Kycklinggryta med paprika

En god gryta i ungersk stil med massor av god smak av paprika, chili, tomat, vita bönor och vitlök.
Du kan använda kycklingklubbor, kycklingvingar eller stycka en hel kyckling i delar.
Du kan byta ut de vita bönorna mot andra kokta bönor, kikärter eller linser.
Godast är att använda bönor du kokt själv men det går också bra med färdigkokta från affären (skölj dem då). Kokar du egna bönor så koka en stor sats och frys in de som blir över till annan matlagning, sallader osv.
Gott till är kokt basmatiris, råris, quinoa, matvete, potatis, pressad potatis eller pasta som tagliatelle.
Gillar du stark mat så kan du smaka av grytan med mer cayennepeppar, chilisås eller tabasco.
Vita bönor i tomatsås går att ha i men är inte första val direkt.

4 portioner kycklinggryta med paprika

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 3 msk olivolja eller annan olja
  • 1 gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 kg kycklingbitar med ben ex. kycklingklubbor eller styckad kyckling
  • 0,5 tsk salt
  • 3 msk tomatpuré
  • 3 tsk paprikapulver
  • 1 krm rosmarin
  • 1 krm timjan
  • 2 krm cayennepeppar (eller så starkt du vill)
  • 1 röd paprika
  • 1 gul paprika
  • 1 grön paprika
  • 400 gram krossade tomater
  • 3 dl vatten
  • 3 dl kokta vita bönor, stora eller små

Tillagning

  1. Skala och hacka lök samt vitlök.
  2. Lägg i en stor kastrull eller gryta med olivoljan. Fräs i 2-3 minuter.
  3. Skär under tiden kycklingklubborna i två delar samt tillsätt dem. Rör om.
  4. Tillsätt salt, tomatpuré, paprikapulver, rosmarin, timjan samt cayennepeppar och rör om. Fräs 2-3 minuter till. Rör då och då.
  5. Skölj paprikan och skär loss bitar samt skär i ca 2x2 cm bitar. Släng kärnorna och stjälken. Tillsätt paprikan till kycklingen och rör runt.
  6. Häll i krossade tomater och vatten. Rör runt.
  7. Låt kycklinggrytan koka på svag värme i 40 minuter.
  8. Tillsätt kokta vita bönor (eller andra bönor), rör om och koka upp kycklinggrytan. Smaka av med salt, paprikapulver samt ev. mer cayennepeppar, chilisås eller tabasco (om du gillar stark gryta).
  9. Servera gärna kycklinggytan i djupa tallrikar. Gott till är kokt basmatiris, råris, quinoa, matvete, potatis, pressad potatis eller pasta som tagliatelle.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer