Bami Goreng

Introduktion och förberedelse

Fräs ihop en nudelpytt Bami Goreng och smaksätt på Indonesiskt vis med med söt indonesisk soja så kallad Ketjap Manis, curry och chili.

Bami Goreng är som Nasi Goreng fast med nudlar istället för ris.

Perfekt att laga på rester, vardagsrätt, till buffé eller fest.

Variationer:

  • Ägget kan läggas ovanpå (ta då ett ägg per portion) men lagas som en tunn omelett och strimlas till topping.
  • Smidigt och snabbt går det att laga med ett paket frysta wokgrönsaker istället för färska grönsaker.
  • Några andra grönsaker som passar i Nasi Goreng är morot i stavar, gröna ärtor, strimlad vitkål, strimlad purjolök, färsk eller inlagd minimajs, groddar, paprika, zucchini, blomkål osv. Också i Indonesien tager man vad man haver.
  • Pytten smaksätts med söt indonesisk soja Ketjap manis som finns på asiatiska hyllan. Kan bytas mot ostronsås eller annan mörk soja samt lite socker.
  • Gillar du vitlök så kan man pressa i en klyfta och fräsa med löken i början.
  • Rostad lök kan man också strö över på slutet. Samt mer salladslök om man gillar det.

Tillbehör:

Gott till är en ljus salt soja eller Maggi-sås, extra söt chilisås samt ketjap manis i skålar om man vill smaksätta sin pytt mer.

Vill du ha en kall sås till Bami Goreng så passar det att blanda lika delar majonnäs och creme fraiche smaksatt med curry, vitlök och kokosflingor.

4 portioner Bami Goreng

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 250 gram torkade äggnudlar eller ca 1 liter kokta nudlar om du har rester
  • 4 msk vegetabilisk olja
  • 125 gram salladslök, ett paket
  • 2 morötter
  • 1 huvud broccoli
  • 200 g fläskkött eller skinka
  • 200 gram stekt kycklingkött eller kycklingfilé
  • 200 gram skalade räkor
  • 2 morötter
  • 1 tsk currypulver
  • 1-2 tsk het chilisås Sriracha
  • 1/2 dl ketjap manis
  • 1/2 dl ljus soja eller typ Maggi ljus salt sojasås
  • 2 tsk sesamolja
  • 2 dl vatten och en kycklingbuljongtärning
  • 2-4 ägg
  • 1 klyfta vitlök (valfritt)

Tillagning

  1. Koka nudlarna (enligt() om de ej är kokta. Vanligt är att koka upp vatten och lägga i nudlarna, ge ett uppkok och ställa åt sidan 5-10 minuter. Häll av i durkslag och skölj så de är ljumma. Ha dem redo i en skål.
  2. Förbered övriga ingredienser på en bricka: Skala och strimla salladslöken grovt. Skala och skär morötter i stavar. Skär broccoli i buketter. Lägg upp räkor (skala om de ej är skalade). Strimla skinkan eller fläskköttet. Strimla och tärna kycklingkött - rått eller grillat. Blanda ev. ihop kall sås enligt förslag ovan om du önskar ha den till.
  3. Med rå kyckling eller fläskkött: Använder du rå kycklingfilé och fläskkött så fräser eller wokar du det först i en wok eller stekpanna en sak i taget några minuter under omrörning- saltar och pepprar - samt lägger över på en tallrik.
  4. Fräs eller woka salladslök, morot och broccoli i någon msk olja samt sesamolja under omrörning någon minut. Om du vill kan du ha i en pressad vitlök men det är valfritt.
  5. Tillsätt curry och chilisås och fräs runt någon halv minut.
  6. Tillsätt 2 dl vatten och ketjap manis, ljus soja, räkor samt de kokta avrunna nudlarna. Blanda runt tills allt är varmt någon minut. Smaka av med salt ljus soja, chilisås samt söt soja.
  7. Rör ihop äggen och stek en tunn omelett du sedan strimlar och toppar nudelpytten med. Man kan också steka ett helt ägg vardera och servera vid sidan eller lägga på varje portion.
E-mail
Medel: 4.4 (10 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 616 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-06-15