Pyttipannor från hela världen

Prova pytt från andra delar av världen. Här hittar du klassisk svensk pyttipanna samt pytter som Nasi Goreng, Jambalaya och Paella. Ta vara på resterna och laga en pytt eller omelett.

Paella En Paella är vackert gul av saffran. I en Paella är kyckling, räkor, korv och grönsaker vanligast men också blå och gröna musslor och bläckfisk är gott i. Ovan en stor omgång Paella från en marknad. 

I alla kulturer har de sina egna resträtter. I Sverige kallas det pyttipanna. Från Asien kommer Nasi Goreng. Nordamerika har sin Jambalaya och Spanien sin Paella. Lite av varje blir något till alla. En större middag eller buffé kanske. Ett annat tips är att använda ägg. Antigen stekta som tillbehör eller i rätten. Tillsammans med rester blir de enkelt en omelett eller tortilla.

Kylskåpet har bara funnits i runt sextio år. Förr var det ännu viktigare att laga upp de rester man hade. Annars blev de dåliga direkt. Man gick efter devisen från Kajsa Warg "man tager vad man haver" och så blev det en pytt av allt man plockat ihop. Ett råd som funkar ännu om du vill få loss lite plats i kylen och skafferiet. Vår mest kända resträtt är såklart pyttipanna. Baserad på den tidigare vanligare stapelvaran kokt potatis samt smaksatt med lök och pimpad med någon rest av kött som stek, korv eller liknande. Numer är pasta och ris vanligare. Dessa kan bli pytt med pasta eller pytter med ris på samma vis som vanlig potatispytt. Lägg till lite fräst tärnad paprika, tärnad morot och hackad bladpersilja så har du en jättegod rätt hur enkelt som helst. 

Jambalaya Jambalaya är rispytt från Louisiana i USA och kan innehålla lite av varje som här - förutom ris då förstås - korv, kyckling, paprika, räkor, kryddor med mera serverat med en kall sås och gott bröd.

 

Paella och Jambalaya har traditionellt sett varit mer festrätter. En blandning för många av många i en gryta. Någon tog med korvar, en annan kyckling, fiskaren lite räkor och ytterliggare någon hade bara lite ris. Men fest blev det. Och fest kan det enkelt bli igen. 

Jambalaya
Med Jambalaya menas kreolskt kryddat ris. Kreolsk matlagning är det franska kökets fula ankunge. Utvecklat runt Louisianas träskmarker av fattiga franska immigranter. Här blandas allt lika respektlöst - kött, skaldjur och fisk. Ta en titt på en Jambalaya. Den kan bland annat innehålla fläskkött (kassler), strimlad kyckling, chorizokorv, räkor, bläckfisk, kräftor och olika grönsaker. Liksom Paellan så lämpar sig Jambalayan till huvudrollen på en buffé. Till statister föreslår jag grillade majskolvar, stimlad vitlöksfräst zucchini, rostad marinerad paprika, oliver, grillade potatisklyftor, aioli, tomatcross med ananas och chili, grönsallad med ruccola och bröd. Och kom ihåg - man tager vad man haver, så recepten behöver inte följas till punkt och pricka.

Spansk Paella Paella med saffransris, räkor, musslor, ärtor, paprika, tomat, kyckling och citron.  

Paella
En Paella är vackert gul av saffran. I en Paella är kyckling, räkor och grönsaker vanligast men också blå och gröna musslor, bläckfisk och crabsticks är gott i. En stor buffé blir Paellan med aioli, olika oliver, rostad marinerad paprika, tapenade, vitlöksfrästa champinjoner, soltorkade tomater, grönsallad med ruccola och bröd.

Nasi Goreng Nasi Goreng. Förutom kokt ris så innehåller ofta en Nasi Goreng fläskkött, kyckling, räkor, morot, lök, purjolök och andra grönsaker som ex. paprika. Också i Indonesien tager man vad man haver.

Nasi Goreng
Nasi Goreng är Indonesiens motsvarighet till pyttipanna. Istället för potatis används ris smaksatt med curry och chili. Ägget kan läggas ovanpå men också strimlas och blandas i riset. Ofta innehåller en Nasi Goreng fläskkött, räkor, morot, purjolök och andra grönsaker. Också i Indonesien "tager man vad man haver". En god sås till Nasi Goreng är lika delar majonnäs och creme fraiche smaksatt med curry, vitlök och kokosflingor.

Vegopytt Vegopytt Här serverad med en äppelröra och grönsallad. Alternativ är också klassiska tillbehör som rödbetor, saltgurka, dijonsenap och stekt ägg. Annat gott i vegopytt är kokta bönor ex. svarta bönor, kokta linser, purjolök, majs, kokt blomkål, kokt broccoli, någon tsk hackad röd chili, något krm curry eller garam masala med mera.

Vegopytt 
Här med kokt potatis, morötter, lök, quorn och soltorkad tomat serverad med en äppelröra och grönsallad. Alternativ är också klassiska tillbehör som rödbetor, saltgurka, dijonsenap och stekt ägg (dock ej till veganer).

 

Klassisk Pyttipanna

Till svensk pyttipanna användes förr ofta rester av söndagssteken. Pyttipanna kan göras med allt från kokt och stekt kött till kyckling, korv, köttfärs, kassler och skinka. 
Potatisen kan varieras med rotfrukter, linser och bönor; löken med purjolök, rödlök och vitlök. Servera med inlagda rödbetor och stekt ägg. Pyttipannan kan också stuvas i ljus sås och smaksättas med stark fransk senap, buljongtärning och/eller soja. Klassiska tillbehör är stekt ägg, inlagda rödbetor och saltgurka.

Klassisk svensk pyttipanna Klassisk pyttipanna är fantastiskt gott om man lagar den själv på fin fast potatis, söt gul lök, något gott tärnat kött samt toppar med stekt ägg och har fina rödbetor till. Senap, saltgurka och grönsallad är andra goda tillbehör.

Tortilla med potatis och lök

Omelett i panna med ägg och smaksatt med lök. Kan serveras varm eller kall. Omelett och tortilla kan man fylla med vad som helst. Huvudsaken är att man har ägg. Skillnaden mellan de båda är att i en omelett så viks ofta fyllningen in medan i en tortilla blandas den i smeten och bakas i ugnen. Fyllning kan vara olika lök, sedan grönsaker i bitar som potatis, paprika, svamp, rotselleri, palsternacka. Kyckling, korv, skinka kanske toppat med lite. Gott i är även grönsaker som bitar av paprika eller svamp. Rotselleri eller palsternacka är gott att byta mot halva potatisen.
En bit kall tortilla är god som tapas eller till utflykt. Varm kan tortillan serveras som potatistillbehör till det mesta.

 

Några förslag att dricka till pyttipanna, paella, jambalaya, nasi goreng:

Eftersom dessa rätter ofta innehåller både skaldjur, kött och kyckling blir det genast knepigt att utgå från en huvudingrediens. Lättare blir det om man istället ser på vilken smak som dominerar. I Jambalay och Nasi Goreng är många och starka smaker. Då tycker jag ett smakrikt billigare vitt vin med markerad frukt och syra passar bra. Jag väljer vitt också till Paellan med sin mer finstämda smak av saffran, skaldjur och kyckling. Colombard är en druvsort i prisklassen runt 50 - 60 kr. Bra pris om du ska bjuda på buffé alltså. Smaken är ofta enkel men frisk och fruktig med inslag av äpple. Förslag är Banrock Station Colombard Chardonnay; Amfora Colombard från Kalifornien. Därifrån kommer också Gallos Colombard.
Vi lämnar Colombard och går upp en prisklass. Där har jag valt några smakrika viner av druvan Chardonnay. Ofta nerklankad av vinkännare men lika uppskattad av konsumenter. Från Australien kommer smakfulla och prisvärda Chardonnay från Cranswick Estate. Elegant och smakfullt är Chateau Tahbilk. Från USA kommer Fetzer. Vill man inte ha vitt passar också öl och lättare rödvin utmärkt.

 

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer