AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Snabba rätter och kakbak passar väl på sportlovet. Du måste ha energi för att orka sporta hela...
Sök
Android

Fläskpannkaka

Fläskpannkaka Fläskpannkaka. Tjock pannkaka med fläsk som gräddas i en långpanna i ugnen.
Fläskpannkaka serveras med rårörda lingon. Samt gärna knäckebröd och mjölk eller öl.
Fläskpannkaka görs vanligtvis på rimmat salt fläsk men kan också göras på osaltat fläsk (tillsätt då en halv tsk extra salt i pannkakssmeten).
Gillar du äpplen så kan du skala och kärna ur två äpplen och sprida ut äppelklyftor över pannkakssmeten innan du gräddar fläskpannkakan. Eller så kan du steka äpplen i lite smör vid sidan och servera till fläskpannkakan.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 15)
6 port fläskpannkaka
Förberedelse: 20 min
Tillagning: 30 min
Klart på: 50 min

Ingredienser:

  • 4 ägg
  • 3 dl vetemjöl
  • 6 dl mjölk, standard, ersätt ev. 2 dl med vispgrädde
  • 0,5 tsk salt
  • 200 - 300 g rimmat fläsk, tärnat
  • 2 msk smör

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa äggen med hälften av mjölet.
  3. Vispa i mjölken, saltet, resten av mjölet samt ev. grädden till en jämn smet. Låt helst smeten vila i kylen i någon kvart eller längre. Då sväller mjölet och fläskpannkakan blir godare.
  4. Tärna fläsket i 1x1 cm bitar.
  5. Stek fläsket knaprigt på medelvärme. Tillsätt smöret och rör runt.
  6. Fördela fläsk och smör jämnt utspridda i en långpanna med höga kanter.
  7. Slå på pannkakssmeten.
  8. Sätt in långpannan i mitten av ugnen och grädda i cirka 30 minuter eller tills din fläskpannkaka stelnat och fått fin färg.
  9. Du kan skaka på formen för att se om den stelnat.
  10. Servera fläskpannkakan med rårörda lingon.


 

Fler recept ur samma kategori som Fläskpannkaka:

Bananpannkakor med kokos
Bananpannkakor med kokos. Fluffiga amerikanska tjocka pannkakor med mosad banan och kokosflingor i smeten. Goda till frukost eller dessert med skivad banan, bär som jordgubbar och blåbär, lönnsirap, hackade nötter, kokos, matyoghurt, sylt och grädde, chokladsås, glass och så vidare.
Fluffiga blåbärsplättar
Fluffiga blåbärsplättar. En variant på amerikanska pannkakor stekta som plättar med blåbär i smeten.
Servera med lönnsirap och ev. färska blåbär.
Riktigt smarrigt blir plättarna med någon kula vaniljglass eller en klick grädde smaksatt med lite vaniljsocker och florsocker.
Gott som dessert eller till frukost (då kan du ha sirap, vaniljyoghurt till samt rostade nötter till plättarna).
Bananpannkakor
Bananpannkakor. Fluffiga amerikanska tjocka pannkakor med mosad banan i smeten. Goda till frukost eller dessert med skivad banan, bär som jordgubbar och blåbär, lönnsirap, hackade nötter, matyoghurt, sylt och grädde, chokladsås, glass och så vidare.
Se alla recept ur kategorin Pannkaksrecept
Pulled pork
Pulled pork är långstekt griskött som dras isär till servering. Pulled pork kan lagas på flera olika vis och med olika kryddningar - det viktiga är att köttet steks så pass länge att det lätt kan dras isär samt är mört och smakrikt. Pulled pork passar perfekt att laga på de billigare delarna av grisen som grishals (fläskkarré), tjocka revben eller fläsklägg.
Pulled pork kan också stekas på lägre värme ca 100 grader - räkna då 2-3 timmars ytterligare tillagning.
Om du väljer att laga en större bit på 2-3 kilo så blir det mycket god pulled pork om du steker det på 100 grader i 10 timmar. Höjer du värmen till 150 grader så kan du räkna ca 6 timmar.
Marinerar du grisköttet över natten i kryddorna och med löken får du extra god smak.
Istället för kryddblandningen nedan kan man använda färdig bbq-rub eller bbq-sås.
Vid servering kan man först dra isär köttet och sedan fräsa det i lite olja och krydda med någon tsk soja, några msk barbequesås och gärna några tsk hemgjord piri-piri salsa (sök recept här på receptfavoriter) eller annan chilisås. Att värma och steka på köttet är speciellt gott om du har förberett din pulled pork innan och ej vill servera kallt kött.
Servera pulled pork med valfria tillbehör - enkelt och genialiskt gott är att servera pulled pork sandwich med endast surdegsbröd, avokado, barbequesås, grönsallad och tomat; vidare är strimlad isbergssallad, tzatziki och inlagd rödlök eller lökconfit gott. Annat gott till pulled pork är rå strimlad rödlök, hamburgerböd, hackad bladpersilja, skivad inlagd gurka osv.
Tortillabröd eller tacos är också gott att fylla på tex-mex vis med pulled pork, guacamole, sallad, salsa, majs, svarta bönor, riven ost eller annat från tex-mex hyllan. Om du vill kan du då krydda köttet med tex-mex krydda när du steker det istället för kryddblandningen i receptet nedan.
Pizza Maffia med bacon och lök
Pizza Maffia med bacon och lök. Hembakt Maffiapizza. Gott på är också ett ägg, svartpeppar, pressad vitlök, färsk basilika samt hackad pfefferoni.
Hemgjord pizzasallad (sök här på receptfavoriter) är gott till eller en grönsallad med blandad sallad, tärnad tomat eller delade cocktailtomater samt strimlad röd paprika i lite olivolja samt vinäger är gott till pizzan.
Du kan köpa färdig tomatsås om du ej vill laga egen ex. Glenn Strömbergs.
Grillad entrecote med aiolipotatissallad
Grillad entrecote med aiolipotatissallad. Rostad potatis i Aiôli (vitlöksmajonnäs) är ett gott tillbehör till grillad entrecôte.
Aiolipotatissallad är gjord med rostad potatis, morot, knipplök, vitkål blandat med aioli (vitlöksmajonnäs) samt en gnutta med cayennepeppar samt ruccola och bladpersilja. Knaprig ugnstorkad lufttorkad skinka blandas på slutet i potatissalladen och ger knaprig sälta.
Det behövs ingen mera sås då potatissalladen är sås och potatis i ett.
Potatissalladen med vitlöksmajonnäs funkar utmärkt som tillbehör till allt grillat som biff, fläskfilé, lax, kyckling, fiskspett mm
Se alla recept ur kategorin Övriga kötträtter
Blomkålsmos
Blomkålsmos är ett gott och nyttigt alternativ till potatismos med lägre GI och LCHF-anpassat.
Mos på blomkål kan du servera till det mesta där potatismos passar som grillad eller stekt korv, grillad lax, köttgryta eller grillad eller stekt halloumiost, paprika och zucchini (ringla ev. över god balsamvinäger och olivolja vid servering).
Vill du ha ett festligare mos så tillsätter 0,5 dl riven parmesan på slutet. Någon droppe tryffelolja kan man också ha i om man gillar det. Hackad persilja eller basilika är också gott i.
Färskpotatissallad
Färskpotatissallad. Potatissallad med färskpotatis i god dressing med sparris, sockerärter och rödlök.
En god färskpotatissallad som tillbehör buffé, middag, grillat eller sommarlunch.
Om du vill kan du utesluta sparris och sockerärtor och bara ha rödlök i salladen.
Ugnstorkade tomater
Ugnstorkade tomater är goda att lägga in i olivolja, mixa till tomatpesto, blanda i pasta, lägga på rostade små bröd som crostinis eller bara ha som tillbehör till grillat kött, fisk, kyckling eller andra grönsaker (blanda då gärna tomaterna med fin balsamvinäger).
En god rätt är att blanda de ugnsrostade tomaterna med kokt spagetti, extra olivolja, färsk basilika, chiliflakes, riven parmesan och ruccola (samt ev. lite extra pressad vitlök). Smaka av med salt.
Du kan lägga till skivad paprika; andra örter som torkad basilika och oregano; mer vitlök; eller skivad aubergine.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Inlagd slanggurka
Inlagd slanggurka med ättika, socker, salt och peppar samt hackad persilja.
Blir också gott med hackad dill om gurkan ska serveras till fisk ex. kall inkokt lax, laxburgare eller varmrökt lax.
Ugnsbakad röding med vitvinssås
Ugnsbakad röding med vitvinssås, kokt potatis samt kokt sparris och färsk spenat. Ugnsstekt hel fisk med tillbehör.
En hel fisk ca 500 gram räcker till två stora portioner eller 3 normala portioner.
Vintips är blir ett vitt vin som ex. Riesling.
Köttfärslimpa
Till köttfärslimpa kan du använda nötfärs, blandfärs eller annan färs. Köttfärslimpan är smidigt, gott och enkelt att göra till många.
Gott är att linda köttfärslimpan med baconskivor och/eller krydda köttfärslimpan med olika kryddor: förslag är vitlök, fetaost och oregano; eller persilja, vitlök, rosmarin och oliver; eller tex mex krydda; curry, garam masala och gurkmeja.
I lumpen la vi inlagda tärnade morötter och ärter i mitten av köttfärslimpan. Då blir det lite sjuttital.
Om färsen är för lös kan du tillsätt mer ströbröd eller lite potatismjöl för att binda ihop den.
Som tillbehör till köttfärslimpa kan du passa på att rosta potatis, rotfrukter och grönsaker i ugnen när den ändå är varm. Klassiskt till köttfärslimpa är annars svampsås, kokt potatis och grönsaker. Råris, quinoa eller kokt vete passar också.
Halva tomater kan baka i formen runt köttfärslimpan (salta och peppra dem).
Köttfärslimpan kan göras av samma recept som till köttbullar och biffar eller av bara köttfärs. Huvudsaken är att du färsen till en limpa istället.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Fisk som piggvar med skirat smör och pepparrot
Piggvar med skirat smör och pepparrot - som är ett klassiskt tillbehör till ugnsstekt fisk.
Skirat smör och pepparrot passar också till torsk, lax, gös, gädda eller annan fisk.
Tänk på att öka tillagningstiden om fisken är hel och stor som ex en hel plattfisk eller gädda. Fråga hos fiskhandlaren när du handlar fisken och säg att du ska ugnssteka fisken hel.
Servera med kokt potatis - gärna färskpotatis - dill och citronklyfta.
Kokta gröna ärtor, gröna bönor, broccoli och/eller morot passar också till.
Muffins med äppel och kanel
Muffins med äppel och kanel. Muffins eller cupcakes med äpple och kanel kan du också använda som grundsmet och smaksätta muffinssmeten som du vill till kakaomuffins, chokladmuffins, blåbärsmuffins, muffins med chokladbitar, bananmuffins osv. Du kan också ha på frosting topping samt godis och strössel.
Oxfilé provencale oxfile med vitlökssmör
Oxfilé provencale oxfile med vitlökssmör är en klassiker.
Haricots verts kan serveras till - gärna baconlindade gröna bönor.
Vintips till oxfilén är ett fylligt rött vin ex. Masi Campofiorin, Shiraz eller Chateau neuf du pape.
Istället för oxfilé kan man ta kalvfilé, fläskfilé eller viltfilé.
Använd en stektermometer: 55 grader ger rött, rosa eller blodig oxfilé. 60 grader ger medium eller rosastekt oxfilé. 65 grader ger genomstekt eller välstekt oxfilé sk welldone.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter
Skumtoppar på pepparkakor
Skumtoppar på pepparkakor. En variant på kokosbollar som är spritsade som toppar på pepparkakor garnerade med strössel.
Pensla ev. pepparkakorna med smält choklad innan du spritsar dem om du önskar. Då mjuknar ej pepparkakorna.
Skumtopparna kan garneras med rostad kokos eller valfritt strössel som ex. chokladströssel.
Tänk på att skumtopparna ska stå i kylen och stelna i ca fyra timmar.
Italienska maränger med bär och grädde
Italienska maränger med bär och grädde samt rostade hasselnötter. En god dessert.
Mascarpone är en färskost från Italien.
Baka gärna egna maränger. Marängerna i receptet räcker då till 12 portioner. Överblivna maränger förvarar du lufttätt och de håller sig då länge.
Du kan också bara ut två marängbottnar (på bakplåtspapper) av marängen som du sedan fyller och toppar med ett tunt lager mascarpone och bär. Du får då minst dubblera mängden grädde och bär.
Köper du färdiga maränger går det såklart mycket snabbare - på några minuter - att laga denna dessert.
Prova att servera mousserande Asti Spumante att dricka till.
Ägghalvor med kräftstjärtar
Ägghalvor med kräftstjärtar, majonnäs och rom passar till sillbordet till påsk, jul och midsommar. Goda och enkla att göra.
Se alla recept ur kategorin Äggrecept

Gilla oss på Facebook