Gulasch

Ungersk köttgryta med paprika. Vad smakar bättre än en rykande gryta med Gulasch.
Servera gärna med ett gott nybakt bröd - förslagsvis ett rustikt surdegsbröd. Här har jag lite potatistärningar i gulaschen för att den ska reda sig och bli lite matigare.
Vidare kan man toppa gulaschen med en klick creme fraiche, matyoghurt eller smetana samt hackad persilja.
Gulaschen kan även serveras med kokt råris, bulgur eller matvete.

6 portioner gulasch

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 2 tim 20 min

Ingredienser

  • 800 gram högrev av nöt eller annat grytkött av nötkött
  • 2 msk smör
  • 0,5 tsk salt
  • 2 gula lökar
  • 2 köttbuljongtärningar
  • 1 dl tomatpuré
  • 6 dl vatten
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 paprikor
  • 2 msk paprikapulver
  • 1 msk mald brödkummin
  • 3 potatisar fast sort
  • 3 krm cayennepeppar
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Ta fram en stor järngryta eller kastrull.
  2. Skär köttet i bitar ca 2x2 cm.
  3. Skala lök och vitlök.
  4. Skiva löken och hacka vitlöken.
  5. Bryn köttet i smöret några minuter. Tillsätt salt.
  6. Tillsätt lök, vitlök, paprikapulver och kummin. Rör om.
  7. Blanda ner tomatpuré.
  8. Tillsätt vatten och buljongtärningar.
  9. Skär paprikor i bitar och lägg i dem. Spara ev. lite paprika att tillsätta på slutet så ser det lite fräscht ut.
  10. Låt gulaschen koka på låg värme i 1,5 timmar.
  11. Skala potatisen och tärna dem ca 1x1 cm bitar. Tillsätt potatisen och koka i 30 minuter till.
  12. Smaka av gulaschen med salt, mald svartpeppar och cayennepeppar så att den blir så stark du vill ha den.
  13. Godast blir gulaschen när smakerna får koka ihop länge. Laga den gärna dagen innan.
  14. Servera gulaschen i djupa skålar. Gärna med ett gott bröd till.
E-mail
Medel: 4.1 (30 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer