Fläsklägg med rotmos

Kokt fläsklägg med mos på kålrot, morot och potatis.
Servera gärna en god senap till. Hemgjord senap kan du göra själv - sök recept här på receptfavoriter. Du kan också göra egen senap genom att blanda svensk söt senap, osötad grov fransk senap, stark dijonsenap och Colemans senapspulver.
Räkna 1-2 baklägg eller 3-4 mindre framlägg. Du kan laga kokt fläsklägg på framlägg som är mindre samt köttigare och har ett vinklat ben i sig eller baklägg som är större med rakt ben i sig. Framlägg anses lite godare men baklägg är vanligare i affären. Väljer du de mindre framläggen kan man servera ett per person dock blir det rätt stora portioner. Annars räcker ett större baklägg till ca 4 portioner. Mindre framlägg kokar också fortare ca 1,5 - 2 timmar medan större baklägg på 1,5 kg behövs koka i ca 2 - 2,5 timmar. Fläsklägg kan i princip inte koka för länge - till slut ramlar köttet av benen och då är det garanterat mört. Fläskfond och kött som blir över kan du ha till ex. ärtsoppa.

4 portioner fläsklägg med rotmos

  • Förberedelse: 2 tim
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 2 tim 30 min

Ingredienser

  • 2,7 kg rimmad fläsklägg med ben
  • 2 stor gula lökar
  • 4 lagerblad
  • 8 kryddpepparkorn
  • 8 vitpepparkorn
  • 1 tsk torkad timjan
  • 0,5 tsk mald ingefära (valfritt)
  • Rotmos: 500 gram kålrot
  • 150 gram
  • 400 gram potatis
  • 1 liter vatten eller kokspad buljong från skinka, rimmad oxbringa
  • 2 krm vitpeppar
  • 4 krm salt

Tillagning

  1. Alternativ 1: koka upp vatten i en stor gryta.
  2. Lägg ner fläsklägget och låt koka upp. Nu kommer det att skumma av köttet.
  3. Häll av vattnet med köttskummet.
  4. Häll på nytt vatten och tillsätt lagerblad, kryddpepparkorn, vitpepparkorn, timjan samt ingefära.
  5. Alternativ 2: koka upp fläsklägg med vatten och skumma med en slev efter några minuter. Tillsätt kryddor.
  6. Sätt gärna över lock.
  7. Skala och klyfta löken och tillsätt den.
  8. Koka fläskläggen på medelvärme med lock i ca 1,5 - 2 timmar. Fläskläggen är klar när köttet lossnar från benet. Mindre framlägg kokar fortare ca 1,5 - 2 timmar medan större baklägg på 1,5 kg behövs koka i ca 2 - 2,5 timmar.
  9. Ta upp fläskläggen och spara ev. fläskspadet till rotmos, surkål eller till sylta.
  10. Låt fläsklägget svalna något och plocka sedan bort svålen och plocka bort köttet. Fläskläggen kan också serveras hel utan svål på fat eller tallrik. Speciellt om det är mindre framlägg som kan serveras portionsvis.
  11. Skär köttet i grova bitar och servera på ett fat eller tallrik med rotmos eller ex. surkål med potatismos.
  12. Rotmos: Skala och skär rotfrukter (kålrot och morot) i grova bitar ca 2x2 cm stora. Lägg i en kastrull.
  13. Häll på vatten eller kokspad från ex. fläsklägg.
  14. Koka upp och låt rotfrukterna koka i tio minuter på medelvärme.
  15. Skala och tärna potatis under tiden.
  16. Låt rotfrukter och potatis koka under lock ytterligare i ca 20 minuter eller tills rotfrukter och potatis är mjuka.
  17. Ett tips är att lägga på oxbringa, fläsklägg eller fläskkorv eller vad du ska ha rotmoset till ovanpå rotfrukter och potatis. Koka de sista fem minuterna så blir köttet varmt och rotmoset får mer smak.
  18. Häll av en del av vattnet men inte allt.
  19. Stompa, stöt eller mosa rotfrukterna (med lite av kokspadet kvar) till ett mos. En potatispress funkar bra att pressa rotsakerna och sedan röra ihop till mos.
  20. Krydda moset med salt och mald vitpeppar.
  21. Nu är rotmoset klart att servera ex. genom att lägga upp rotmos och kött på ett fat och senap i en skål bredvid. Lite het buljong från ev. köttkok kan man också servera till i en skål eller hälla lite över kött och rotmos.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer