Köttbullar

Enkla och klassiska köttbullar. Köttbullar kan du göra av all slags färs. Vanligast är blandfärs av hälften nötfärs och hälften fläskfärs. Bara nötfärs, viltfärs och lammfärs blir också gott. Enbart fläskfärs blir inte så goda köttbullar tycker inte jag.

Du kan använda vitt bröd (utan kanter) istället för ströbröd. Blötlägg då brödet, låt svälla och mosa ihop det.
Grädden kan ersättas med mjölk eller vatten. Ett alternativ är att utesluta socker och grädde samt ta sockerdricka istället.

Gör du en stor sats köttbullar så dela upp köttbullesmeten i två skålar och ha en i kylen medan du rullar köttbullar av den andra.

Som omväxling kan du smaksätta köttbullarna: 1 msk stark senap eller 1 krm mald kryddpeppar - då passar köttbullarna till julbordet också.

Köttbullar är klassiskt med kokt potatis, pressad potatis eller potatismos, gräddsås, lingon samt saltgurka eller inlagd gurka. Garnera gärna med hackad persilja eller gröna ärtskott.

4 portioner köttbullar

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 400 g blandfärs, viltfärs eller lammfärs
  • 0,5 gul lök
  • 4 msk ströbröd
  • 1 krm vitpeppar
  • 1,5 dl grädde, mjölk eller vatten
  • 1 tsk socker (valfritt)
  • 1 tsk salt
  • 1 ägg
  • Gräddsås: 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl grädde
  • 2 dl steksky från köttbullarna
  • 1 köttbuljongtärning (valfritt)
  • 0,5 tsk kinesisk soja
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Blanda ströbröd med vätskan i en stor bunke. Låt svälla några minuter.
  2. Skala och riv eller finhacka löken. Hackar du löken kan du steka den mjuk i lite smör i en panna.
  3. Blanda hastigt ihop ingredienserna till köttbullarna i bunken: Tillsätt köttfärs, vitpeppar, socker, salt och ägg. Rör hastigt ihop köttbullesmeten. Överarbeta inte köttbullesmeten då blir den trådig.
  4. Provstek en liten klick köttbullesmet och smaka av med mer socker, salt eller peppar.
  5. Forma små köttbullar med händerna. Ta lite olja eller vatten på händerna om det blir kletigt.
  6. Ett tips är att förbereda med ett oljat bläck, lägga smeten i en spritspåse, klämma ut och peta av duttar med en sked som formas till köttbullar. Detta är smidigt om man gör många köttbullar.
  7. Skala potatis om du vill ha det till.
  8. Sätt på ugnen på 175 grader.
  9. Stek och bryn köttbullarna i smör runt om i en panna.
  10. Lägg över köttbullarna på en långpanna efterhand som du steker.
  11. Börja koka potatis.
  12. Stek färdigt köttbullarna i ca 20 minuter i ugnen.
  13. Nu kan du servera köttbullarna med ex. kokt potatis, gräddsås, lingon och saltgurka. Hackad persilja är också gott på.
  14. Sås kan du göra av skyn från långpannan. Fräs 2 msk smör i en såskastrull. Rör i 2 msk mjöl i smöret. Tillsätt 2 dl mjölk samt 2 dl grädde lite i taget. Tillsätt skyn från köttbullarna samt ev. en köttbuljongtärning. Låt koka i fem minuter och rör då och då. Smaka av gräddsåsen med några droppar soja, salt och svartpeppar.
E-mail
Medel: 4.6 (7 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer