Kokt matvete

Kokt matvete eller hela kokta vetekorn är gott, snabbt och nyttigt som tillbehör till det mesta och att blanda i sallader. 

Kokt matvete passar förutom tillbehör till: matig sallad. Eller blanda med lite olivolja, citronsaft, pressad vilök med mera för lite mer smak. Gott att blanda i är bla chili flakes, rödlök, babyspenat, kokt broccoli, finriven morot, tärnad tomat, kokta svarta bönor, fetaost, olivolja, citronsaft och hackad bladpersilja osv. Ett annat förslag är matvetebiffar - blanda kokt matvete med något ägg och söndermixad halloumiost samt svarta bönor. Mosa ihop. Forma biffar och stek i rikligt med olja. Matvete funkar även att späda soppor med så blir de lite mer mättande. Vidare kan man ha det i brödbaket. 

Det är viktigt att matvetet inte kokar för länge. Smaka efter 10-12 minuter så att det inte blir överkokt. Det ska ha en kärna av tuggmotstånd precis som pasta - al dente. 

Hela korn av fullkornsvete har neutral smak och gott tuggmotstånd. Och fulla med näringsämnen samt kostfiber. Matvete smakar inte så mycket egentligen så piffa gärna upp den kokta matveten med olivolja, vitlök, hackad persilja, strimlad rödlök, chili flakes, citronsaft eller lagrad vinäger och salt. 

Om du vill kan du koka ett helt paket på 500 gram på en gång. Använder du inte all matvete kan du frysa in resten eller spara i kylen och använda till annat.

4 portioner matvete

  • Förberedelse: 1 min
  • Tillagning: 14 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 3 dl matvete
  • 2 krm salt
  • 0,5 grönsaksbuljongtärning (valfritt)
  • 5 dl vatten
  • VALFRI SMAKSÄTTNING: 4 msk olivolja
  • 2 krm chili flakes (valfritt)
  • 2 msk citronsaft eller lagrad vinäger
  • 0,5 dl hackad bladpersilja (valfritt)
  • 0,5 klyfta finhackad vitlök (valfritt)
  • 2 krm salt
  • 0,5 röd lök, strimlad (valfritt)

Tillagning

  1. Koka upp vatten, salt och ev. buljongtärning.
  2. Tillsätt matvetet, rör om och koka upp.
  3. Koka matvetet i 14 minuter under lock. Smaka gärna efter ca 10-12 minuter så att matvetet ej blir överkokt. Det ska vara som pasta - al dente - med tuggmotstånd men inte okokta.
  4. Häll av vattnet.
  5. Smaka gärna upp matvetet med olivolja, salt, citronsaft eller vinäger, persilja, strimlad rödlök, finhackad vitlök och chili flakes.
  6. Servera matvetet varmt eller ljummet. Funkar också kallt i sallader och på buffé om du piffar upp det. Eller låt det svalna och förvara i kyl eller frys.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer