Pyttipanna med oxfile

Pyttipanna med oxfilé, ägg och rödbetor. En riktigt lyxig pyttipanna. Gott att laga på färsk eller överbliven oxfilé som resträtt.

Pytten kan serveras med ett eller två stekta ägg om man vill det. Gott till är saltgurka och inlagda rödbetor. Vidare kan man ha Dijonsenap och kokta grönsaker till. Här med lite sås av matyoghurt smaksatt med pressad vitlök till. En grönsallad med blandad sallad, tärnad tomat eller delade cocktailtomater samt strimlad röd paprika i lite olivolja samt vinäger är gott till också.

Tillsätter du 2 dl grädde samt 2 msk mörk maizenaredning till pytten på slutet och kokar upp får du gräddstuvad oxfilépytt.

4 portioner pyttipanna med oxfilé

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 400 gram oxfilé; eller restkött av filé som redan är stekt
  • 1,5 gula lökar
  • 4 msk smör eller olivolja
  • 8 medelstora potatisar av fast sort
  • 2 msk ljus soja eller 1 tsk kinesisk soja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • Tillbehör: 4 saltgurkor
  • 200 gram inlagda rödbetor
  • 65 gram grönsallad
  • 8 stekta ägg

Tillagning

  1. Skala och tärna potatisen i cm stora tärningar.
  2. Lägg i ett durkslag och skölj av dem. Torka dem med lite papper.
  3. Värm en stor stekpanna med 2 msk smör eller olja.
  4. Stek potatistärningarna på medelvärme tills de är mjuka ca 15 minuter. Vänd dem då och då.
  5. Skala och hacka under tiden löken fint.
  6. Stek den i en annan stekpanna på medelvärme i ca 7 minuter i 1 msk smör eller olja. Löken ska vara mjuk men ej brynt. Vänd runt då och då. Lägg upp på en tallrik.
  7. Tärna under tiden köttet i cm stora bitar.
  8. Bryn köttet i någon msk smör eller olja i samma panna som du stekt löken i.
  9. Smaka på potatistärningarna så att de är mjuka.
  10. Blanda potatis, lök, kött och soja i den största pannan eller en kastrull. Smaka av med salt och peppar.
  11. Stek ägg i lite smör eller olja i en stekpanna om du vill ha det till.
  12. Servera den oxfilépytten med önskade tillbehör.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer