Rotfruktspytt

En pyttipanna med potatis, kålrot, morot, lök samt här med korv. Du kan ta annat kött som ex. tärnad överbliven stek, kyckling eller skinka istället för korv.
Vegetarisk variant får du med tärnad halloumi, tofu eller quorn. Vegan variant kan du laga med tärnad sojakorv ex. Jättekorv från Astrid och Aporna.
Vill du ha en snabb och enkel sås till rotfruktspytten så kan du blanda crème fraiche med sweet chilisås eller senap och servera till. Eller så kan du tillsätta några dl grädde och crème fraiche till pytten så får du stuvad rotfruktspytt.

4 portioner rotfruktspytt

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 500 gram fast potatis
  • 300 gram kålrot
  • 2 morötter
  • 2 gula lökar
  • 500 gram korv
  • 6 msk olja, ex. majsolja eller smör
  • 4 msk hackad persilja
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Tillbehör: 8 stekta ägg
  • 4 saltgurkor
  • 1 burk rödbetor
  • 50 gram grönsallad

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala potatis och skär den i ca 1x1 cm tärningar. Lägg i ett durkslag.
  3. Skölj av stärkelsen från potatistärningarna med vatten. Låt rinna av.
  4. Värm en stekpanna och bryn potatisen några minuter i en msk olja. Vänd runt den då och då.
  5. Skär bort skalet av kålroten och tärna likt potatisen.
  6. Lägg över potatis i en ugnsform och sätt in i ugnen.
  7. Bryn kålroten några minuter i en msk olja. Vänd runt den då och då.
  8. Skala och tärna morötter.
  9. Lägg över kålroten tillsammans med potatisen och sätt in i ugnen.
  10. Bryn morotstärningarna några minuter i en msk olja. Vänd runt då och då.
  11. Skala och hacka löken.
  12. Lägg över moroten med potatisen och sätt in i ugnen.
  13. Stek löken mjuk några minuter i en msk smör och olja. Rör om då och då.
  14. Skär korven i ca 1x1 cm tärningar.
  15. Lägg över löken med potatisen.
  16. Bryn korven några minuter i en msk olja. Lägg över med potatisen och sätt in i ugnen.
  17. Stek rotfruktspytten i ugnen i ytterligare ca 10 minuter tills rotfrukterna är genomstekta och mjuka. Ta ut en bit potatis och smaka - stek annars några minuter till.
  18. Hacka persilja.
  19. Stek ägg i någon msk olja om du vill ha det till.
  20. Ta ut rotfruktspytten och smaka av den med salt samt peppar. Strö över hackad persilja.
  21. Servera rotfruktspytten med stekta ägg, rödbetor och saltgurka samt gärna en grönsallad till.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer