AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Baka hemgjorda saffransbröd, lussebullar eller lussekatter.

Lagom till advent eller lucia i början på...
Sök
Android

Penne pasta med fläskfile, svamp och grädde

Penne pasta med fläskfile, svamp och grädde Penne pasta med fläskfile, svamp, grädde, parmesan, lök, purjolök och vitlök.
Detta är en vinvänlig rätt så vilket vin som helst passar till. Ska jag ändå tipsa så blir det ett fylligt vitt chardonnay eller italienskt fylligt rött från ex. Valpolicella.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.9 av 5 (Antal röster: 16)
4 port penne pasta med fläskfilé
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 12 min
Klart på: 22 min

Ingredienser:

  • 300-400 gram pasta eller 4 portioner enligt paket
  • 250 g fläskfile
  • 200 g svamp som champinjon, kantareller eller shiitake (ca 10 stora svampar)
  • 1 halv purjolök eller 1 knipplök
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 4 msk olivolja
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl mjölk
  • 4 dl vispgrädde
  • 2 tsk soja, ljus japansk soja som ex. kikkoman
  • 6 msk vin, rött eller 2 msk vinäger
  • salt och nymalen svartpeppar
  • 0,5 dl hackad färsk basilika eller persilja
  • 1 dl riven parmesanost

Tillagning:

  1. Sätt på vatten till pastan.
  2. Skala och hacka lök. Ansa, dela och skölj purjlöken. Hacka löken. Lägg i en panna med höga kanter. Skala och pressa i vitlök.
  3. Fräs lök, purjolök och vitlök i 3 msk olivolja eller smör.
  4. Skölj och rensa svampen. Skär den i skivor.
  5. Stek svampen i en torr stekpanna.
  6. Koka pastan (brukar vara 12 minuter för penne).
  7. Rör i mjöl i lökblandningen och fräs runt.
  8. Tillsätt mjölken och koka upp under omrörning.
  9. Tillsätt grädden samt svampen, rör om och låt småputtra.
  10. Skär under tiden filén i strimlor.
  11. Bryn köttet i någon msk olivolja i en panna. Lägg över i såsen och låt koka upp.
  12. Rör ner vinäger och soja i såsen. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
  13. Skölj och hacka örterna och vänd i såsen.
  14. Riv ost.
  15. Häll av pastan och blanda allt i en stor kastrull eller skål.
  16. Servera med riven parmesan samt gärna klyftade tomater och ruccolasallad.


 

Fler recept ur samma kategori som Penne pasta med fläskfile, svamp och grädde:

Rådjurskotletter med svampsås
Rådjurskotletter med svampsås. Här med trattkantareller, kokt potatis, stekt zucchini samt sallad. Istället för trattkantareller kan du ta annan svamp som ex. karl-johan, vanliga kantareller eller skogschampinjon. Stora rådjurskotletter räcker till en portion (se bild) men mindre kotletter får man räkna två stycken per portion. Iallafall om det är hungriga gäster (ofta herrar) som ska äta.
Stekt skrubba med skirat smör
Stekt skrubba med skirat smör, pepparrot och hackade rödbetor och citron. Gott med kokt broccoli, cocktailtomater samt kokt potatis.
Flundra, skrubba eller skrubbskädda är med på Naturskyddsföreningens Ät gärna-lista och alltså helt ok att njuta av med gott samvete.
Här har jag stekt hela skrubbor med ben utan huvud. Om du vill kan du rensa bort ev. rom.
Serverar du till barn så hjälp dem rensa fisken när den är stekt.
Heta räkor med pasta räkpasta
Heta räkor med pasta. En god räkpasta med chili, vitlök, riven ost, spenat och god pasta som spagetti, tagliatelle eller penne.
Vintips till pasta med heta räkor blir ett fylligt vitt vin ex. Gewurtztraminer från Alsace.
Vill du har mer såsighet tillsätt: 2 dl grädde, creme fraiche eller 1 pkt 400 gram krossade tomater (valfritt)
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Fläskfilé med örter och citron
Fläskfilé med örter och citron. Kall fläskfilé till buffé eller middag kryddad med örter och citron.
Fläskfilén är också gott att laga med en pressad vitlök. Någon tsk hackad färsk ingefära passar också. Några teskedar ljus japansk soja är också gott att skeda över fläskfilén vid servering.
Du kan garnera fläskfilén med tunnt skivad rödlök, machesallad samt rostade solrosfrön.
Färdig pesto är också gott att marinera fläskfilén i.
Vitello Tonnato med fläskfile och tonfisksås
Vitello Tonnato som är en italiensk rätt med kallskuret kalvkött eller som här med fläskfile med tonfisksås. Perfekt på buffé, till förrätt eller huvudrätt ex. med tagliatelle, ris, sallad eller rostade grönsaker.
Laga gärna såsen dagen innan så får den godast smak.
Fläskfile med pasta
Fläskfilé med pasta, crème fraiche och grönsaker som spenat, paprika, vitlök och vårlök. En god pasta som passar både till vardags som till helgen.
Vill du ha vin till så passar ett vitt vin ex. Chardonnay eller Viogner.
Se alla recept ur kategorin Fläskfilérecept
Hallonsaft
Hallonsaft. Koka hemgjord hallonsaft på färska eller frysta hallon.
Natriumbensoat är ett konserveringsmedel du kan ha i hallonsaften om saften ska hålla mycket länge utan kylskåp. Hallonsaft blir annars tillräckligt hållbar med 5,5 dl socker per liter saft. Socker och syra gör då saften hållbar i sig. Men vill du vara riktigt säker och ska spara saften länge så bör du ta i konserveringsmedel.
Älgstek i rödvinsmarinad
Älgstek i rödvinsmarinad. Älgstek som marinerats i rödvin och sedan stekts i ugn.
Servera förslagsvis med hasselbackspotatis (sök recept här på receptfavoriter.se), gräddsås och grönsaker. Vidare är kokt potatis, potatisgratäng eller jordärtskocksgratäng gott till älgstek.
Gröna bönor, brysselkål, kokta eller rostade rotfrukter som morot, palsternacka och kålrot; samt gelé passar till. Vintips till älgstek blir ett fruktigt rött vin ex. en Shiraz från Australien.
Älgstek kan du servera ljummen eller rumstempererad. Steken kan du laga dagen innan. Vänta med att skära upp den till serveringen dock.
Crepes med choklad
Crêpes med choklad. Franska för pannkakor med choklad. Chokladcrêpes med bitar av smält ljus eller mörk choklad eller chokladsås som Oboy.
Gott är också crêpes med Nutella.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Falukorv med stuvade makaroner
Falukorv med stuvade makaroner. Här med gröna ärtor och fräst paprika. Stekt falukorv är en klassiker med stuvade makaroner.
Gott till är även kokt broccoli, blomkål, morot, brysselkål med mera.
Servera ev. med ketchup till makaronerna och senap till korven.
Det finns två sätt att stuva makaroner - med stuvning och att koka makaronerna med mjölk. Här hittar du först receptet med stuvning. Kokar du makaronerna med mjölk så stuvar de sig själva men använd då en kastrull med tjock botten så att mjölken ej bränns så mycket i botten.
Tacotallrik GI
Tacotallrik GI. En slags tacosallad med köttfärs, bönor och guakamole utan tacoskal eller tortillabröd.
Vegetariskt blir det med champinjoner eller quornfärs istället för köttfärs.
Pizza med skinka i långpanna
Pizza med skinka i långpanna. Hembakt pizza bakad på riktig jäst deg med god tomatsås, topping och ost.
Gott till pizza är någon sallad. Du kan göra egen pizzasallad av vitkål; eller ta lite gröna blad som ruccola, mache eller annan blandad grönsallad samt blanda med olivolja och balsamvinäger. Vidare är en bönsallad av kokta marinerade bönor gott till pizza.
Annat gott på pizzan är: salami, kalamataoliver, inlagd eller färsk röd paprika, skivad tomat, färsk eller inlagd ananas i bitar, skivade färska eller inlagda champinjoner, inlagd kronärtskocka i bitar, bacon - skär i bitar, stekt köttfärs ex. texmexfärs, hackad pepperoni, kebabkött, stekt strimlat kycklingkött, skivad stekt fläskfilé, skivad stekt oxfilé, skaldjur som räkor, musslor eller kräftstjärtar
Kalla toppings: (läggs på när pizzan är bakt): Lufttorkad skinka. Exempelvis prosciuotto; ruccolasallad - skölj salladen noga innan; vitlökssås - blanda matyoghurt med pressad vitlök; bearnaisesås; fetaost i tärningar; torkad oregano; färsk basilika; och/eller riven parmesanost.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Pasta med spenat, mascarpone och parmesan
Pasta med spenat, mascarpone och parmesan. En vegetarisk pasta med krämig sås av mascarpone (en italiensk färskost) samt grädde med bladspenat samt smak av vitlök, muskot och parmesanost.
Istället för mascarpone kan du ta annan naturell färskost.
Spagetti med köttbullar i tomatsås
Spagetti med köttbullar i tomatsås. Italiensk fyllig marinara-tomatsås med köttbullar serverade med spagetti. Du kan såklart servera annan pasta till.
Man kan fuska med köpta färdiga köttbullar och tomatsås men hemgjort är godast.
Riven parmesan är gott att servera till spagetti med köttbullar i tomatsås.
Pasta med tomatsås
Pasta med tomatsås. Italiensk tomatsås med basilika och parmesan som passar till valfri pasta.
En enkel, nyttig och god tomatsås gjord med hela skalade tomater på burk, lök, vitlök, olivolja mm som får god smak av lite rosmarin (valfritt).
Det går givetvis att byta ut de hela burktomaterna med krossade tomater, passerade tomater eller t.o.m. några msk tomatpuré och vatten.
Du kan också ta färska tomater (italienarna gillar plommontomater till tomatsås) och skålla dem, skala dem och koka tomatsås på. Då behöver du ca 1 kg tomater till nedan recept.
Tomatsåsen blir godast om den får stå och puttra under lock länge - helst upp mot en timme. Eller laga dagen innan.
Se alla recept ur kategorin Italiensk mat
Champinjonsoppa med vitt vin
Champinjonsoppa med vitt vin. God svampsoppa till soppkväll eller soppmiddag smaksatt med vitt vin. Här med kålrot- och morotstärningar samt stekta fläsktärningar som ger god smak och fyllighet till soppan.
Men champinjonsoppan kan såklart serveras som den är med gott nybakt bröd samt färskost. Vegetariskt blir allt om du utesluter fläsket. Ett annat alternativ som inte kräver så mycket förberedelse är att servera soppan med kräftstjärtar eller skalade räkor som garnering.
Vidare kan man ha varma mackor till eller snett skurna baguettebitar med gratinerade med god cheddarost.
Självklart kan du ha i andra svampar än champinjon ex. Karl-johan, kantarell, ostronskivling, skogschampinjonen och shiitake (eller blanda).
Serverar du champinjonsoppan till förrätt så räcker den till 6 mindre portioner. Mixa den då gärna slät och tillsätt någon droppe tryffelolja för lite lyxigare smak.
Välj gärna ett vitt vin utan så mycket ekfatslagring. Vintips att dricka till är ett smakrikt vitt vin av valfri sort.
Hummersoppa
Hummersoppa. Soppa på hummer är gott och en klassisk festrätt till ex. Nyårsfest.
Hemgjord hummersoppa gör du med en god hummerfond på skalet, sedan tillsätter du grädde, cognac och ev. tryffelolja.
Servera med mousserande vin som champagne, cava eller cremant de Bourgogne eller vitt vin av ex. Chablis eller en god chardonnay.
Krusbärsmarmelad marmelad med krusbär
Krusbärsmarmelad. Marmelad med krusbär är god och lätt att göra själv.
Har du mer än en liter krusbär så kan du dubbla detta krusbärsmarmeladrecept, håll dock koll på att marmeladen klarar geleprovet och smaka på den så att den är lagom söt.
Tillsätt då gärna natriumbensoat samt parafinera burkarna så att krusbärsmarmeladen håller längre.
Du kan också använda syltsocker istället för vanligt socker och natriumbensoat. Syltsocker innehåller konservingsmedel och pektin för att få en hållbar krusbärsmarmelad.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor
Fattiga riddare
Fattiga riddare. Recept på min frukostfavorit fattiga riddare som är smörstekt vitt bröd doppat i ägg samt pudrat med socker och ev. serverat med sirap eller sylt.
En god kopp kaffe och fattiga riddare är det en perfekt start på dagen.
Fattiga riddare kallas French toast i USA.
Lax med vitvinssås
Lax med vitvinssås och grönsaksstavar. Ett gott och klassiskt laxrecept.
Du kan grilla, steka eller ångkoka laxen.
Grillade pilgrimsmusslor
Grillade pilgrimsmusslor är gott som förrätt med sallad på ruccola, tomat, olivolja och parmesanost.
Pilgrimmsmusslorna blir också goda stekta eller halstrade.
Pilgrimsmusslor hittar du vanligtvis i frysen. Tinade och vackert grillade blir de en utmärkt förrätt.
Vintips till är ett vitt friskt vin av ex. Sauvignon Blanc eller smakrikt vin från Alsace som Gewurtztraminer.
Se alla recept ur kategorin Stekt mat
Svampröra med palsternacka i rödvinssås
Svampröra med palsternacka samt tärnat fläsk i rödvinssås och schalottenlök. Gott tillbehör samt sås i ett. Passar till kött, vilt, fågel med mera.
Vill du ha vegetarisk svampröra så ta bort fläsket. Ersätt ev. med någon mer svamp som ex. ostronskivling.
Svamp i rödvinssås
Svamp i rödvinssås. En slags röra och sås i ett med svamp (champinjoner), schalottenlök och fläsk eller bacon samt palsternacka i rödvinssås.
Ett gott tillbehör till kött som viltstek och viltfilé ex. älgfilé, rådjursfilé, renfilé och vildsvinsfilé.
Passar också till annat kött som nötkött, kyckling eller till och med ugnsstekt torsk.
Gott med potatismos, potatisbakelse, gnocchi, färsk pasta eller pressad potatis till.
Vegetariska kåldolmar
Vegetariska kåldolmar med svampfyllning. Kåldolmar är gott med potatismos eller kokt potatis, sås som skysås eller gräddsås samt inlagd gurka, lingon och gärna någon kokt grönsak.
Grönsaker som passar till hemgjorda kåldolmar är kokta ärtor, morötter, blomkål, brysselkål, gröna bönor, vaxbönor osv.
Till kåldolmarna plockar man de yttre större kålbladen. Det inre av kålhuvudet kan strimlas och kokas i 20 minuter till i vattnet som du kokt kålhuvudet i. Kålen kan sedan användas med samma fyllning till kålpudding. Eller till stuvad vitkål, brunkål, kålsoppa eller frysa in till senare. Ett tips är att hacka upp kålen grovt, koka dem i kålvattnet i 20 minuter, häll av kålvattnet, lägg i en långpanna med lite smält smör, någon msk sirap samt några droppar soja och baka kålen i 30 minuter på 175 grader.
Vintervitkål tar lite längre tid att koka än sommarvitkål, höstvitkål samt spetskål.
Dubbla gärna detta recept och gör ca 35 kåldolmar att frysa in eller ge bort. Dock får du då koka två kålhuvuden men de är ju billiga.
Istället för svamp så kan du ta quornfärs eller sojafärs. Eller ersätta en del av svampen.
Se alla recept ur kategorin Svamprecept

Gilla oss på Facebook