AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Har du inte redan plockat fram grillen så är det dags. Här kommer lite recept på grillat som hjälp på...
Sök
Android

Klassisk grillad hamburgare

Klassisk grillad hamburgare Grillad hamburgare. Alla tips du behöver vad gäller grillning och tillbehör till hamburgare.
Malet nötkött är vanligast till hamburgare. Två tredjedelar nötfärs och resten fläskfärs fungerar också. Vanlig blandfärs är dock ej att rekommendera.
Hamburgare är ömtåliga så vänd dem inte onödigt många gånger. Låt första sidan bli brun (cirka 4 minuter) vänd den sedan en gång. Höj gallret om burgaren blir bränd innan den nått den stekgrad du önskar. När steksaft börjar tränga upp så är köttet medium. Grillar du längre blir hamburgaren helt genomstekt och till slut torrt.
Köp gärna kött från ekologiska gårdar.
Med en ananasskiva mellan så får du hawaiburgare.
Servera hamburgarna gärna med pommes eller rostad potatis som potatisklyftor eller rostad färskpotatis. Vidare är coleslaw gott till.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.9 av 5 (Antal röster: 18)
4 port grillad hamburgare

Ingredienser:

  • 600 gram nötfärs (varav eventuellt 200 gram fläskfärs)
  • salt och svartpeppar
  • 4 hamburgerbröd
  • TILLBEHÖR MELLAN HAMBURGERBRÖDEN: 2 tomater
  • 6 blad isbergssallad
  • 0,5 rödlök
  • 12 skivor inlagd gurka
  • 1 dl hamburgerdressing eller majonnäs och ketchup.
  • 4 skivor ost som ex. cheddar.
  • 4 skivor stekt bacon
  • TILLBEHÖR TILL HAMBURGARE: Pommes frites, potatisklyftor rostade i ugnen eller rostad halverade färskpotatisar

Tillagning:

  1. Vill du ha tillbehör som klyftpotatis eller pommes till så förbereder du det innan du grillar hamburgarna. Ex. klyfta potatis och blanda med olivolja, salt och peppar och kör i ugnen i 200 grader i ca 40 minuter.
  2. Dela baconskivorna så de är lagom långa. Stek bacon knaprigt.
  3. Förbered tillbehör att ha mellan hamburgarna: skiva tomater, strimla isbergssallad, inlagd gurka.
  4. Tänd grillen.
  5. Forma hamburgare av färsen, salta och peppra med svartpeppar.
  6. Smörj in dem i lite olja och lägg på en bricka.
  7. Grilla hamburgarna ca 2-3 minuter på varje sida. Vill du ha ost på burgaren så lägger du på en skiva ost efter du vänt burgaren första gången.
  8. Grilla också bröden lite lätt.
  9. Servera hamburgarna med dina tillbehör.
  10. Ett tips är att lägga dressing eller majonnäs och ketchup underst på underbrödet, sedan strimlad sallad, vidare hamburgare, baconskivor, inlagd gurka, hackad lök, skivad tomat och sist toppa med locket (brödet).


 

Fler recept ur samma kategori som Klassisk grillad hamburgare:

Kyckling wrap med koriander
Kycklingwrap med koriander. Tortilla rulle eller wrap med kyckling, koriander och grönsaker.
God Italiensk Lasagne lasagnerecept
God Italiensk lasagne lasagnerecept med köttfärssås och bechamelsås. En enkel och klassisk italiensk lasagne. Du kan öka receptet med sås till en större form. Lasagne är perfekt att förbereda innan om du ska ha gäster.
Gott till lasagne är ex. tomatsallad, blandad sallad samt ett gott italienskt bröd.
Ostfondue
Ostfundue. Goda lagrade ostar smälta med vitlök och vittvin du doppar vitt bröd i. En ostfondue är trevligt att sitta och dippa i.
Har du ingen fonduegryta så går det såklart bra med en annan gryta. Tänk dock på att vid servering så har fonduegrytan en värmekälla under grytan så att man kan ha den på bordet och samtidigt ha varm fondue.
Fungerar bra vad man än väljer att dricka till - mousserande, vitt eller rött. Ost är ju vinets vän. Gruyere är klassisk till ostfondue.
Vanligt är att man smaksätter en ostfondue med vitlök och vitt vin.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Fylld paprika med tacofärs
Fylld paprika med tacofärs. Färsfylld paprika med smak av tacokrydda samt sås av tomat, fetaost, råris samt grönsallad.
Istället för hemgjord tomatsås kan du servera paprikorna med tomatsalsa.
Vill du ha hetare köttfärsfyllning så hacka någon msk jalapenos.
Tobbes Porter-biffar
Tobbes Porter-biffar. Brynt och bräserade biffar i porteröl med rotfrukter. Servera med ett syrligt grovt bröd och ost, eventuellt också en klick Crème Fraiche.
Pizza Bolognese med köttfärssås
Pizza Bolognese med köttfärssås eller fräst köttfärs. Recept på Bolognese pizza. Baka egen Bolognese pizza. Riktigt god och enkel fredagspizza.
Detta pizzarecept är med deg som jäst och blir en mycket god pizza. Gör gärna köttfärssåsen innan (sök recept här på receptfavoriter) - gör en stor sats så har du till spagetti bolognese också. Bolo kallar många kockar bolognese köttfärssås.
Hemgjord pizza kan du baka i långpanna eller baka ut till två runda pizzor.
Servera gärna en grönsallad med tomat och kokta rödbetor till som på bilden, valfri sallad eller pizzasallad (se recept här på receptfavoriter).
Se alla recept ur kategorin Köttfärs
Ceasarsallad med ceasardressing
Ceasarsallad med hemgjord ceasardressing. God med grillad kyckling eller lax eller som förätt. Ceasarsallad är en italiensk rätt med romansallad, krutonger, parmesanost samt en dressing på majonnäs eller yoghurt med vitlök, parmesan och sardellar. En del har i dijonsenap också. Det finns lika många varianter av Ceasarsallad som kockar - den kan bli förrätt, huvudrätt eller buffesallad. Goda variationer är att ha knaperstekt bacon och grissinis till. Lägger du till grillad kyckling eller lax, potatis, tomater ex. så får du en huvudrätt. Annars kan salladen serveras som förrätt eller som en stor sallad på buffe.
Vintips till ceasarsallad är ett vitt ex. chardonnay med ekfatslagring.
Servera gärna i djup tallrik.
Romansallad finns i olika storlekar men handla så att det blir minst en djup tallrik med romansallad per person.
Du kan använda färdig majonnäs till dressingen som du sedan smaksätter med vitlök, sardeller, parmesanost och dijonsenap. Istället för parmesan kan du använda den liknande men något billigare Grana padano. Istället för majonnäs är grekisk yoghurt gott. En matigare sallad får du med kokt färskpotatis, cocktailtomater, bacon samt grillad kyckling eller lax - en perfekt sommarlunch eller middag.
Lammfile lammfilé
Stekt lammfilé eller lammytterfilé. Servera förslagsvis lammfilén med valfria tillbehör. På bilden potatisgratäng, rödvinssås, tomatsallad samt babyspenat.
Ett annat förslag är ugnsgrillad paprika, lök och potatis, lagerbladsky samt gratinerade brytbönor (sök recepten här på receptfavoriter.
Vintips till lammfilé är ett generöst, fruktigt och kryddigt rött vin med en ton av fat.
Om du vill förbereda innan kan du marinera och sedan bryna lammfilén och lägga i en ugnsform. Värm sedan lammfiléerna (till önskad stekgrad med termometer) i ugnen precis innan serveringen.
Bresaola med mascarpone
Bresalola med mascarpone. Bresaolarullar - ett tilltugg eller aptitretare av tunt lufttorkat italienskt nötkött i skivor rullat med mascarpone färskost, färsk basilika och rivet citronskal.
Goda rullar som passar som tilltugg, snittar eller på buffé.
Bresaolarullarna är goda att servera med lantchips och goda oliver som ex. Kalamata.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Lammcurry på lammstek
Lammcurry är gott att laga på lammstek. Du laga på överbliven lammstek eller färsk lammstek.
Lammcurry med goda smaker av curry, garam masala, färsk koriander, chili, kokosmjölk och grönsaker.
Rester på lammstek smakar ofta lite kofta efter en natt i kylen (fettet ändrar smak) och då är lammcurry en god rätt att laga.
Nyponpulver
Nyponpulver. Hur du torkar egna nypon och gör hemgjort nyponpulver. Gott på fil, i müsli, i bakverk som bröd, till nyponsoppa, nypondricka, nyponthe med mera.
Pulver av torkade nypon innehåller karoten (vitamin A), vitamin-B, lykopen (antioxidant) samt väldigt mycket C-vitamin.
Alla slags nypon kan användas. Välj dock bort nypon som växt jämte trafikerad väg.
En torkmaskin fungerar utmärkt och är en god investering speciellt om du ska torka mycket nypon, svamp och äppelskivor osv.
Du behöver en kaffekvarn (en liten elektrisk kvarn som normalt är till för att mala kaffebönor i) för att mala nyponen till mjöl. De torkade nyponskalen är för hårda och går ej att mala i vanlig mixer eller matberedare.
Pastasallad med svamp, ärtor och bacon
Pastasallad med svamp, ärtor och bacon. En god, snabb och enkel pastasallad med gnocchi eller penne, champinjoner, bacon, ärtor och creme fraiche.
Sältan från bacon och de söta ärtorna passar bra ihop. Vill du inte ha i bacon så passar hackad soltorkad tomat bra. Pastasalladen är god till buffe, tillbehör till middag och grillat eller till picknick. Förvara kylt. Överbliven pastasallad kan du ha i kylen.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Muffins med äppel och kanel
Muffins med äppel och kanel. Muffins eller cupcakes med äpple och kanel kan du också använda som grundsmet och smaksätta muffinssmeten som du vill till kakaomuffins, chokladmuffins, blåbärsmuffins, muffins med chokladbitar, bananmuffins osv. Du kan också ha på frosting topping samt godis och strössel.
Laxbagel
Laxbagel. Bagel med rökt lax, färskost, gurka, rödlök och machésallad.
Gott i är också kapris. Vidare kan du ta annan grönsallad i. Färskost med vitlök och örter passar också i. Skivad avokado kan man ta istället för gurka. Svartpeppar är gott med.
Laxbagels är gott som lunch, till picknick eller enkel middag framför tv:n.
Du kan baka egna bagels (sök recept här på receptfavoriter.se) eller köpa färdiga bröd.
Friterad klyftpotatis
Friterad klyftpotatis eller Idahopotatis. Stora klyftor av bakpotatis som friteras gyllene med skal.
Goda som tillbehör till grillat, hamburgare, på buffé eller till allt möjligt där potatis passar.
Du behöver en termometer eller en fritös för att kontrollera oljans temperatur.
Ha också ett lock till hands att täcka oljan med om olyckan skulle vara framme (släck ej med vatten utan kväv eld med lock).
Använd en hålslev eller träslev att ta upp potatisen ur oljan - chansa ej med plastredskap.
Se alla recept ur kategorin Amerikansk mat
Grillmarinad till biff eller nötkött
Grillmarinad till biff eller nötkött. En marinad som mörar köttet med mango chutney och vinäger. Vitlök, lagerblad, timjan och rosmarin ger god smak.
Segare kött som fransyska, innanlår eller rostbiff måste du marinera mört, gärna över natten eller upp till 2-3 dygn. Desto längre desto mörare.
Mört kött som oxfilé, entrecote eller ryggbiff behöver du bara vända i marinaden för smak. Dessa behövs ej heller bankas ut tunnare för att bli mörare som segare köttbitar.
Andra goda smaksättare i grillmarinad är: någon msk ljus eller tsk mörk soja; någon msk ostronsås: hackad ingefära; krossad ananas (mörar köttet), tomatpuré (bbq marinad), sesamolja; pressad lime eller citron.
Grillade kycklingkebabspett
Grillade kycklingkebabspett med smak av spiskummin, vitlök, koriander, chili och garam masala.
Istället för urbenade kycklinglår så kan du använda kycklingfilé. Dock blir kycklinglårköttet saftigare på grillen.
Du kan grilla kycklingspetten i ugnen under grill eller i grillpanna istället för på utegrill om du önskar.
Till kycklingspetten kan du servera valfritt tillbehör ex. tzatziki med gurka och morot, ugnsrostad grönsaker eller klyftpotatis, grönsallad, tomatsallad, tomatsalsa osv
Du kan också skiva upp köttet när det är grillat till hemgjort kycklingkebabkött och fylla pitabröd, ha till tex mex (istället för texmex-köttfärs), fylla tortillas, fyllning av kebabrulle, bakpotatis osv.
Grillad kalventrecote med melitzanosalsa
Grillad kalventrecote med melitzanosalsa (aubergineröra), grillad sparris och ugnsrostad potatis. Gott och nyttigt.
Vintips till blir rött vin av ex. druvan Merlot eller Cabernet Sauvignon.
Se alla recept ur kategorin Grillrecept

Gilla oss på Facebook