Klassisk grillad hamburgare

Grillad hamburgare. Alla tips du behöver vad gäller grillning och tillbehör till hamburgare.
Malet nötkött är vanligast och säkrast till hamburgare.
Hamburgare är ömtåliga så vänd dem inte onödigt många gånger. Låt första sidan bli brun (cirka 4 minuter) vänd den sedan en gång. Höj gallret om burgaren blir bränd innan den nått den stekgrad du önskar. När steksaft börjar tränga upp så är köttet medium. Grillar du längre blir hamburgaren helt genomstekt och till slut torrt.
Köp gärna kött från ekologiska gårdar.
Med en ananasskiva mellan så får du hawaiburgare (som på bilden)
Servera hamburgarna gärna med pommes eller rostad potatis som potatisklyftor eller rostad färskpotatis. Vidare är coleslaw gott till.

4 portioner grillad hamburgare

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 600 gram nötfärs
  • salt och svartpeppar
  • 4 hamburgerbröd
  • 2 tomater
  • 6 blad isbergssallad
  • 0,5 rödlök
  • 12 skivor inlagd gurka
  • 1 dl hamburgerdressing eller majonnäs och ketchup.
  • 4 skivor ost som ex. cheddar.
  • 4 skivor stekt bacon
  • Tillbehör: pommes frites, potatisklyftor rostade i ugnen eller rostad halverade färskpotatisar
  • Coleslaw

Tillagning

  1. Vill du ha tillbehör som klyftpotatis eller pommes till så förbereder du det innan du grillar hamburgarna. Ex. klyfta potatis och blanda med olivolja, salt och peppar och kör i ugnen i 200 grader i ca 40 minuter.
  2. Dela baconskivorna så de är lagom långa. Stek bacon knaprigt.
  3. Förbered tillbehör att ha mellan hamburgarna: skiva tomater, strimla isbergssallad, inlagd gurka.
  4. Tänd grillen.
  5. Forma hamburgare av färsen, salta och peppra med svartpeppar.
  6. Smörj in dem i lite olja och lägg på en bricka.
  7. Grilla hamburgarna ca 2-3 minuter på varje sida. Vill du ha ost på burgaren så lägger du på en skiva ost efter du vänt burgaren första gången.
  8. Grilla också bröden lite lätt.
  9. Servera hamburgarna med önskade tillbehör.
  10. Ett tips är att lägga dressing eller majonnäs och ketchup underst på underbrödet, sedan strimlad sallad, vidare hamburgare, baconskivor, inlagd gurka, hackad lök, skivad tomat och sist toppa med locket (brödet).
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Fixa din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Läs mer om lussebak, recept och olika lussebullar

Om lussekatter, saffranskusar och lindebarn - samt givetvis recept samt tips på såväl klassiska lussebullar samt nya varianter. 

Läs mer