Hemlagad husmanskost från grunden

Svensk husmanskost är full av goda, enkla och nyttiga recept och rätter. Här hittar du några klassiker med kött som huvudråvara

Hemlagad husmanskost från grunden Oxbringa med rotmos och grov senap - svensk husmanskost när den är som bäst. Här hittar du många fler favoriter ur svensk husmanskost.

Oxbringa, kalops, köttbullar, Wallenbergare, fläskpannkaka, kalvlever, järpar, biff Greta och biff Rydberg - listen med god svensk husmanskost kan göras lång.

Husmanskost har i många år fått mycket stryk från alla flanker. Snabbmat, färdiglagat och olika dieter tar över. Många dieter ratar såklart de fetare rätterna bland husmanskosten men Gi-metoden går ännu längre och går hårt mot vår goda potatis - som jag själv älskar.

Men på tal om att äta nyttigt så är inte husmanskost alls så dålig. Tvärtom riktigt nyttig - om man väljer rätt råvaror och lagom portioner.

Nyttig husman

En fördel med husmanskost är att den ofta lagas med lokalt odlade grönsaker och speciellt rotfrukter. Till skillnad från importerade så har dessa kvar mycket av sin näring. Och det är ju därför vi äter egentligen - för att få näring - du kan alltså minska portionerna om du önskar men ändå få i dig den näring du behöver.

Vidare verkar det också som att all fisk (med Omega3), grova fiberrika bröd som knäckebröd samt syrade produkter som filmjölk gör mycket gott för hälsan. Men vissa delar av husmanskosten är såklart inte så nyttig. Jag tänker då på feta rätter med mycket mättat fett som stekt fläsk och de rätter med mycket grädde och smör.

Men fettet kan du dra ner på såklart och inte äta varje dag utan i måttliga mängder någon gång då och då.

Sommaren 2006 gjordes en undersökning i Holland (artikel i Svd) där man hade valt ut den nyttigare delen av Holländsk husmanskost (som liknar nordisk) och jämförde den med medelhavsdieten. Husmanskosten visade sig vara ett något nyttigare alternativ.

Medelhavsdieten var ännu nyttig att följa i Holland - med alla sina grönsaker och olivolja. Framförallt i jämförelse med snabbmat, snacks och färdiglagat. Men inte så nyttig som om du bodde i Grekland eller Italien - detta trodde man hade med råvarorna göra. Tack vara växtmetod, val av enbart "snygga" sorter och långa transporter tappade i näringsinnehåll. För att inte tala om frysta grönsaker. En diet på lokalt odlade grönsaker i Italien ger nog ett mycket bättre resultat då dessa grönsaker är mycket nyttigare.

Kontentan blir alltså att äta mer lokalt odlade råvaror och grönsaker - var du än bor. Gärna ekologiskt och kravmärkt. Så köp hem lite svenskodlat och servera dessa kötträtter med massor av kokta grönsaker, rotfrukter, tomatsallad, rårivet som morötter, inlagda grönsaker, surkål, syrade och picklade grönsaker, kål, rårivna morötter, sallader, knäckebröd och frukt till maten.

I Sverige styr de stora livsmedelsjättarna mycket av vilka grönsaker vi får. Men det finns alternativ i affärerna ibland. Ett tips är också att ta reda på vilka bönder och grönsaker som finns nära dig och handla direkt från odlaren. I Danmark har det blivit populärt att prenumerera på en lokalt odlad grönsakslåda som man sedan får hemkörd - detta finns i Sverige också - Årstiderna eller Mossagarden är exempel.

Kalops Köttgrytan kalops får smak av kryddpeppar och är både enkel och god. Svensk husmanskost är inte så dumt - även när näringsexperter får bestämma.

Några av mina husmansfavoriter

Kalops
En klassisk köttgryta med smak av kryddpeppar. Här med morötter men de kan uteslutas.
Mest smak och riktigt mustig blir kalops av kött med ben. Grytbitar går också bra men då tillsätter jag en buljongtärning för mer smak. Den typiska smaken på kalops kommer annars från kryddpeppar. Laga gärna dubbel sats kalops och frys in. Kokt potatis, blomkål, bondbönor och rödbetor passar bra som tillbehör till kalops. Öl eller mjölk är gott att dricka till kalops.

Hemgjorda inlagda rödbetor
Att lägga in rödbetor själv är inte så svårt men låt gärna rödbetorna stå och dra något dygn i kylen innan servering. De går såklart utmärkt att äta direkt också och spara det som blir över.

Biff med lök
Biff med lök i steksås och kokt potatis. Svensk klassisk husmanskost. En kall öl är gott till biff med lök. Du kan välja att steka gul lök eller röd lök.

Köttbullar med tillbehör Hemgjorda köttbullar är så väl så mycket svensk husmanskost det kan bli. Klassiska med potatismos eller kokt potatis, gräddsås och rårörda lingon. Gott till är även rostade rotfrukter, grönsallad, saltgurka eller pressgurka.

Köttbullar
Enkla och klassiska köttbullar. Köttbullar kan du göra av all slags färs. Vanligast är blandfärs av hälften nötfärs och hälften fläskfärs. Bara nötfärs, viltfärs och lammfärs blir också gott.

Inlagd pressgurka
Två recept på inlagd gurka - hela små inlagda gurkor eller vanlig snabb pressgurka. Pressgurka görs med vanlig slanggurka.

Fläskpannkaka
Tjock pannkaka med fläsk som gräddas i en långpanna i ugnen.
Fläskpannkaka serveras med rårörda lingon. Samt gärna knäckebröd och mjölk eller öl.
Fläskpannkaka görs vanligtvis på rimmat salt fläsk men kan också göras på osaltat fläsk (tillsätt då en halv tsk extra salt i pannkakssmeten).

Gillar du äpplen så kan du skala och kärna ur två äpplen och sprida ut äppelklyftor över pannkakssmeten innan du gräddar fläskpannkakan. Eller så kan du steka äpplen i lite smör vid sidan och servera till fläskpannkakan.

Oxbringa med pepparrotssås Kokt oxbringa med pepparrotssås serverat med kokt potatis är mångas favorithusman. Ös gärna på med massor av god stark färskriven pepparrot så såsen får lite sting.

Kokt oxbringa med pepparrotssås
Koka egen oxbringa och gör hemgjord sås med pepparrot till. Oxbringan serveras tunt skivad. Servera med kokt potatis, kokta rotfrukter som morot och purjolök eller rotmos. Kokt broccoli eller vaxbönor passar också till.

Kokt rimmad oxbringa med rotmos
Kokt rimmad oxbringa med rotmos. Servera med stark senap och buljong från oxbringan.

Fläsklägg med rotmos
Kokt fläsklägg med mos på kålrot, morot och potatis.

Senap till oxbringa och fläsklägg: servera gärna en god senap till fläsklägget eller oxbringan. Hemgjord senap kan du göra själv - här är ett recept på stark hemgjord senap med senapspulver eller stark senap med senapsfrön.

Järpar med gräddsås
Järparna serveras med rårörda lingon, pressgurka och potatismos. Tillsätter du finhackad persilja blir det persiljejärpar.

Biff Rydberg
Biff Rydberg är stekt oxfilé i kuber, råstekt potatis samt lök serverat med äggula. Gott är att blanda pytten med en skvätt grädde. Stark senap, inlagd saltgurka, ärtor och broccoli passar också till.

Biff Greta Biff Greta är stekt tärnad oxfilé marinerad i stark senap samt äggula. Klassisk Biff Greta brukar serveras med råstekt potatis. Det blir också gott med andra tillbehör som på bilden med ugnsstekt potatis i skivor och rostad blomkål.

Biff Greta
Biff Greta är en rätt med stekt tärnad oxfilé marinerad i stark senap samt äggula. Klassisk Biff Greta brukar serveras med råstekt potatis. Det blir också gott med andra tillbehör som på bilden med ugnsstekt potatis i skivor och rostad blomkål.

Wallenbergare
Wallenbergare serveras med små fina ärter, potatismos, skirat smör och rårörda lingon. En matberedare fungera bra att mixa ihop smeten till Wallenbergarna.

Kalvlever med kapris och bacon
Till stekt kalvlever serveras kokt potatis samt smörstekta äppelskivor med rödlök. Lättvispad grädde smaksatt med dijonsenap är också gott till kalvlever.

Isterband med stuvad potatis Isterband med stuvad potatis. Klassisk svensk husmanskost.

Isterband med stuvad potatis
Hemlagad stuvad potatis med stekta isterband serveras ofta med inlagda rödbetor och grov eller stark senap. Stekt lök och inlagd gurka funkar också till isterband.

Stuva potatis själv är lätt och gott. Isterband är en lättrökt, grovkornig korv med syrlig smak. Den innehåller bland annat fläskkött, korngryn och potatis. Just att den är lättrökt innebar att isterband är lätt syrlig av mjölksyrebakterier som bidrar till smaken.

Ärtsoppa Ärtsoppa blir mycket god om du kokar den själv speciellt med rimmat fläsk som ger smak. Servera på klassiskt vis till torsdagslunch eller bjud på soppmiddag med punsch. Pannkakor hör såklart till som efterrätt.Ärtsoppa med rimmat fläsk
Hemgjord ärtsoppa med god smak av rimmat fläsk är både billig, nyttig och god mat. Passar till lunch på torsdagar. Eller varför inte laga en omgång och bjuda till soppmiddag och kanske ha punsch till.

Traditionen bjuder att man serverar pannkakor som efterrätt till ärtsoppan.

Alla mina recept på husmanskost hittar du här >>

E-mail

Publicerat: Uppdaterat: 2022-10-06

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.