Köttbullar

Introduktion och förberedelse

Hur du lagar enkla och klassiska saftiga köttbullar med blandfärs samt olika varianter, sås och tillbehör.

Här med förslag på en enkel gräddsås till.

Serveringsförslag

Köttbullar med förslag på tillbehör
Ett förslag på tillbehör är att servera köttbullarna ur pannan med en enkel gräddsås, bladpersilja som garnering, kokt delikatesspotatis, rostad morot och palsternacka, lingonsylt samt lite grönsallad som Maché.

Val av köttfärs

Köttbullar kan du göra av all slags färs.

  • Vanligast är med blandfärs - vilket är hälften nötfärs och hälften fläskfärs som är lite fetare och ger saftiga köttbullar.
  • Tar du enbart nötfärs kan du gärna byta mjölken mot grädde.
  • Annan färs som passar att laga köttbullar av är viltfärs, fläskfärs, kycklingfärs, renfärs, älgfärs eller lammfärs.

Stor sats köttbullar i ugn

Vill du laga en större sats köttbullar på enkelt vis i ugnen kan du prova mitt recept på köttbullar i ugn.

Varianter

  • Ströbröd kan bytas mot havregryn. Eller 2 medelstora kall kokta rivna eller mosade potatisar - då blir köttbullarna även glutenfria.
  • Byt mjölk mot vatten.
  • Byt hälften av mjölken mot sockerdricka.
  • Köttbullarna kan smaksättas med någon msk Dijonsenap, två krossade enbär, 1-2 krm mald kryddpeppar, 1/2 dl hackad persilja, 1 klyfta vitlök och/eller 2 msk torkade örter som timjan, oregano eller mejram.
  • Kolla in några av mina andra varianter på köttbullar som köttbullar med dijonsenap och ingefära, smulad fetaost, Keftedes, Italienska i marinara tomatsås, Persiska eller Indiska.

Julköttbullar

Klassiskt i julköttbullar är kryddpeppar. Tillsätt 1-2 krm mald kryddpeppar för juligare smak.

Vegetariska köttbullar

Man kan även laga vegetariska "köttbullar", vegobullar med bönor eller med halloumi.

4 portioner köttbullar, 24 stycken

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 400-500 gram blandfärs
  • 0,5 gul lök, riven
  • 1 dl mjölk
  • 1/2 dl ströbröd
  • 1 ägg S/M
  • 1 krm vitpeppar eller svartpeppar
  • 1 tsk salt
  • 2 msk smör till stekning
  • 1 msk hackad persilja till garnering (valfritt)
  • GRÄDDSÅS: 2 dl vatten
  • 2 dl grädde
  • 1 tärning köttbuljong eller grönsaksbuljong
  • 2 msk ljus maizenaredning
  • 0,5 tsk kinesisk soja eller 1 msk ljus japansk soja
  • 1 krm salt
  • 1/2 krm svartpeppar
  • TILLBEHÖR: 4 portioner kokt potatis, pressad potatis eller potatismos
  • 4 portioner inlagd gurka
  • 4 portioner lingonsylt eller rårörda lingon

Tillagning

  1. Förbered och koka potatis om du vill servera det till köttbullarna.
  2. Blanda ströbröd och mjölk i en bunke. Låt svälla 5 minuter.
  3. Skala och riv löken grovt på ett rivjärn.
  4. Tillsätt lök, ägg, salt och peppar samt köttfärs till ströbrödet i bunken. Rör ihop till en jämn smet. Rör inte för mycket då blir smeten trådig.
  5. Forma köttbullar med händerna i valfri storlek. Förslags 20 stycken. Ta lite kallt vatten på händerna så är det lättare att rulla köttbullarna.
  6. Stek och bryn hälften i taget av köttbullarna i lite smör runt om i en stor stekpanna. Lägg över på en tallrik och stek resten.
  7. Lägg över alla köttbullar i stekpannan och låt steka på lite under medelvärme i 5 minuter så de blir helt genomstekta. Håll dem varma på lägsta värme fram till servering.
  8. Köttbullarna kan garneras med hackad persilja.
  9. Servera köttbullarna med valfria tillbehör. Exempelvis kokt potatis, brunsås eller gräddsås, lingon och inlagd gurka eller saltgurka.
  10. GRÄDDSÅS: Koka upp vatten och smula ner buljongtärning. Rör så den löser sig. Tillsätt grädde och koka upp samt vispa i ljus maizenaredning till önskad tjocklek. Smaka av såsen med soja, svartpeppar och salt.
  11. Om man vill kan man slå över såsen i stekpannan med köttbullarna och servera sås och köttbullar ihop.
E-mail
Medel: 4.2 (145 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 212 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2024-02-25