Biff med lök

Biff med lök i skysås, kokt potatis samt grönsaker. Svensk klassisk husmanskost.
En kall öl är gott till biff med lök.
Köp gärna god kravodlad lök som har massor av smak. Du kan välja gul lök eller rödlök.
Istället för ryggbiff kan du använda lövbiff, innanlår, entrecote eller utbankad oxfilé.

2 portioner biff med lök

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 500 gram potatis
  • 300 gram ryggbiff
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vit- eller svartpeppar
  • 2 gula lökar
  • 3 msk smör
  • 1 msk solrosolja
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 dl vatten
  • 1 tsk ljus japansk soja eller någon tsk kinesisk
  • Tillbehör: 1 morot
  • 100 gram blomkål
  • 5 cm purjolök
  • 1 msk smör
  • 2 msk hackad persilja

Tillagning

  1. Skala potatis om det behövs. Koka potatis mjukt ca 30 minuter.
  2. Skala, dela och skiva löken fint.
  3. Värm en stekpanna.
  4. Lägg i 2 msk smör och den skivade löken.
  5. Stek på låg värme i en stekpanna ca 10 minuter och rör då och då tills löken är mjuk samt har fått lite ljus brynt färg.
  6. Grönsakstillbehör: skala och slanta morot. Skölj och rensa blomkål samt skär i små buketter. Dela och strimla purjolöken. Lägg allt i en liten kastrull med en msk smör, 0,5 dl vatten, 1 krm salt samt någon nypa peppar. Lägg på lock och sätt åt sidan.
  7. Lägg över löken på en tallrik eller skål. Skölj ur stekpannan med vattnet och häll över i en skål.
  8. Dags att steka biffarna i stekpannan: Sätt stekpannan på hög värme. Lägg i en msk smör i pannan och låt det bli ljusbrunt.
  9. Lägg i biffarna. Salta och peppra. Stek biffarna 2-3 minuter på varje sida till den stekgrad du vill ha dem. Sänk värmen och stek längre om du vill ha genomstekt biff.
  10. Ta upp biffarna och låt dem vila övertäckta på en tallrik någon minut medan du gör klart skysåsen.
  11. Sätt blomkål och morotsblandningen att koka upp under lock, rör om och koka sedan klart på lägsta värme några minuter. Smaka på grönsakerna och tillsätt ev. mer salt samt peppar.
  12. Gör en steksås i stekpannan där du stekt köttet: lägg i två msk smör. Tillsätt mjölet och rör ut det. Rör i lökskyn och koka upp.
  13. Lägg i löken och smaksätt med lite soja, salt och peppar. Koka någon minut. Du kan spä skyn med lite mer vatten om det behövs.
  14. Servera biffarna med kokt potatis och en rejäl hög lök på varje biff och ös ca 0,5 dl steksås över varje biff. Garnera med hackad persilja. Servera också grönsakerna till biffen.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer