Kokt oxbringa med pepparrotssås

Introduktion och förberedelse

Koka egen oxbringa och gör hemgjord sås med pepparrot till. Oxbringan serveras tunnt skivad.

Serveringsförslag

Tips

  • Spara överbliven buljong till soppa, rotmos eller sås. Oxbringa kan frysas.
  • Lägger du oxbringan i press håller i kylen ex. över natten blir den lättare att skära i tunna skivor och får fin form.
  • Istället för färsk oxbringa kan du använda köpt eller hemgjord rimmad oxbringa som också blir gott.

Oxbringan serverad på fat med pepparrotssåsen, riven pepparrot och färsk persilja.
Oxbringan serverad på fat med pepparrotssåsen, riven pepparrot och färsk persilja.

6 portioner oxbringa med pepparrotssås

  • Förberedelse: 2 tim
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 2 tim 30 min

Ingredienser

  • ca 1,5 kg färsk eller rimmad oxbringa med ben eller 1,2 kg utan ben
  • 1 morot i bitar
  • 0,5 purjolök i bitar
  • 1/4 rotselleri, skalad, i bitar
  • 6 vitpepparkorn
  • 1 tsk timjan
  • 2 lagerblad
  • PEPPARROTSSÅS: 8 dl buljong från koket av oxbringan
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 msk beurre manié (blanda 3 msk mjöl med 2 msk smält smör i ett glas)
  • 3 dl riven färsk pepparrot eller 4-5 msk pepparrot från tub
  • 75 g smör (valfritt)
  • TILLBEHÖR: 600 gram kokt potatis eller rotsaker enligt nedan
  • ROTSAKER: 600 gram blandad potatis, morot, rotselleri, palsternacka i grova bitar
  • 1 tsk socker
  • 2 krm salt
  • 1 krm svart- eller vitpeppar
  • 1 dl persilja, hackad

Tillagning

  1. Lägg bringan i en stor kastrull och häll vatten så att det täcker. Använder du färsk oxbringa så tillsätt även 2 tsk salt. Använder du rimmad oxbringa behövs ej något salt.
  2. Förbered rotsakerna.
  3. Koka upp och ta bort skummet med en slev. Lägg sedan i rotsakerna och kryddorna.
  4. Låt köttet koka på svag värme tills det är mört i ca 2 timmar (när man sticker med en gaffel ska köttet släppa lätt). Ta upp bringan, linda in den i folie och lägg åt sidan.
  5. Pepparrotssås: sila buljongen. Koka upp buljongen i en kastrull.
  6. Häll i grädden och låt koka upp.
  7. Tillsätt och vispa i beurre manié (blanda ihop smör och mjöl till en pasta). Såsen tjocknar och låt såsen koka 10 minuter. Rör då och då.
  8. Rör ev. i extra smör.
  9. Smaksätt pepparrotssåsen med salt och peppar. Håll pepparrotssåsen varm.
  10. Fräs rotsakerna i en kastrull med smör några minuter utan att de tar färg.
  11. Strö på sockret och rör om.
  12. Tillsätt 1-2 dl buljong och låt grönsakerna koka mjuka i ca 25 minuter.
  13. Servering: skiva oxbringan tunt och lägg upp på fat.
  14. Blanda hälften av den rivna pepparroten i såsen och strö den andra hälften över oxbringan. Strö över persiljan på oxbringan.
  15. Servera oxbringan med kokt potatis eller med rotfrukterna samt pepparrotssåsen. Du kan också ha extra riven pepparrot i en skål bredvid för de som önskar lite mer klös.
E-mail
Medel: 4 (29 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 478 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2024-03-12