Pyttipanna med korv

Introduktion och förberedelse

Pyttipanna med korv, potatis, lök och ägg. Du kan laga pytten med valfri korv.

Serveringsförslag

Val av korv

Vanlig korv som lunchkorv, prinskorv, bratwurst, grillkorv, frukostkorv, falukorv, salsiccia eller smakrikare och hetare korv som chorizo, kabanoss eller merguez. Välj gärna en korv med hög kötthalt.

Stuvad pytt

Tillsätt några dl grädde och crème fraiche till pytten så får du stuvad pyttipanna. Enklast är att tillsätt någon dl grädde eller sojagrädde samt ev någon msk creme fraiche och kokar upp och rör ihop samt smaka av med lite soja och dijon-senap.

Förenklingar

  • Använd fryst tärnad potatis och fryst hackad lök om du inte har tid eller vill hacka allt själv.
  • Dryga ut pytten eller ersätt potatis (om du äter LCHF exempelvis) med andra grönsaker som tärnad kål, blomkål eller rotfrukter.
  • Inlagda rödbetor (som har mycket socker) byter jag ibland mot färdigkokta vacuumförpackade rödbetor som jag tärnar grovt och toppar med lite balsamvinäger. Sen brukar jag strimla lite stjälkselleri på rödbetorna och ha lite delade cocktailtomater till.

Variationer som är gott i pytt:

  • Tärnade rotfrukter som kålrot, rotselleri, palsternacka och morot.
  • Tärnad vitkål, salladskål, spetskål, blomkål eller grönkål. Fräs i lite olivolja, slå på någon dl vatten och koka mjuk under lock i 10 minuter innan du blandar i pytten.
  • Tillsätt kokta linser och/eller bönor som svarta bönor, adzukibönor eller gröna sojabönor. Majs på burk funkar också. Vänd i och låt bli varmt på slutet.
  • Fräs och blanda i tärnad paprika, zucchini och/eller aubergine.
  • Tillsätt strimlad purjolök, gräslök och/eller rödlök.
  • Smaksätt med hackad vitlök; hackad chili som röd chilifrukt eller chiliflakes; hackade örter som dragon.

4 portioner pyttipanna med korv

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 800 gram fast potatis
  • 2 gula lökar
  • 600 gram korv av valfri sort
  • 3 msk smör
  • 3 msk matolja
  • 4 msk hackad persilja
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Tillbehör: 8 stekta ägg
  • 4 saltgurkor
  • 1 burk rödbetor
  • 50 gram grönsallad

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala potatis och skär den i ca 1x1 cm tärningar. Lägg i ett durkslag.
  3. Skölj av stärkelsen från potatistärningarna med vatten. Låt rinna av.
  4. Värm en stekpanna och bryn potatisen några minuter i en msk smör och olja. Vänd runt den då och då.
  5. Skala och hacka löken.
  6. Lägg över potatisen i en ugnsform och sätt in i ugnen.
  7. Stek löken mjuk några minuter i en msk smör och olja. Rör om då och då.
  8. Skär korven i ca 1x1 cm tärningar.
  9. Lägg över löken med potatisen.
  10. Bryn korven några minuter i en msk olja och smör. Lägg över med potatisen.
  11. Stek potatisen mjuk i ugnen i ytterligare ca 10 minuter. Ta ut en bit potatis och smaka så att den är mjuk och genomstekt.
  12. Stek ägg om du vill ha det till pyttipannan.
  13. Hacka persilja.
  14. Ta ut pyttipannan och smaka av den med salt samt peppar. Strö över hackad persilja.
  15. Servera pyttipannan med stekta ägg, rödbetor och saltgurka samt gärna en grönsallad till.
E-mail
Medel: 3.8 (24 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 686 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-09-14