Fläskfilé med gorgonzola och pasta

Fläskfilé med gorgonzola är en enkel och god rätt med pasta. Gratinerad fläskfile med grädde, ädelost och tomat. Annan ädelost, grönmögelost eller blåmögelost går också bra såklart. Desto finare kvalitet desto godare pasta.
Servera fläskfilén med pasta som tagliatelle, gnocchis, kokt potats eller pressad potatis samt någon kokt grönsak som ex. sockerärtor, gröna bönor eller broccoli.
Istället för färska örter kan du ta 3 msk frysta örter.

4 portioner fläskfilé med gorgonzola

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 500 gram fläskfilé
  • 1 msk smör
  • 250 gram gorgonzola eller annan ädelost
  • 3 msk kapris
  • 3 dl grädde
  • 250 gram cocktailtomater
  • 1 dl hackade färska örtkryddor som basilika, oregano och persilja
  • 1 krm vit- eller svartpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skär bort hinnor och senor från filén.
  3. Bryn filén runtom i smör i en stekpanna.
  4. Krydda filén med vit- eller svartpeppar när du steker den.
  5. Sätt undan filen i pannan att svalna och vila några minuter. Smula under tiden osten i en skål.
  6. Skär upp filén i 1,5 cm tjocka skivor och fördela i en ugnsfast form.
  7. Dela cocktailtomaterna och lägg med osten.
  8. Häll över grädden, sprid ut kapris, örter samt smulad ost och tomater. Hit kan du förbereda rätten och ha i kylen.
  9. Koka upp vatten till pasta eller förbered annat tillbehör som ex. kokt potatis.
  10. Ställ in fläskfilén i mitten av ugnen i ca 15 min tills allt har fått en fin färg. Använd gärna en stektermometer och ta ut fläskfilén när den har en innertemperatur 68 grader.
  11. Koka pasta samt ev. grönsakstillbehör ex. sockerärtor, gröna bönor eller broccoli.
  12. Servera med kokt pasta som tagliatelle, gnocchis, kokt potats eller pressad potatis.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer