AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Buffé till fest som studentfest, födelsedagsfest eller annat kalas med många gäster. Goda och enkla tips...
Sök
Android

Klassisk grillad hamburgare

Klassisk grillad hamburgare Grillad hamburgare. Alla tips du behöver vad gäller grillning och tillbehör till hamburgare.
Malet nötkött är vanligast till hamburgare. Två tredjedelar nötfärs och resten fläskfärs fungerar också. Vanlig blandfärs är dock ej att rekommendera.
Hamburgare är ömtåliga så vänd dem inte onödigt många gånger. Låt första sidan bli brun (cirka 4 minuter) vänd den sedan en gång. Höj gallret om burgaren blir bränd innan den nått den stekgrad du önskar. När steksaft börjar tränga upp så är köttet medium. Grillar du längre blir hamburgaren helt genomstekt och till slut torrt.
Köp gärna kött från ekologiska gårdar.
Med en ananasskiva mellan så får du hawaiburgare.
Servera hamburgarna gärna med pommes eller rostad potatis som potatisklyftor eller rostad färskpotatis. Vidare är coleslaw gott till.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.9 av 5 (Antal röster: 18)
4 port grillad hamburgare

Ingredienser:

  • 600 gram nötfärs (varav eventuellt 200 gram fläskfärs)
  • salt och svartpeppar
  • 4 hamburgerbröd
  • TILLBEHÖR MELLAN HAMBURGERBRÖDEN: 2 tomater
  • 6 blad isbergssallad
  • 0,5 rödlök
  • 12 skivor inlagd gurka
  • 1 dl hamburgerdressing eller majonnäs och ketchup.
  • 4 skivor ost som ex. cheddar.
  • 4 skivor stekt bacon
  • TILLBEHÖR TILL HAMBURGARE: Pommes frites, potatisklyftor rostade i ugnen eller rostad halverade färskpotatisar

Tillagning:

  1. Vill du ha tillbehör som klyftpotatis eller pommes till så förbereder du det innan du grillar hamburgarna. Ex. klyfta potatis och blanda med olivolja, salt och peppar och kör i ugnen i 200 grader i ca 40 minuter.
  2. Dela baconskivorna så de är lagom långa. Stek bacon knaprigt.
  3. Förbered tillbehör att ha mellan hamburgarna: skiva tomater, strimla isbergssallad, inlagd gurka.
  4. Tänd grillen.
  5. Forma hamburgare av färsen, salta och peppra med svartpeppar.
  6. Smörj in dem i lite olja och lägg på en bricka.
  7. Grilla hamburgarna ca 2-3 minuter på varje sida. Vill du ha ost på burgaren så lägger du på en skiva ost efter du vänt burgaren första gången.
  8. Grilla också bröden lite lätt.
  9. Servera hamburgarna med dina tillbehör.
  10. Ett tips är att lägga dressing eller majonnäs och ketchup underst på underbrödet, sedan strimlad sallad, vidare hamburgare, baconskivor, inlagd gurka, hackad lök, skivad tomat och sist toppa med locket (brödet).


 

Fler recept ur samma kategori som Klassisk grillad hamburgare:

Gnocchi med bacon, svamp och grädde
Gnocchi med bacon, svamp och grädde. Gör hemgjord gnocchi eller köp färdig. Gnocchi är små pastakuddar gjorda med mosad potatis.
Servera gärna med riven parmesan, hackad bladpersilja samt lite grönsallad och tärnade tomater samt gurka.
Med färdigköpt färsk gnocchi så går såklart rätten snabbare att laga.
Pastasallad med kyckling och curry
Pastasallad med kyckling och curry. Snabb och god pastasallad till picknick, sommarlunch eller buffé. Pastasallad på grillad kyckling, pasta, yoghurtsås med curry samt grönsaker som cocktailtomater, majs, paprika, gurka och rödlök.
Till pastasallad kan du självklart välja grönsaker efter tillgång och smak. Strimlad purjolök, vårlök, riven morot, strimlad selleri, kokt kall broccoli, kokt kall blomkål osv är gott i denna pastasallad.
Pastasalladen går bra att förbereda innan till både bjudmat, picknick och lunch.
Förvara pastasalladen i kylen eller i kylväska med kylklamp vid picknick om den inte ska ätas inom 2-3 timmar.
Strömmingslåda med kaviar, chilisås och grädde
Strömmingslåda. Klassisk husmanskost - en gratäng med strömming eller sill smaksatt med kaviar, chilisås och grädde.
Servera strömmingslådan med kokt potatis. En sallad på finriven morot, tomat, rödlök, isbergssallad samt olivolja, vinäger passar till.
Öl är gott till strömmingslåda. Och knäckebröd. Rosta det gärna knaprigt först.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Kycklingköttbullar
Kycklingköttbullar. Köttbullar med kycklingfärs. Gott som alternativ till vanlig köttbullar och kan serveras med samma tillbehör. Förslagsvis som på bilden med potatismos, gröna ärtor samt skirat smör och en sallad av tomat- och gurka och hackad bladpersilja med olivolja och vinäger.
Dumplings med fläsk
Dumplings eller wontons med fläsk. Hemgjorda kinesiska dumplings av egen deg med god fyllning av fläskfärs, ingefära, vitlök och purjolök mm som serveras med dippsås som soja eller chilisås.
Dumplings eller wontons kan serveras som plockmat och man äter tills man är mätt. De passar också att serveras som tilltugg eller förrätt här Sverige.
Wontons är gott med dippsås som kinesisk soja, ostronsås, chilisås eller dippsås med pressad vitlök blandat med risvinäger.
Du kan koka, fritera eller ånga dumplingsen.
Här har jag räknat 20 dumplings per portion men det beror på hur hungriga gästerna är också. Ett tips är att dubbla satsen och spara de dumplings som blir över i frysen eller kylen. Du kan också göra en stor sats wontondeg men olika fyllningar som ex. oxfärs, fläskfärs, räkor eller grönsaker.
Du kan variera dumplingsfyllningen på massor av vis, förslag är med oxfärs istället för fläskfärs; byta ut färsen mot grönsaker som riven vitkål och morot; ta hela skalade räkor istället för fläskfärs.
Tack till Blekinge Chinese Association för recept och inspiration.
Pizza Bolognese med köttfärssås
Pizza Bolognese med köttfärssås eller fräst köttfärs. Recept på Bolognese pizza. Baka egen Bolognese pizza. Riktigt god och enkel fredagspizza.
Detta pizzarecept är med deg som jäst och blir en mycket god pizza. Gör gärna köttfärssåsen innan (sök recept här på receptfavoriter) - gör en stor sats så har du till spagetti bolognese också. Bolo kallar många kockar bolognese köttfärssås.
Hemgjord pizza kan du baka i långpanna eller baka ut till två runda pizzor.
Servera gärna en grönsallad med tomat och kokta rödbetor till som på bilden, valfri sallad eller pizzasallad (se recept här på receptfavoriter).
Se alla recept ur kategorin Köttfärs
Limecheesecake med jordgubbar
Limecheesecake med jordgubbsgelé och färska jordgubbar. Lagad utan ugn med gelatinblad. Gott till dessert, buffé och fika.
Denna cheesecake är gjord med gelatinblad som gör att cheesecaken stelnar i kylen (istället för att man bakar cheesecaken i ugnen). Välj svenska krav-ägg av god kvalitet.
Man behöver inte garnera med gelé utan kan servera cheesecaken med färska jordgubbar, jordgubbssylt eller andra färska bär eller sylt.
Grönsallad
Grönsallad av blandad sallad är enkelt och gott tillbehör till grillat och det mesta.
Grönsallad kan göras på många olika vis. Här är ett förslag. Ska du göra till många så är det billigare att köpa hela huvud av ex. isbergssallad, lollo rosso osv än att köpa färdigblandad i påse. De färdigblandade är dock smidiga om man bara ska ha några portioner sallad.
Potatissallad med sparris
Potatissallad med sparris, olivolja, vitlök och vinäger av färskpotatis eller delikatesspotatis. En god och enkel potatissallad med klar dressing som passar till grillat, buffé osv.
Istället för dyr delikatesspotatis så kan du såklart plocka små fina potatisar i vanliga potatisbingen eller ta färskpotatis.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Kolasås
Kolasås till med grädde, socker och sirap till desserter, glass eller som fyllning eller topping till tårtor eller andra bakverk.
Kan smaksättas med mjölkchoklad till chokladkolasås.
Korv med bröd
Korv med bröd. Kokt eller grillad korv med korvbröd. På korven kan du ha valfria tillbehör. På bilden från vänster korv med senap, ketchup och hemgjord bostongurka; vidare senap, ketchup och finhackad gul lök; vidare korv med salsasås toppat med friterad lök.
Du kan köpa allt färdigt eller så kan du baka korvbröd, göra egen bostongurka, göra egen senap, fritera egen lök samt tom göra egen korv (sök alla recept här på receptfavoriter).
Till korv med bröd kan du också servera något matigt som potatissallad, bulgursallad, pastasallad eller liknande.
Broccoligratäng med kyckling i tomatsås
Broccoligratäng med kyckling i tomatsås gratinerad med mozzarellaost. En GI eller LCHF anpassad rätt baserad på broccoligratäng som såklart kan njutas av alla.
Gott med grönsallad, rårivna grönsaker, tomatsallad, bönsallad eller valfritt tillbehör.
Receptet kan givetvis dubbleras om du äter mycket eller lagar till fler.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Citronmilkshake
Citronmilkshake. En frisk och läskande milkshake med citron, vaniljglass, mjölk och lite socker.
Mixa eller krossa gärna 3-4 isbitar i milkshaken så blir den riktigt kall och god.
Milkshaken kan garneras med vispad grädde på toppen och ev. några färska bär eller frukt.
Hemgjord chokladfudge chokladkola
Hemgjord chokladfudge. Koka egen chokladkola. Här en enkel kola som kokas ihop av socker, kakao och mjölk.
Slå in chokladfudgen som godis i små smörpapper eller annat fint glansigt papper.
Waldorfsallad
Waldorfsallad. En god sallad till buffe, julbord, sommarlunch med mera. Waldorfsallad är vegetarisk med rotselleri, äpplen och valnötter i dressing.
Waldorfsallad passar till det mesta som tillbehör ex. grillat; stekt lax; men också med kallskuret rökt kött som kalkon, skinka, rostbiff, kassler, grillad kyckling eller kallröktlax.
Man kan också ha endivsallad i Waldorfsallad.
Man kan använda en mandolin och strimla rotselleri och äpple med.
Du kan garnera Waldorfsallad med halverade urkärnade vindruvor.
Se alla recept ur kategorin Amerikansk mat
Grillat majskycklingbröst med chilibearnaise
Grillat majskycklingbröst med chilibearnaise, ugnsrostad potatis samt vårlök och kokt broccoli.
Majskyckling är mycket god kyckling uppfödd på majs.
Vill du grilla på utegrill så penslar du kycklingfiléerna med smält smör, olja, salt, peppar och rosmarin från en kopp och grillar båda sidor några minuter vardera och sänker sedan värmen och grillar vidare i ca 10 minuter (ev. slår in i folie så att de inte bränns). Vårlöken kan du då baka med potatisen i ca 20 minuter.
Grillad kalventrecote med melitzanosalsa
Grillad kalventrecote med melitzanosalsa (aubergineröra), grillad sparris och ugnsrostad potatis. Gott och nyttigt.
Vintips till blir rött vin av ex. druvan Merlot eller Cabernet Sauvignon.
Oxfile med Hasselbackspotatis
Oxfilé med Hasselbackspotatis, pepparsås, ugnsbakade tomater och grönsallad. Du kan steka eller grilla oxfilén.
Andra goda tillbehör till oxfilé med hasselbackspotatis är bearnaisesås eller konjakssås, vårlök i ugn eller valfria tillbehör.
Använd en stektermometer: 55 grader ger rött, rosa eller blodig oxfilé. 60 grader ger medium eller rosastekt oxfilé. 65 grader ger genomstekt eller välstekt oxfilé sk welldone.
Se alla recept ur kategorin Grillrecept

Gilla oss på Facebook