Kokt oxbringa med pepparrotssås

Koka egen oxbringa och gör hemgjord sås med pepparrot till. Oxbringan serveras tunnt skivad.
Servera med kokt potatis, kokta rotfrukter som morot och purjolök eller rotmos. Kokt broccoli eller vaxbönor passar också till.
Spara överbliven buljong till soppa, rotmos eller sås. Oxbringa kan frysas. Lägger du oxbringan i press håller i kylen ex. över natten blir den lättare att skära i tunna skivor och får fin form.
Istället för färsk oxbringa kan du använda rimmad oxbringa som också blir gott.

6 portioner oxbringa med pepparrotssås

  • Förberedelse: 2 tim
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 2 tim 30 min

Ingredienser

  • ca 1,5 kg färsk eller rimmad oxbringa med ben eller 1,2 kg utan ben
  • 1 morot i bitar
  • 0,5 purjolök i bitar
  • 1/4 rotselleri, skalad, i bitar
  • 6 vitpepparkorn
  • 1 tsk timjan
  • 2 lagerblad
  • Pepparrotsås: 8 dl buljong från koket av oxbringan
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 msk beurre manié (blanda 3 msk mjöl med 2 msk smält smör i ett glas)
  • 3 dl riven färsk pepparrot eller 4-5 msk pepparrot från tub
  • 75 g smör (valfritt)
  • Tillbehör: 600 gram kokt potatis eller
  • Blandade rotsaker: 600 gram blandad potatis, morot, rotselleri, palsternacka i grova bitar
  • 1 tsk socker
  • Salt och nymalen vitpeppar
  • 1 dl persilja, hackad

Tillagning

  1. Lägg bringan i en stor kastrull och häll vatten så att det täcker. Koka upp och skumma. Förbered rotsakerna.
  2. Lägg sedan i rotsakerna och kryddorna.
  3. Låt köttet koka på svag värme tills det är mört i ca 2 timmar (när man sticker med en gaffel ska köttet släppa lätt). Ta upp bringan, linda in den i folie och lägg åt sidan.
  4. Pepparrotssås: sila buljongen. Koka upp buljongen i en kastrull.
  5. Häll i grädden och låt koka upp.
  6. Tillsätt och vispa i beurre manié (blanda ihop smör och mjöl till en pasta). Såsen tjocknar och låt såsen koka 10 minuter. Rör då och då.
  7. Rör ev. i extra smör.
  8. Smaksätt pepparrotssåsen med salt och peppar. Håll pepparrotssåsen varm.
  9. Fräs rotsakerna i en kastrull med smör några minuter utan att de tar färg.
  10. Strö på sockret och rör om.
  11. Tillsätt 1-2 dl buljong och låt grönsakerna koka mjuka i ca 25 minuter.
  12. Servering: skiva oxbringan tunt och lägg upp på fat.
  13. Blanda hälften av den rivna pepparroten i såsen och strö den andra hälften över oxbringan. Strö över persiljan på oxbringan.
  14. Servera oxbringan med kokt potatis eller med rotfrukterna samt pepparrotssåsen. Du kan också ha extra riven pepparrot i en skål bredvid för de som önskar lite mer klös.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer