AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Blåbär är superbäret som är både är gott, nyttigt och kan vara helt gratis om man plockar själv....
Sök
Android

Inlagda rödbetor

Inlagda rödbetor Hemgjorda inlagda rödbetor. Förvara burkarna med hemlagade inlagda rödbetor på en sval och mörk plats. Låt gärna rödbetorna stå och dra något dygn innan servering.
Inlagda rödbetor håller sig månader om lagen täcker rödbetorna. Som lag att lägga in färre eller fler rödbetor kan du använda inläggningslag sk 1-2-3 lag - dvs. 1 del ättika (24%), 2 delar socker och 3 delar vatten.
Öppnad burk rödbetor förvaras i kylen.
Några kryddnejlikor samt skalad färsk ingefära (i storlek som en sockerbit) är goda att lägga i varje burk rödbetor.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 16)
ca 2 liter inlagda rödbetor
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 50 min
Klart på: 1 tim

Ingredienser:

  • 2 kg rödbetor
  • 2 tsk salt
  • 3 dl ättiksprit, 12% eller 1 1/4 dl ättiksyra (24%)
  • 7 dl vatten eller silat kokspad från rödbetorna
  • 3,5 dl socker
  • 1 tsk hel vitpeppar

Tillagning:

  1. Skär av blast (låt rotfästet vara kvar) och skölj betorna. Sortera stora och små för sig om de skiljer sig mycket åt.
  2. Lägg dem i en kastrull och täck med vatten. Salta.
  3. Koka små rödbetor i cirka 20 minuter. Större kokas längre upp mot 40 minuter. Testa med provsticka om de är mjuka.
  4. Häll av spadet och spara det ev. till inläggningen genom att sila det genom ett kaffefilter.
  5. Skölj rödbetorna i kallt vatten och skala dem med händerna. Ev. med diskhandskar om du inte vill färga ner händerna.
  6. Skär stora rödbetor i skivor. Dela små rödbetor på halvor eller lägg in hela.
  7. Blanda och koka upp ättika, vatten (och/eller kokspad från rödbetor), socker och vitpeppar.
  8. Små rödbetor kokar du upp med lagen så de är riktigt varma och sedan lägger du dem hela i burkarna och häller över lagen.
  9. Större rödbetor skivar du och lägger i glasburkarna (eller plastburkar).
  10. Fyll på med kokhet lag och rödbetor men lämna ca 2 cm upp till kanten.
  11. Sätt på lock när lagen är het. Låt svalna med lock.
  12. Förvara inlagda rödbetor svalt och mörkt ex. i kylens sval eller källaren.
  13. Vänta gärna något dygn innan du äter de inlagda rödbetorna.
  14. Hemgjorda inlagda rödbetor håller i upp till ett år om de förvaras mörkt och svalt.


 

Fler recept ur samma kategori som Inlagda rödbetor:

Bostongurka
Bostongurka. Gör din egen bostongurka med lök, paprika, gurka (Västeråsgurkor) och senapsfrön.
Bostongurka är klassisk till korv och hamburgare men passar också till grillat kött, till stek eller vad du vill.
Ta en paprika av varje färg - röd, grön och gul eller orange.
Bostongurka kan varieras med ingredienser som syltlök, vitlök, röd chili, spiskummin, curry eller garam masala. Blanda i efter smak eller prova några varianter:
Bostongurka med chili: tillsätt 2 röda chilifrukter.
Bostongurka med vitlök: hacka med 5 klyftor vitlök.
Bostongurka med curry: tillsätt 2 tsk curry, 1 tsk garam masala samt 0,5 tsk spiskummin
Natriumbensoat är ett konsveringsmedel du tillsätter om du planerar att spara bostongurkan lite längre typ flera månader. Det kan uteslutas om bostongurkan ej ska sparas länge.
Förvara alltid bostongurkan i kylen eller svalt. Speciellt om du har en öppen burk. Bostongurkan kan också frysas såklart och då behövs inget konserveringsmedel.
Receptet kan också halveras för en mindre glasburk ostongurka ca 0,5 liter.
Inlagda salta citroner
Inlagda salta citroner. Ett tillbehör från södra Medelhavet och norra Afrika. Används mycket i främst Marocko som smaksättning i grytor som tagine och citronkyckling med mera.
OBS tillagningstiden stämmer ej då citronerna marineras och läggs in i en månad innan de används. Dock tar de ca 30 minuter att förbereda samt lägga in.
De inlagda citronerna håller oöppnade upp till två år på mörk och sval plats. Öppnad burk förvaras säkrast i kylen.
Picklad mango
Picklad mango med chili i ättikslag. Starkt och gott som tillbehör till det mesta som indisk mat, grillat, lax, på buffé och så vidare.
Ett alternativ till mango chutney.
Förvara öppnad burk i kylen.
Gillar du riktigt stark mat så kan du ta 10 piri-piris eller andra starka chilifrukter efter eget tycke.
Se alla recept ur kategorin Inläggningar
Spenatstuvning
Spenatstuvning. Stuvning med spenat passar till ex. omelett eller crepes. Även till falukorv och fisk.
Var noga med att skölja färsk spenat innan tillagning för att få bort jord och grus mm. Av jordbakterier kan det bildas nitritgift om du har spenat dagar i kylen och värmer den igen. Undvik detta om du ej är säker på att spenaten är mycket noga sköljd. Ett tips är att lägga spenaten i en stor kastrull, skål eller hink med vatten, arbeta runt spenaten i vattnet noga, sedan ta upp den ur vattnet och skölja i durkslag. Ev. jord och grus lägger sig då på botten av kastrullen, skålen eller hinken.
Sallad med granatäpple
Sallad med granatäpple, cocktailtomater och rödlök samt senapsdressing. Gott, nyttigt och enkelt.
Annat gott i salladen är fetaost, gurka, riven morot och avokado.
Lasagne med spenat och grönsaker
Lasagne med spenat och grönsaker. En vegetarisk lasagne med tre lager av grönsaksröror: spenat; paprika och lök samt svamp, zucchini och vitlök varvat med tomatsås och ostsås.
Godast är att laga egen tomatsås samt Bechamel- eller ostsås men du kan också köpa färdig tomatsås och bechamelsås.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.
Se alla recept ur kategorin Grönsaksrecept
Dillkött kokt kalv eller lamm i dillsås
Dillkött. Kokt kalv eller lamm i dillsås. Du kan göra dillkött med benfritt kalvkött eller lammkött. Det går också bra med grytkött med ben såklart.
Dillkött är klassisk svensk god husmanskost.
Servera dillkött med pressad potatis eller kokt potatis. Kokta morötter, blomkål, gröna bönor eller andra rotfrukter är gott till dillkött.
Du kan välja att koka köttet med purjolök, palsternacka och rotselleri som ger god smak men de kan uteslutas. Morot och lök räcker fint.
Lammkotletter
Lammkotletter. Stekta lammkotletter i ugn förslagsvis med ugnsgrillad paprika, lök och potatis, lagerbladsky samt gratinerade brytbönor (sök recepten här på receptfavoriter. Välj ett generöst, fruktigt och kryddigt rött vin med en ton av fat.
Torsk med hackat ägg
Torsk med hackat ägg, skirat smör, ärtor och kokt potatis. Du kan ugnsteka, steka eller koka torsken. Servera gärna en klyfta citron till. Du kan också garnera med hackad dill.
Kokt torsk med hackat kokt ägg och skirat smör är en klassiker i svensk husmanskost.
Istället för skirat smör kan du servera torsk med kokt ägg med vit sås som bechamelsås.
Köp torsk som är ok fiskad.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Tom Kha Kai Thailändsk kycklingsoppa
Tom Kha Kai är en Thailändsk kycklingsoppa med kokosmjölk, galangal, limeblad, thaibasilika, färsk koriander, svamp, citrongräs, färsk koriander med mera.
Kan serveras som förrätt eller huvudrätt. Vill du ha lite matigare kan du servera soppan med kokt jasminris vid sidan eller tillsätta lite förvällda risnudlar i soppan.
Kyckling heter Kai, galangal (kha) och soppan (Tom) är också vanlig med räkor (Goong) och fisk (Plaah). Man kan också ha sparris, minimajs och tofu (mjuk tofu) i soppan.
Besök en asiatisk välsorterad mataffär för alla ingredienser. Den röda chilioljan som används vid garnering är en mild chiliolja som finns att köpa färdig.
Krabbpasta
Krabbpasta. Pasta med krabba, grädde, sparris, champinjoner och gröna bönor. En god, enkel och lite lyxig pasta med krabbkött från burk eller hel krabba.
Godast blir krabbpastan med krabbkött från hel krabba - men det är lite jobb att pilla ut så här får det bli krabbkött från burk.
Gott med grönsallad eller tomatsallad.
Havregrynsgröt
Havregrynsgröt. Gröt med havregryn är nyttig och full med fibrer.
Havregrynsgröt är gott med kall mjölk, äppelmos, sylt, nötter, fruktsallad, frön, kanel, socker osv.
Välj gärna ekologiska havregryn. Tillsätt krossad linfrön för mer fibrer.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor

Gilla oss på Facebook