Nasi Goreng

Nasi Goreng är en rispytt från Indonesien. En perfekt resträtt att laga på kallt ris.
Nasi Goreng är asiens motsvarighet till pyttipanna. Istället för potatis används ris smaksatt med curry och chili. Ägget kan läggas ovanpå men också strimlas och blandas i riset.
Ofta innehåller en Nasi Goreng fläskkött, kyckling, räkor, morot, lök, purjolök och andra grönsaker som ex. paprika. Också i Indonesien tager man vad man haver.
Vill du ha en sås till Nasi Goreng är lika delar majonnäs och creme fraiche smaksatt med curry, vitlök och kokosflingor gott.

4 portioner Nasi Goreng

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 1 liter kokt ris eller koka fyra portioner, välj asiatiskt jasminris
  • 4 msk vegetabilisk olja
  • 1 gul lök
  • 6 dl strimlad vitkål
  • 3 dl frysta ärtor
  • 200 g fläskkött typ kokt skinka
  • 200 gram stekt kycklingkött
  • 200 gram rensade räkor
  • 1 tsk salt och 2 krm vitpeppar
  • 3 krm cayennepeppar eller 1 tsk chiliflakes; 1 röd chilifrukt eller 1-2 tsk het chilisås
  • 1 tsk vanlig curry
  • 2 vitlöksklyftor, pressade
  • 1 dl ljus soja
  • 0,5 dl ostronsås
  • 2 tsk sesamolja
  • 2 dl vatten och en kycklingbuljongtärning
  • 3 ägg

Tillagning

  1. Koka riset om det inte redan är kokt.
  2. Förbered ingredienser på en bricka: Skala och hacka löken i grova bitar. Skala och hacka vitlöken. Skölj och strimla kålen. Lägg upp ärtor och räkor. Strimla skinkan. Stek och tärna kycklingen.
  3. Värm det kokta riset om det är kallt i mikron, övertäckt i ugnen eller värm i en panna likt övriga ingredienser. Använder du kokt ris kan du tillsätta lite någon dl vatten när du värmer det.
  4. Lägg riset i en stor kastrull, gryta eller skål.
  5. Bryn lök, ärtor, i en wok eller stekpanna och lägg över till riset.
  6. Rör ihop äggen och stek dem. Hacka upp äggen till mindre bitar ev. med stekspaden och tillsätt till rispytten.
  7. Fräs vitlök, curry samt chili i någon msk olja. Tillsätt 2 dl vatten, buljongtärning, soja, ostronsås samt sesamolja och blanda runt med rispytten.
  8. Smaka av med salt och peppar samt ev. chili och soja.
  9. Blanda ev. ihop kall sås om du önskar ha den till Nasi Goreng.
  10. Nasi Goreng är klart att servera.
E-mail
Medel: 4.2 (5 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer