Gräddstuvad pyttipanna

Gräddstuvad pyttipanna kan du laga på nyköpt kött eller köttrester som stek, buffékött eller liknande rester.
Välj kött av nöt som biff, innanlår eller oxfilé; eller restkött som redan är stekt ex. från stek, skivat kött eller liknande rester. Man kan också blanda upp med lite falukorv så blir det billigare.
Pytten kan serveras med ett eller två stekta ägg också om man vill det. Gott till är saltgurka, inlagda rödbetor samt en grönsallad med ex. tärnade tomater och kokta svarta bönor, vinäger samt olivolja.

4 portioner gräddstuvad pyttipanna

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 400 gram mört kött
  • 1,5 gula lökar
  • 4 msk smör eller olivolja
  • 8 medelstora potatisar av fast sort
  • 2 dl grädde
  • 2 msk mörk maizenaredning
  • 4 msk ljus soja eller någon tsk kinesisk soja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • Tillbehör: 4 saltgurkor
  • 200 gram inlagda rödbetor
  • 65 gram grönsallad
  • 8 stekta ägg

Tillagning

  1. Skala och tärna potatisen i cm stora tärningar.
  2. Lägg i ett durkslag och skölj av dem. Torka dem med lite papper.
  3. Värm en stor stekpanna med 2 msk smör eller olja.
  4. Stek potatistärningarna på medelvärme tills de är mjuka ca 15 minuter. Vänd dem då och då.
  5. Skala och hacka under tiden löken fint.
  6. Stek den i en annan stekpanna på medelvärme i ca 7 minuter i 1 msk smör eller olja. Löken ska vara mjuk men ej brynt. Vänd runt då och då. Lägg upp på en tallrik.
  7. Tärna under tiden köttet i cm stora bitar.
  8. Bryn köttet i någon msk smör eller olja i samma panna som du stekt löken i.
  9. Koka upp grädde under omrörning med maizenaredning samt soja i en liten kastrull vid sidan. Akta så det ej kokar över.
  10. Smaka på potatistärningarna så att de är mjuka.
  11. Blanda potatis, lök, kött och gräddsåsen i den största pannan eller en kastrull. Smaka av med salt och peppar.
  12. Stek ägg i lite smör eller olja i en stekpanna om du vill ha det till.
  13. Servera den gräddstuvade pytten med önskade tillbehör.
E-mail
Medel: 4.5 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

10 mest sökta matorden under 2016

Vegetarisk mat, Rabarberkladdkaka och Halloumi-stroganoff - här är tio-i-topp listan för de mest sökta maten och recepten på Google under 2016. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer