AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Njut av nyplockade svenska saftiga äpplen. De är goda och nyttiga som de är men kan också användas till...
Sök
Android

Inlagda rödbetor

Inlagda rödbetor Hemgjorda inlagda rödbetor. Förvara burkarna med hemlagade inlagda rödbetor på en sval och mörk plats. Låt gärna rödbetorna stå och dra något dygn innan servering.
Inlagda rödbetor håller sig månader om lagen täcker rödbetorna. Som lag att lägga in färre eller fler rödbetor kan du använda inläggningslag sk 1-2-3 lag - dvs. 1 del ättika (24%), 2 delar socker och 3 delar vatten.
Öppnad burk rödbetor förvaras i kylen.
Några kryddnejlikor samt skalad färsk ingefära (i storlek som en sockerbit) är goda att lägga i varje burk rödbetor.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4 av 5 (Antal röster: 15)
ca 2 liter inlagda rödbetor
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 50 min
Klart på: 1 tim

Ingredienser:

  • 2 kg rödbetor
  • 2 tsk salt
  • 3 dl ättiksprit, 12% eller 1 1/4 dl ättiksyra (24%)
  • 7 dl vatten eller silat kokspad från rödbetorna
  • 3,5 dl socker
  • 1 tsk hel vitpeppar

Tillagning:

  1. Skär av blast (låt rotfästet vara kvar) och skölj betorna. Sortera stora och små för sig om de skiljer sig mycket åt.
  2. Lägg dem i en kastrull och täck med vatten. Salta.
  3. Koka små rödbetor i cirka 20 minuter. Större kokas längre upp mot 40 minuter. Testa med provsticka om de är mjuka.
  4. Häll av spadet och spara det ev. till inläggningen genom att sila det genom ett kaffefilter.
  5. Skölj rödbetorna i kallt vatten och skala dem med händerna. Ev. med diskhandskar om du inte vill färga ner händerna.
  6. Skär stora rödbetor i skivor. Dela små rödbetor på halvor eller lägg in hela.
  7. Blanda och koka upp ättika, vatten (och/eller kokspad från rödbetor), socker och vitpeppar.
  8. Små rödbetor kokar du upp med lagen så de är riktigt varma och sedan lägger du dem hela i burkarna och häller över lagen.
  9. Större rödbetor skivar du och lägger i glasburkarna (eller plastburkar).
  10. Fyll på med kokhet lag och rödbetor men lämna ca 2 cm upp till kanten.
  11. Sätt på lock när lagen är het. Låt svalna med lock.
  12. Förvara inlagda rödbetor svalt och mörkt ex. i kylens sval eller källaren.
  13. Vänta gärna något dygn innan du äter de inlagda rödbetorna.
  14. Hemgjorda inlagda rödbetor håller i upp till ett år om de förvaras mörkt och svalt.


 

Fler recept ur samma kategori som Inlagda rödbetor:

Krusbärssylt sylt på krusbär
Krusbärssylt. Hemgjord sylt på krusbär är gott till dessert, pannkakor, creme caramel, desserter. Krusbärssylt har en härlig sötsur smak och funkar bra till söta desserter.
Kokar du egen krusbärssylt och vill spara den en längre tid så kan du ta i natriumbensoat eller använda syltsocker samt sterilisera glasburkarna genom att koka dem eller värma dem till 100 grader i ugnen. Inga fingrar sedan i krusbärssylten - då blir den snabbt dålig.
Ska du äta krusbärssylten inom närmsta dagarna så skippar du konserveringsmedel.
Äppelmos
Äppelmos. Att göra äppelmos kräver en del förberedelser men är egentligen inte särskilt komplicerat. Med ett visst mått av hygien håller moset länge.
Till äppelmos passar syrliga och mjöliga äppelsorter bra, exempelvis Transparent Blanche. Kom ihåg vad de heter så kan du skriva det på etiketten.
Askorbinsyra gör att moset inte mörknar och finns vid kryddhyllan i butiken.
Äppelmos kan frysas, förvaras i steriliserade burkar med lock i kylen eller kokas in och konserveras i glasburkar om det förvaras länge i skafferi eller källare.
Ett kilo frukt blir ungefär en liter mos. Kokar man alltså mos på tre liter frukt, behöver man burkar som räcker till ca 4-5 liter då socker och lite vatten ska i också.
Ska du konservera moset behöver du en eller flera kastruller där alla burkarna får plats att stå.
Äppelmos får god smak och konsistens om du mosar äpplen med skal och kärnor. Då behövs äpplena mosas och sedan passeras genom en sil, potatispress eller durkslag.
Till en liter äpplen tar du ca 1 dl socker, 1 krm askorbinsyra och 1 dl vatten.
För lyxvariant smaksätt med calvados (3 msk per liter mos) och kanelstänger (en i varje burk räcker).
Krusbärsmarmelad marmelad med krusbär
Krusbärsmarmelad. Marmelad med krusbär är god och lätt att göra själv.
Har du mer än en liter krusbär så kan du dubbla detta krusbärsmarmeladrecept, håll dock koll på att marmeladen klarar geleprovet och smaka på den så att den är lagom söt.
Tillsätt då gärna natriumbensoat samt parafinera burkarna så att krusbärsmarmeladen håller längre.
Du kan också använda syltsocker istället för vanligt socker och natriumbensoat. Syltsocker innehåller konservingsmedel och pektin för att få en hållbar krusbärsmarmelad.
Se alla recept ur kategorin Inläggningar
Rödbetssoppa Borsjtj med kött
Rödbetssoppa Borsjtj. Fyllig, billig, enkel och god rysk rödbetssoppa med kött - en rysk klassiker.
Borsjtj serveras med skålar med gräddfil (eller helst smetana som är syrad gräddfil), saltgurka - skivad eller tärnad, färska hackade kryddor som ex. bladpersilja, samt soppköttet i strimlor.
Gott till din egen soppmiddag är också nybakt lantbröd eller piroger.
Ryssarna dricker sedan vodka till sin borsjtj. Kall öl är annars gott. Eller mjölk.
Soppa med gröna ärtor
Soppa med gröna ärtor. Kan serveras vegetarisk som den är eller med smulad fetaost, fräst svamp eller frästa rotfrukter. Eller som på bilden med knaperstekt bacon. Kokt ägghalva passar också i soppan.
Vill du ha en helt vegan soppa tar du sojagrädde eller oatley istället för vanlig grädde.
God soppa till såväl vardags eller buffé med ett gott bröd. Kan också piffas upp till fest och serveras som förrätt i sopptallrik toppad med en klick crème fraiche eller lättvispad grädde smaksatt med några droppar tryffelolja, frästa tärningar fläsk eller bacon och tärnade frästa rotfrukter som rotselleri, palsternacka och kålrot. Garnera med hackad bladpersilja.
Broccoligratäng gratäng med broccoli
Broccoligratäng. Laga egen gratäng med broccoli med gratängsås och ost. Gott till det mesta. Passar på buffe. Gratinerad broccoli är rätt nyttigt också speciellt om du väljer färsk broccoli.
Att ha ägg i gratängsåsen ger fin färg och smak men är valfritt.
Blir också gott med andra grönsaker.

Se alla recept ur kategorin Grönsaksrecept
Gravad lax
Grava din egen lax. Att grava lax är inte svårt och blir mycket gott. Prova hemgjord gravad lax med gravlaxsås och kokt potatis eller dillstuvad potatis och citron.
Du kan sätta smak på gravningen genom lite sprit efter smak till ex. gin för gingravad lax. Var dock försiktig då enklast ofta är godast.
Servera gravlaxen skivad upplagd på fat till jul och midsommar med gravlaxsås (hovmästarsås) eller som lunch med kokt potatis, dill, citron och gravlaxsås eller dillstuvad potatis.
Skarpsås
Skarpsås. En kall sås med majonnäs, hackat ägg, dill och vispad grädde. Gott till inkokt lax, rökt makrill, varmrökt lax, rökta räkor med mera.
Kålpudding med gräddsås
Kålpudding med gräddsås. Servera med kokt potatis, gräddsås, lingon, inlagd gurka och kokta grönsaker.
Som grönsaker till kålpuddning passar kokta ärtor, morötter, blomkål, brysselkål, gröna bönor, vaxbönor osv.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Vegetarisk gryta vegogryta sojagryta
Vegetarisk gryta vegogryta sojagryta med sojaprotein eller quornfärs. God, enkel och mustig gryta som passar att servera med rårispilaff med svarta bönor och majs; smulad fetaost samt grönsallad med senapsdressing som på bilden eller med valfritt tillbehör ex. potatismos, basmatiris, korn, hirs, quinoa eller couscous passar bra till.
En vegogryta med torkad sojaprotein. Näringsvärdet är bra med bland annat mycket järn och vitamin B6. Smaken på sojaprotein är från början neutral och färgen tråkigt grå. Allt beror på vad man gör med det dock. Här har jag smaksatt med med tomat, lök, chili, vitlök, nötter, svarta bönor, majs och kanel till en mustig gryta. Grytan får fin färg av kinesisk soja.
Rött vin av exempelvis druvan merlot passar till.
Quornfärs blir också gott istället för sojaprotein.
Koka gärna egna svarta bönor (enligt paket) du lagt i blöt över natten kvällen innan.
Kokt råris
Kokt råris eller fullkornsris. Grundrecept på att koka råris eller fullkornsris. Råris och fullkornsris är oskalat ris och har längre koktid än vanligt ris. Då skalet innehåller fibrer, vitaminer och näring är det nyttigare än vanligt ris. Dessutom har det fylligare smak och mer tuggmotstånd.
Gott och snyggt är att blanda i någon dl svart vildris att koka med riset. Det ska koka lika länge så det passar bra.
Råris eller fullkornsris har också lägre GI-värde än vanligt ris.
Skinka med Mimosasallad
Skinka med Mimosasallad, kokt potatis, broccoli och sallad. Du kan välja kokt eller rökt skinka - hel eller i skivor. Gott att laga på överbliven julskinka eller med skivad smörgåsskinka. Vidare blir det gott med rostbiff, bresaola eller annat kallskuret kött.
Istället för färsk frukt kan man använda fruktcocktail. Godast och nyttigast blir det dock med färsk frukt.
Du kan byta grädden mot crème fraiche. Eller bara använda 2,5 dl matyoghurt för en nyttigare variant av Mimosasallad.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor

Gilla oss på Facebook