Jambalaya

Jambalaya som är kreolskt kryddat ris. Här med chili, tomater, kyckling, räkor och salami. Kreolsk matlagning är det franska kökets fula ankunge. Utvecklat runt Louisianas träskmarker av fattiga franska immigranter.

Här blandas allt lika respektlöst - kött, skaldjur och fisk. Den kan bland annat innehålla fläskkött (kassler), strimlad kyckling, chorizokorv, räkor, bläckfisk, kräftor och olika grönsaker. Bönor som svarta bönor är också gott i.

Servera med ett gott bröd till. Blanda gärna en kall sås till ex. av hälften matyoghurt och hälften mango chutney eller rabarberchutney. Andra rätter man kan ha till jambalaya är grillade majskolvar, stimlad vitlöksfräst zucchini, rostad marinerad paprika, oliver, grillade potatisklyftor, aioli, tomatcross med ananas och chili, grönsallad med ruccola och bröd.

6 - 8 portioner jambalaya

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 2 gula lökar
  • 3 klyftor vitlök
  • 3 msk olja eller smör
  • 4 dl matris
  • 8 dl vatten
  • 1 tärning höns- eller grönsaksbuljong
  • 1 burk krossade eller hela tomater
  • 1 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 4 krm chilipulver
  • 1 krm timjan
  • 2 paprikor, röd och gul
  • 1 halv bunt selleri
  • 200 g salami, rökt skinka eller kassler.
  • 1 grillad kyckling
  • 300 g skalade räkor
  • 2 salladslökar
  • 1 dl grovhackad bladpersilja

Tillagning

  1. Hacka löken och pressa vitlöken. Fräs i olja eller smör i en stor gryta.
  2. Tillsätt riset och stek en minut under omrörning.
  3. Häll i vattnet och tillsätt buljongtärning, tomater och kryddor. Lägg på lock och koka på svag värme 20 minuter eller tills vätskan kokat in. Rör då och då.
  4. Rensa kycklingen och dela i bitar.
  5. Strimla eller tärna paprikan och strimla sellerin. Fräs i omgångar i lite olja i en stekpanna. Lägg över med riset.
  6. Rensa och strimla salladslökar. Fräs dem med hastigt i lite olja.
  7. Skölj och grovhacka bladpersilja.
  8. Skär salami, skinka eller kassler i skivor eller bitar.
  9. Smaka av riset med mer salt och chili om du tycker det.
  10. Vänd ner de skalade räkorna och låt blir varmt någon minut.
  11. Vänd ner kycklingkött, salami, skinka eller kassler i riset. Eller lägg upp jambalayan på ett stort fat och fördela kycklingen mm över jambalayan.
  12. Toppa med hackad persilja och salladslöken innan servering.
E-mail
Medel: 4.5 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer