Laxburgare

Hemlagade burgare med laxfärs. Gott och nyttigt. Servera laxburgarna som vanliga burgare eller som här mellan rostat surdegsbröd samt majonnäs, avokado, tomat, sallad, strimlad rödlök och groddar med rostad potatis och morot som tillbehör.

Burgarna passar bäst att steka då konsistensen kan vara lite för lös för grillgaller - var försiktigt när du ska vända dem. Har du ett hyfsat tätt galler så funkar det utmärkt att grilla laxburgarna om du oljar in gallret innan. Då kan du även grilla bröden istället för att värma dem i ugnen.

4 portioner laxburgare

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 500 gram lax
  • 1 ägg
  • 1 msk potatismjöl
  • 2 msk smör eller olja
  • Rostad potatis och morot: 600 gram delikatesspotatis eller fin färskpotatis
  • 3 morötter
  • 1 msk majsolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Tillbehör: 6 skivor surdegsbröd eller 4 hamburgerbröd
  • 2 msk olivolja
  • 1,5 dl majonnäs
  • 1 tomat
  • 1 avokado
  • 0,5 rödlök
  • 1/4 huvud isbergssallad
  • 0,5 pkt groddar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader om du vill ha rostad potatis och morot till. Putsa och dela potatisen i halvor. Skala och skär morot i grova bitar. Lägg i en ugnsform och blanda med olja, salt och peppar. Rosta i 25 minuter eller tills potatisen är mjuk.
  2. Laxburgare: skär lax i kuber (skär bort ev. skinn samt plocka ben). Lägg i en matberedare med kniv monterat.
  3. Tillsätt ägg och potatismjöl.
  4. Mixa laxen till en jämn färs några minuter.
  5. Forma 4 runda burgare av laxfärsen. Tips är att olja in händerna innan så klibbar ej laxfärsen fast så lätt. Lägg på en oljad bricka. Vill du ha dem riktigt runda kan du använda en rund utstickare.
  6. Förbered tillbehör: skölj och skiva tomat. Dela, kärna ur och gröp ur avokado och skär i skivor. Skala och strimla rödlök. Strimla och skölj isbergssallad. Skölj groddar. Lägg allt på en tallrik bredvid.
  7. Pensla brödet med olivolja. Lägg bröden på ett galler och sätt in i ugnen samt rosta det ljust brunt ca 8 minuter.
  8. Stek laxburgarna på varje sida i ca 3-4 minuter tills de är gyllebruna och genomstekta. Salta och peppra dem under tiden.
  9. Vid servering så brer du en stor klick majonnäs på fyra skivor bröd. Fördela på salladen. Lägg på laxburgaren. Toppa med skivad tomat, avokado, rödlök och groddar. Lägg en halv skiva surdegsbröd eller en hel överdel hamburgerbröd som topp och servera dina laxburgare med ex. rostad potatis samt morot. Lägg gärna en extra klick majonnäs vid sidan också.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer