Kokt matvete

Kokt matvete eller hela kokta vetekorn är gott, snabbt och nyttigt som tillbehör till det mesta och att blanda i sallader. 

Kokt matvete passar förutom tillbehör till: matig sallad. Eller blanda med lite olivolja, citronsaft, pressad vilök med mera för lite mer smak. Gott att blanda i är bla chili flakes, rödlök, babyspenat, kokt broccoli, finriven morot, tärnad tomat, kokta svarta bönor, fetaost, olivolja, citronsaft och hackad bladpersilja osv. Ett annat förslag är matvetebiffar - blanda kokt matvete med något ägg och söndermixad halloumiost samt svarta bönor. Mosa ihop. Forma biffar och stek i rikligt med olja. Matvete funkar även att späda soppor med så blir de lite mer mättande. Vidare kan man ha det i brödbaket. 

Det är viktigt att matvetet inte kokar för länge. Smaka efter 10-12 minuter så att det inte blir överkokt. Det ska ha en kärna av tuggmotstånd precis som pasta - al dente. 

Hela korn av fullkornsvete har neutral smak och gott tuggmotstånd. Och fulla med näringsämnen samt kostfiber. Matvete smakar inte så mycket egentligen så piffa gärna upp den kokta matveten med olivolja, vitlök, hackad persilja, strimlad rödlök, chili flakes, citronsaft eller lagrad vinäger och salt. 

Om du vill kan du koka ett helt paket på 500 gram på en gång. Använder du inte all matvete kan du frysa in resten eller spara i kylen och använda till annat.

4 portioner matvete

  • Förberedelse: 1 min
  • Tillagning: 14 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 3 dl matvete
  • 2 krm salt
  • 0,5 grönsaksbuljongtärning (valfritt)
  • 5 dl vatten
  • VALFRI SMAKSÄTTNING: 4 msk olivolja
  • 2 krm chili flakes (valfritt)
  • 2 msk citronsaft eller lagrad vinäger
  • 0,5 dl hackad bladpersilja (valfritt)
  • 0,5 klyfta finhackad vitlök (valfritt)
  • 2 krm salt
  • 0,5 röd lök, strimlad (valfritt)

Tillagning

  1. Koka upp vatten, salt och ev. buljongtärning.
  2. Tillsätt matvetet, rör om och koka upp.
  3. Koka matvetet i 14 minuter under lock. Smaka gärna efter ca 10-12 minuter så att matvetet ej blir överkokt. Det ska vara som pasta - al dente - med tuggmotstånd men inte okokta.
  4. Häll av vattnet.
  5. Smaka gärna upp matvetet med olivolja, salt, citronsaft eller vinäger, persilja, strimlad rödlök, finhackad vitlök och chili flakes.
  6. Servera matvetet varmt eller ljummet. Funkar också kallt i sallader och på buffé om du piffar upp det. Eller låt det svalna och förvara i kyl eller frys.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer