Inlagda rödbetor

Hemgjorda inlagda rödbetor. Du kan också ta gulbetor eller polkabetor. Nyttig, gott och billigt. Att lägga in grönsaker är inte svårt - du kokar betorna, skalar dem, skivar och häller på en söt och syrlig lag av vatten, socker och ättika.

Inlagda rödbetor håller sig månader om lagen täcker rödbetorna. Som lag att lägga in färre eller fler rödbetor kan du använda inläggningslag sk 1-2-3 lag - dvs. 1 del ättika (24%), 2 delar socker och 3 delar vatten. Öppnad burk rödbetor förvaras i kylen.
Gör mer 1-2-3 lag om den inte täcker betorna. Sterilisera burkar innan för extra hållbara betor. Har du dem i kylen och äter upp dem inom några veckor så behövs det ej. 

Smaksättning är valfritt. Skivor av färsk skalad ingefära, några kryddnejlikor eller färsk små bitar pepparrot är vanligt. Andra omtyckta varianter är med en bit kanelstång, kryddpeppar, fänkålsfrön, svartpeppar, liten bit stjärnanis, chili med mera. 

ca 2 liter inlagda rödbetor, 2-4 glasburkar

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 1,2 kg rödbetor
  • 2 tsk salt
  • 4 dl ättiksprit, 12% eller 1 1/4 dl ättiksyra (24%)
  • 6 dl socker
  • 12 dl vatten eller silat kokspad från rödbetorna
  • 1 tsk hel vitpeppar
  • 40 gram färsk ingefära eller pepparrot (valfritt)

Tillagning

  1. Skär av blast (låt rotfästet vara kvar) och skölj betorna. Sortera stora och små för sig om de skiljer sig mycket åt.
  2. Lägg dem i en kastrull och täck med vatten. Salta.
  3. Koka små rödbetor i ca 20 minuter. Större kokas längre upp mot 40 minuter. Testa med provsticka om de är mjuka.
  4. Häll av spadet och spara det ev. till inläggningen genom att sila det genom ett kaffefilter.
  5. Skölj rödbetorna i kallt vatten och skala dem med händerna. Ev. med diskhandskar om du inte vill färga ner händerna.
  6. Skär stora rödbetor i skivor. Dela små rödbetor på halvor eller lägg in hela.
  7. Blanda och koka upp ättika, vatten (och/eller kokspad från rödbetor), socker och vitpeppar.
  8. Små rödbetor kokar du upp med lagen så de är riktigt varma och sedan lägger du dem hela i burkarna och häller över lagen.
  9. Större rödbetor skivar du och lägger i glasburkarna (eller plastburkar).
  10. Skala ingefära eller pepparrot om du vill ha det i. Skär i grova bitar. Varva med rödbetorna - lägg minst en bit i toppen av varje burk.
  11. Fyll på med kokhet lag och rödbetor men lämna ca 2 cm upp till kanten.
  12. Sätt på lock när lagen är het. Låt svalna med lock.
  13. Förvara inlagda rödbetor svalt och mörkt ex. i kylens sval eller källaren.
  14. Vänta gärna något dygn innan du äter de inlagda rödbetorna. Minst 12 timmar iaf.
  15. Överbliven lag kan du slänga eller spara till annan inläggning.
E-mail
Medel: 4.6 (24 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Vad ska du äta på sportlovet?

På sportlovet gillar många att sporta, äta gott och ha kul. Maten ska gå snabbt, enkelt samt passa hela familjen - som Korv Stroganoff. Den får gärna ha gott om extra energi så du orkar i backen. Här är lite tips på rätter jag själv tycker passar.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

10 mest sökta matorden under 2016

Vegetarisk mat, Rabarberkladdkaka och Halloumi-stroganoff - här är tio-i-topp listan för de mest sökta maten och recepten på Google under 2016. 

Läs mer