Gulasch

Ungersk köttgryta med paprika. Vad smakar bättre än en rykande gryta med Gulasch.
Servera gärna med ett gott nybakt bröd - förslagsvis ett rustikt surdegsbröd. Här har jag lite potatistärningar i gulaschen för att den ska reda sig och bli lite matigare.
Vidare kan man toppa gulaschen med en klick creme fraiche, matyoghurt eller smetana samt hackad persilja.
Gulaschen kan även serveras med kokt råris, bulgur eller matvete.

6 portioner gulasch

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 2 tim 20 min

Ingredienser

  • 800 gram högrev av nöt eller annat grytkött av nötkött
  • 2 msk smör
  • 0,5 tsk salt
  • 2 gula lökar
  • 2 köttbuljongtärningar
  • 1 dl tomatpuré
  • 6 dl vatten
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 paprikor
  • 2 msk paprikapulver
  • 1 msk mald brödkummin
  • 3 potatisar fast sort
  • 3 krm cayennepeppar
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Ta fram en stor järngryta eller kastrull.
  2. Skär köttet i bitar ca 2x2 cm.
  3. Skala lök och vitlök.
  4. Skiva löken och hacka vitlöken.
  5. Bryn köttet i smöret några minuter. Tillsätt salt.
  6. Tillsätt lök, vitlök, paprikapulver och kummin. Rör om.
  7. Blanda ner tomatpuré.
  8. Tillsätt vatten och buljongtärningar.
  9. Skär paprikor i bitar och lägg i dem. Spara ev. lite paprika att tillsätta på slutet så ser det lite fräscht ut.
  10. Låt gulaschen koka på låg värme i 1,5 timmar.
  11. Skala potatisen och tärna dem ca 1x1 cm bitar. Tillsätt potatisen och koka i 30 minuter till.
  12. Smaka av gulaschen med salt, mald svartpeppar och cayennepeppar så att den blir så stark du vill ha den.
  13. Godast blir gulaschen när smakerna får koka ihop länge. Laga den gärna dagen innan.
  14. Servera gulaschen i djupa skålar. Gärna med ett gott bröd till.
E-mail
Medel: 4.1 (30 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer