölj och rensa svampen. Skär den i skivor.
  5. Stek svampen i en torr stekpanna.
  6. Koka pastan (brukar vara 12 minuter för penne).
  7. Rör i mjöl i lökblandningen och fräs runt.
  8. Tillsätt mjölken och koka upp under omrörning.
  9. Tillsätt grädden samt svampen, rör om och låt småputtra.
  10. Skär under tiden filén i strimlor.
  11. Bryn köttet i någon msk olivolja i en panna. Lägg över i såsen och låt koka upp.
  12. Rör ner vinäger och soja i såsen. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
  13. Skölj och hacka örterna och vänd i såsen.
  14. Riv ost.
  15. Häll av pastan och blanda allt i en stor kastrull eller skål.
  16. Servera med riven parmesan samt gärna klyftade tomater och ruccolasallad.


 

Fler recept ur samma kategori som Penne pasta med fläskfile, svamp och grädde:

Ceasarwrap med kycking
Ceasarwrap med grillad kycklingfilé, bacon, sallad samt ceasardressing.
Kycklingfile med pasta, parmesan och ärtor
Kycklingfilé med pasta, parmesan, purjolök, crème fraiche, vitlök och ärtor.
En snäll, snabb, lättlagad och god pasta till vardagsmiddag eller fredagsmiddag.
Om du vill kan du laga med färsk pasta istället för torkad.
Spagetti med sparris och soltorkad tomat
Spagetti med sparris och soltorkad tomat. Pasta toppad med kokt sparris, smaksatt med soltorkade tomater, vitlök, chili, basilika, riven parmesan, olivolja samt persilja. En god och lite lyxig vegetarisk pasta.
Istället för spagetti går det såklart bra med annan valfri pasta. Istället för sparris kan du ta kokt broccoli.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Fläskfile i ugn
Fläskfilé i ugn. Ett grundrecept på hur man steker en saftig fläskfilé i ugnen. Stektemperatur och tid.
Räkna 100-120 gram putsad fläskfilé per portion. Har fläskfilén hinnan kvar så får du skära bort den och då kan du räkna 120-140 gram fläskfilé per portion.
Här har jag valt en fläskfilé på ca 500 gram som räcker till 4 portioner.
Välj helst svensk fläskfilé som är både godare och trevligare uppfödd.
Du kan steka fläskfilén med enbart salt och peppar. Vidare kan man smaksätta fläskfilén efter man brynt den och innan du sätter in den i ugnen. Några förslag som passar med fläskfilé är att krydda med:
- något krm mald ingefära, chiliflakes och en pressad vitlök.
- honung, ljus soja och rosmarin.
- något krm paprikapulver, chilipulver och spiskummin.
Du kan också pensla fläskfilén innan ugnen med:
- BBQ-sås
- Ostronsås
- Hoisin-sås
Fläskfilén behövs ej marineras men om du vill ha mer smak på den så kan du göra det. Ett förslag är att lägga fläskfilén i ovan förslag på krydda eller sås att marinera över natten i en påse.
Har du ingen termometer så går det bra ändå. Låt fläskfilen steka ca 15-20 minuter i ungen och skär sedan den på mitten för att kontrollera att den är genomstekt. Låt sedan vila i folie eller stek några minuter till.
Marinerad fläskfilé
Marinerad fläskfilé blir god med vitlök, olivolja, soja, honung och örtkryddor. Perfekt att grilla, steka eller ugnsteka.
Servera förslagsvis med tillbehör som potatis, sås och sallad till. Ex. klyftpotatis, rostad potatis, kokt färskpotatis; sås som kall sweet chilisås, coleslaw, svampsås, guacamole, tzatziki osv. Tomat- och grönsallad och/eller grillad paprika, lök och zucchini passar också till.
Köp en fläskfile och räkna 130-150 gram per portion. Spara förslagsvis resten av fläskfilen i portionsbitar frysen.
Istället för torkade kryddor så kan du ta 2 kvistar färsk timjan, 0,5 kvist färsk rosmarin samt 3 blad salvia.
Plankstek med fläskfile
Plankstek med fläskfilé. Klassisk plankstek med ugnsstekt fläskfilé, gratinerat potatismos, bearnaisesås, grillad tomat, sparris toppat med några räkor.
Gott som garnering är även lökringar. Räkorna är valfria. Istället för grön sparris kan man ta vit sparris.
Ett alternativ är att enbart spritsa mos längs med toppen samt en sida av plankan.
Se alla recept ur kategorin Fläskfilérecept
Risotto med spenat och rökt lax
Krämig risotto med spenat, rökt lax och parmesanost. Gott som förrätt, lunch eller enkel middag. Som förrätt räcker det till 8 portioner.
En bra resträtt på rökt lax.
Vintips till är vitt vin ex. en Chardonnay.
Pastasås Putanesca med sardeller
Pastasås Putanesca. Italiensk pastasås med sardeller, tomat, vitlök, oliver, kapris, svarta bönor och chili. Putanesca pastasås är gott pasta som gnocchi, fusilli eller spagetti.
Gott med italienskt bröd till som focaccia eller bondbröd.
En god och billig samt rustikt klassisk rätt som passar både till vardagsmiddag som att bjuda vuxna på med en bladsallad och kanske tomatsallad till.
Räkna en liten glasburk sardeller i olja.
Vintips till är vitt friskt kallt vin som ex. Vinho Verde från Portugal eller något vitt från norra Italien.
Brocollisoppa soppa med brocolli
Broccolisoppa. Soppa med broccoli. En god, nyttig och enkel soppa till vardags och fest. Servera hemgjord broccolisoppa med gott bröd och färskost som pålägg.
Räkna 700 gram som är 2-3 huvuden färsk broccoli eller ca 500 gram fryst broccoli.
Kokt broccolisoppa stavas eg. broccolisoppa men på nätet söker ju många fel så därför skrev jag medvetet felstavningen på broccolisoppa med recept här.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Lammfärsspett
Lammfärsspett. Goda och enkla lammfärsspett smaksatta med garam masala curry.
Servera lammspetten ex. med rostade rotfrukter med paprika, potatisklyftor, gurkraita och grönsallad.
Du kan byta ut lammfärsen mot annan färs som nötfärs eller viltfärs.
Kanelbullar med surdeg
Kanelbullar med surdeg toppade med mandel och lite pärlsocker. Kallas också kanelsnäckor. Du kan även baka vetelängder eller gifflar av degen.
Istället för kanel, socker och smör kan du fylla med 100 gram riven mandelmassa och 50 gram smör; eller 2 dl äppelmos eller sylt. Istället för kanel i fyllningen kan du ta 1 msk vaniljsocker för vaniljbullar.
Du kan jäsa egen vetesurdeg enligt nedan (då har du surdeg till flera baktillfällen) eller köpa färdig vetesurdeg i affären .
Surdegen ska lukta lätt syrligt av jäsningen och bubbla något.
Välj ett ekologiskt vetemjöl (som ej är raffinerat) och ekologiskt äpple.
Blandad sallad med tomat och morot
Blandad sallad med tomat och morot. Mangoldskott, babyspenat, isbergssallad passar som grönsallad här med finrivna morötter och tärnade tomater i dressing av olivolja och vinäger.
Välj en fin olivolja samt väl lagrad mjuk och len vinäger så blir salladen godast.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Rostade rotfrukter med basilikaolja
Rostade rotfrukter med basilikaolja. Gott som tillbehör till det mesta.
Vacker grön basilikaolja kan användas att dekorera och ge extra smak. Den basilkaolja som blir över (receptet ger ca 3 dl) kan du spara i kylen till annat.
Andra rotfrukter som rotselleri, persiljerot, kålrot med mera passar också utmärkt att blanda med.
Kantarellrisotto
Kantarellrisotto. Mycket god risotto smaksatt med kantareller, riven parmesan och mascarpone.
God på egen hand som vegetarisk rätt ev. med grillade grönsaker. Eller som tillbehör ex. till lufttorkad skinka och fin salami, grillad kyckling, kött eller fisk.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.
Istället för färska kantareller kan du ta någon dl torkade kantareller eller ca 150 gram frysta kantareller.
Pasta med tomatsås och räkor
Pasta med tomatsås och räkor. En god lunch eller middag med räkor i mustig tomatsås. Du kan välja vilken pasta du vill - torkad eller färsk. Förslagsvis spagetti, tagliatelle, gnocchi eller penne.
Du kan göra tomatsåsen på burktomater eller med 10 färska tomater. Välj gärna hela skalade tomater på burk av ekologiskt märke. Krossade eller passerade tomater går också bra. Färska tomater (välj ekologiska) skalas helst först men det går bra att laga med skal också. Skala tomaterna genom att skära ett kryss i den ände som inte har blomfäste, koka upp vatten och doppa tomaterna i 1-2 minuter, ta upp och skölj dem i kallt vatten så kan du skala av skalet som lätt lossnar. Klyfta tomaterna och ta bort kärnorna. Nu kan du använda de skalade tomaterna.
Se alla recept ur kategorin Italiensk mat
Potatissallad med vita bönor
Potatissallad med vita bönor, rödlök, mangold, kapris och senapsdressing. Enkelt, gott och nyttigt tillbehör till det mesta.
Nej det är inte med vita bönor i tomatsås utan kokta naturella vita bönor. Du kan koka en stor omgång egna vita bönor (godast och billigast). Spara sedan i frysen i små påsar att ta fram vid behov. Eller om du har bråttom så köp färdigkokta bönor - se till att skölja dem noga innan dock.
Istället för vita bönor kan du ta valfri sort bönor ex. svarta bönor, blandad bönor eller linser.
Potatissoppa Vichyssoise
Potatissoppan Vichyssoise är en klassiker. En krämig soppa på purjolök och potatis som vanligtvis serveras kall. Men jag tycker den är lika god varm.
Vichyssoise är en billig soppa som är perfekt om man vill göra många portioner för lite pengar.
Servera potatissoppa med gott bröd till.
1-2 klyftor hackad vitlök ger också god smak i potatissoppan.
Pasta med tonfisk tonfisksås
Pasta med tonfisk. Laga tonfisksås. En mycket god pastasås med lök, vitlök, paprika, svarta oliver och creme fraiche. I pastan kan du koka med broccoli och morötter - nyttigt och gott.
Gillar du ej oliver så ta kapris. Gillar du ej kapris så skippa det.
Tonfisksåsen kan du också smaksätta med curry eller garam masala.
Du kan också välja en smaksatt creme fraiche, grädde eller matlagnings yoghurt. Eller utesluta creme fraiche helt.
Vintips till är rosevin.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor
Stekt lök
Stekt lök är bland det godaste och billigaste tillbehör du kan göra. Klassikt till stekt biff, stekt fläsk eller stekt salt sill. Du kan steka skivad eller hackad lök. Eller hela små lökar.
Stekt lök passar som tillbehör till det mesta ex. grillat, grillad kyckling, lax mm.
Billigt, gott och enkelt att göra. Om du vill kan du använda en mandolin för att skiva gul lök och rödlök tunt. Gul lök är ju god och vanligast att göra stekt lök av.
Du kan ta rödlök eller 16 st schalottenlökar eller en stor purjolök,
Rödlök är lite lyxigare - speciellt om du tar i lite honung, soja och vinäger så har du ett jättegott tillbehör till biff, kyckling eller grillat.
Schalottenlökar blir också goda stekta. Skala och dela samt smörstek schalottenlök på medelvärme så passar de till finare middag eller som tillbehör i en skål på en buffe.
Purjolök är också mycket gott stekt. Skär och plocka bort fula grova blad i toppen, dela den på mitten och skölj bort ev. grus i bladen, hacka den i grova bitar och stek den sakta. Speciellt gott till kyckling och fisk.
Smaksätt gärna stekt lök med en skvätt ljus soja eller ostronsås, salt och peppar, lite sött som honung samt lite surt som vinäger.
Stekt lök passar utmärkt till vin och gör att vinet passar bättre till maten som helhet.
Lax med färskost
Lax med färskost och picklad rödlök, rostad potatis med örtolja samt sallad. Här har jag smaksatt laxen med rökt paprikapulver och ugnsstekt den. Det går också bra att grilla eller steka laxen.
Hemjord färskost är lätt att göra då du bara låter filmjölk vattna ur i ett kaffefilter. Dock tar det minst 4 timmar så man får ha lite framförhållning och förslagsvis låta filen rinna av under natten. Det går även bra att köpa färdig valfri färskost.
Vidare bör man även laga den picklade rödlöken dagen innan.
Förutom färskost kan laxen serveras med valfria tillbehör. Förutom förslaget nedan med picklad rödlök och örtrostad potatis kan man ha klyftpotatis, brynt smör, gröna ärtor, broccoli, haricots verts, vaxbönor, kokt potatis, pressad potatis, råris, kokt matvete, couscoussallad med mera. En kvist bladpersilja eller färsk koriander samt en klyfta citron eller lime passar också att garnera med.
Gott till är en grönsallad - på bilden romansallad med tärnad tomat och strimlad saltgurka.
Hittar du inte rökt paprikapulver så ta vanligt paprikapulver eller citronpeppar.
Köp MSC märkt lax. Det finns frysta portionsbitar som är smidiga. Tina över natten i kylen. Eller köp färsk lax. Se till att plocka bort ev. ben samt skära bort skinnet om du vill det.
Thailändsk köttfärsröra
Thailändsk köttfärsröra. Fräst köttfärs thai-style med ris och stekt ägg. Smaksatt med ingefära, vitlök, chili, soja, fisksås, sesamolja, thaibasilika, salladslök och lime.
Serveras vanligtvis med thairis (jasminris) och stekt ägg.
Blir också mycket gott med kycklingfärs eller finhackat kycklingkött.
Istället för röd thai chili kan du ta valfri chili efter smak. Ex. 2 röda spansk chili, 4 thai Birds Eye chili eller 0,5-1 tsk chiliflakes.
Tillsätt gärna några finhackade rötter från färsk koriander om du köpt koriander med rötter (ej från kruka dock).
Se alla recept ur kategorin Stekt mat
Trattkantarellsås
Trattkantarellsås. Gräddig sås med trattkantareller är god till det mesta ex. stekt grillat kött, stek, nötkött, kyckling, vegetariskt, griskött, viltkött med mera.
Istället för färsk svamp kan du ta 3-4 dl frysta förvällda svampar eller 1,5-2 dl torkade trattkantareller.
Pasta med tomatsås och svamp
Pasta med tomatsås, svamp (skogschampinjon), rödvin, vitlök, chili och örter. En smakrik vegetarisk tomatpasta toppad med fräst svamp.
Istället för skogschampinjon kan du ta vanlig champinjon eller annan god matsvamp.
Utan smör, grädde och ost blir pastan vegan. Ersätt gärna grädden med sojagrädde och smöret med olivolja.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.
Servera gärna med grönsallad, dressing och bröd.
Trattkantarellsoppa kantarellsoppa
Trattkantarellsoppa eller kantarellsoppa. Svampsoppa med trattkantareller eller kantareller. Du kan såklart blanda trattisar och kantareller.
Istället för färska trattkantareller kan du ta 1,5 dl torkade kantareller.
Vill du ha lite extra till soppan så kan man garnera soppan med: 2 dl smörfrästa fina trattkantareller eller kantareller, lite hackad schalottenlök, hackad gräslök och bladpersilja. Vidare kan man ha en blandning av råstekta eller ugnsrostade grönsaker som 1 dl rotselleri i små kuber, 1 dl palsternacka i kuber, 0,5 purjolök i lika stora bitar.
Frästa små bitar fläsk är också gott att toppa med
Någon droppe tryffelolja i varje tallrik passar också.
Parmesan eller annan lagrad ost, några tunna skivor per tallrik eller någon msk riven. Ostflarn passar också att garnera med.
Som vintips till trattkantarellsoppa eller kantarellsoppa passar ett torrt vitt vin typ Chardonnay, eller en torr sherry fino, en god lageröl eller mörkare öl fungerar också.
Se alla recept ur kategorin Svamprecept

Gilla oss på Facebook