Hemlagad majonnäs

Hemlagad majonnäs som är lätt och går snabbt att göra. Använd gärna nyttig solrosolja. Rapsolja eller olivolja blir också bra. Mycket godare än köpt majonnäs. 

Här är majonnäsen smaksatt med lite fransk senap som också hjälper att binda ihop majonnäsen. Med någon msk citronsaft blir det citronmajonnäs; lite cayennepeppar och vitlök blir god vitlöksmajonnäs (Rouille) som du kan ha till kebab, grillat, kött, fisk, fisksoppa mm. Några gillar någon droppe worcestersås i också. 

Hemmalagad majonnäs är jättegott till det mesta ex. skagenröra med räkor, aioli, fisksoppa med mera. 

Välj gärna en solrosolja men det går bra med annan matolja. Solrosolja är rik på omega-6 fettsyran linolsyra och innehåller mycket E-vitamin.

4 dl majonnäs, 4-8 portioner

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 2 äggulor
  • 4 dl solrosolja
  • 1 msk fransk senap (valfritt)
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm peppar

Tillagning

  1. Se till att alla ingredienser har samma temperatur - rumstemperatur eller kylskåpskallt. Annars skär det sig lätt.
  2. Vispa äggulor, salt, peppar och ev. senap fluffigt i en skål.
  3. Ställ skålen på en blöt wettex så står den stadigt och du kan vispa med en hand och hälla olja med den andra.
  4. Tillsätt några droppar och rör i sedan vispa lite mer och mer olja droppvis. Efter ett tag när du ser att ägget och oljan tjocknar till en majonnäs kan du hälla i oljan lite fortare under tiden att du vispar.
  5. Smaka av majonnäsen med salt och peppar. Om majonnäsen blir för tjock kan man späda med några droppar vatten
  6. Det går även bra att mixa ihop majonnäsen med en stavmixer eller i matberedare med visp.
E-mail
Medel: 4.4 (27 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer