Pyttipanna

I recept till svensk pyttipanna användes förr ofta rester av söndagssteken.
Pyttipanna kan göras med allt från kokt och stekt kött till kyckling, korv, köttfärs, kassler och skinka. Eller utan som vegopytt, kanske med Quorn eller sojakorv.
Potatisen kan varieras med rotfrukter, linser och bönor; löken med purjolök, rödlök och vitlök.
Pyttipannan kan också stuvas i ljus sås och smaksättas med stark fransk senap, buljongtärning och/eller soja.
Klassiska tillbehör till pyttipanna är stekt ägg, inlagda rödbetor och saltgurka. Dijonsenap, Worcestershiresås samt
grönsallad och tomater är också gott till.
Stek ett eller två ägg till varje portion.

4 portioner pyttipanna

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 10 fasta potatisar, förslagsvis Asterix
  • 2 gula lökar
  • 5 dl stekt eller kokt kött, tärnat. Vidare alternativ är korv, kassler eller kyckling.
  • 3 msk smör och 3 msk olja
  • 0,5 tsk salt och 2 krm vitpeppar
  • 4 ägg

Tillagning

  1. Skala och tärna potatisen ca 1x1 cm stora. Skölj potatisen i ett durkslag. Skaka av vattnet och torka den gärna lätt med lite papper eller en handduk.
  2. Stek potatisen mjuk i olja och smör ca 20 minuter. Vänd då och då med en stekspade.
  3. Skala och hacka löken fint.
  4. Stek löken mjuk i smör och olja ca 10 minuter på medelvärme. Lägg över i en skål.
  5. Tärna och bryn köttet i några minuter. Lägg över med löken.
  6. Blanda kött, lök och potatis.
  7. Smaksätt med salt och peppar.
  8. Stek ägg i smör eller olja om du vill ha det till.
  9. Servera pyttipannan med ägg och rödbetor. Stark dijonsenap, worchestersås, saltgurka och ev. grönsallad samt tomatskivor är gott till pyttipanna.
E-mail
Medel: 2.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer