AKTUELLT FRÅN KOCKEN
På våren har vi i Sverige den späda vårrabarbern som växer så det knakar. Mot hösten har...
Sök
Android

Fläskpannkaka

Fläskpannkaka Fläskpannkaka. Tjock pannkaka med fläsk som gräddas i en långpanna i ugnen.
Fläskpannkaka serveras med rårörda lingon. Samt gärna knäckebröd och mjölk eller öl.
Fläskpannkaka görs vanligtvis på rimmat salt fläsk men kan också göras på osaltat fläsk (tillsätt då en halv tsk extra salt i pannkakssmeten).
Gillar du äpplen så kan du skala och kärna ur två äpplen och sprida ut äppelklyftor över pannkakssmeten innan du gräddar fläskpannkakan. Eller så kan du steka äpplen i lite smör vid sidan och servera till fläskpannkakan.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 16)
6 port fläskpannkaka
Förberedelse: 20 min
Tillagning: 30 min
Klart på: 50 min

Ingredienser:

  • 4 ägg
  • 3 dl vetemjöl
  • 6 dl mjölk, standard, ersätt ev. 2 dl med vispgrädde
  • 0,5 tsk salt
  • 200 - 300 g rimmat fläsk, tärnat
  • 2 msk smör

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa äggen med hälften av mjölet.
  3. Vispa i mjölken, saltet, resten av mjölet samt ev. grädden till en jämn smet. Låt helst smeten vila i kylen i någon kvart eller längre. Då sväller mjölet och fläskpannkakan blir godare.
  4. Tärna fläsket i 1x1 cm bitar.
  5. Stek fläsket knaprigt på medelvärme. Tillsätt smöret och rör runt.
  6. Fördela fläsk och smör jämnt utspridda i en långpanna med höga kanter.
  7. Slå på pannkakssmeten.
  8. Sätt in långpannan i mitten av ugnen och grädda i cirka 30 minuter eller tills din fläskpannkaka stelnat och fått fin färg.
  9. Du kan skaka på formen för att se om den stelnat.
  10. Servera fläskpannkakan med rårörda lingon.


 

Fler recept ur samma kategori som Fläskpannkaka:

Crêpes med ost och skinka
Crêpes fyllda med ost och skinka. Goda till lunch eller lätt middag som de är eller med ex. en grönsallad eller tomatsallad till.
Ska man vara noga så kallas crêpes till matpannkakor galette men de flesta i Sverige känner mest till crêpes så det får de heta här.
Använd gärna en crêpes- eller galettepanna som är lätt att steka crêpes i.
Istället för enbart vetemjöl kan man ha i hälften grahamsmjöl.
Gott i crêpesen är också hackad rödlök samt ev. att kläcka över ett ägg över skinkan och sedan sprida ut det över crêpesen.
Vidare kan crêpes även rullas ihop med fyllning som räkstuvning eller hackad spenat- och fetaost samt sedan gratineras med riven ost.
Räkna 2-3 crêpes per portion. Ett halverat äpple med en gaffel nedstucken att hålla i är smidigt att använda med lite olja eller smält smör att smörja pannan med mellan crêpesen.
Crêpessmeten går såklart bra att steka vanliga pannkakor eller plättar av. Smidigt till små barn om de vuxna äter fyllda crêpes. Stek gärna upp överbliven smet till pannkakor.
Tacocrepes
Tacocrepes eller köttfärsfyllda tacopannkakor. En kanonrätt att ta vara på rester från tacokvällen eller texmexbuffén. Rulla in tacofärsen i pannkakor och gratinera med ost samt servera med samma tillbehör som till tacobuffén. Fyll på med tacofärs (har du tacofärs över så behöver du ej steka mer enligt nedan - du behöver 8 dl tacofärs till 4 portioner) eller de tillbehör som behövs. Om du vill kan du laga egen guacamole och salsa.
Gillar du het mat så servera med en het chilisås till ex. Tabasco Chipotle eller skivade
Majsplättar
Majsplättar. Små goda plättar med majs i plättsmeten. Majsplättar kan serveras som vanliga plättar med sylt och grädde men också som ex. frukost med vaniljyoghurt, fruktsallad och rostade hackade hasselnötter.
Du kan använda färsk kokt majs från majskolv, fryst tinad majs eller burkmajs. Godast är färsk kokt majs från majskolv.
Koka egen majs: ta bort bladen från fyra majskolvar, koka den i 40 minuter, låt svalna, dela på tvären i tre delar och skär bort majskornen från kolvarna samt använd majsen i receptet eller till annat.
Se alla recept ur kategorin Pannkaksrecept
Fläskkotletter med svampsås
Fläskkotletter med svampsås. God vardagsmat till lunch eller middag. Stekt fläskkotlett är gott med potatis som kokt potatis, klyftpotatis, pressad potatis eller potatismos. Vidare passar råris eller pasta som tagliatelle till. Servera gärna kokta grönsaker, en grönsallad och tomatsallad till.
Hittar du fläskkotletter från svensk krav märkt gris eller annan trevligt uppfödd gris så smakar de mycket gott när man stekt dem.
Istället för skogschampinjon kan du ta vanlig champinjon eller annan valfri matsvamp.
Kalops
Kalops. Klassisk köttgryta med smak av kryddpeppar. Här med morötter men de kan uteslutas.
Mest smak och riktigt mustig blir kalops av kött med ben. Grytbitar går också bra men då tillsätter jag en buljongtärning för mer smak.
Den typiska smaken på kalops kommer annars från kryddpeppar. Laga gärna dubbel sats kalops och frys in. Kokt potatis, blomkål, bondbönor och rödbetor passar bra som tillbehör till kalops.
Öl eller mjölk är gott att dricka till kalops.
Högrev i pitabröd
Högrev i pitabröd. Långstekt pulled högrev i pitabröd. Kan serveras med valfria tillbehör. Här med sallad, tomat, rödlök, smetana (rysk matyoghurt) samt färsk koriander.
Annat gott i är tzatziki, majs, svarta bönor, picklad rödlök, skivad jalapeno, tärnad gurka, guacamole med mera.
Blir det högrev över går den utmärkt att spara i kylen eller frysen och sedan värmas till servering.
Se alla recept ur kategorin Övriga kötträtter
Pastasallad med pesto
Pastasallad med pesto är gott på egen hand med riven parmesan eller som tillbehör ex. på buffé.
Köp färdig pesto eller gör egen som blir mycket god.
Blir också gott med fullkornspasta.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.
Hemgjord Creme Fraiche
Hemgjord Crème Fraiche av grädde blir väldigt god och är passar att använda till fest, buffé eller vardags. Riktigt enkelt att laga. Bjud ex. på hemgjord creme fraiche till midsommar med matjessill, gräslök och färskpotatis.
Du behöver beställa frystorkad crème fraiche-kultur ex. från ostlabbet.se.
När du väl ha en färdig creme fraiche använder du en sparad del (0,5 dl räcker - förvara i kylen) som start för nästa omgång creme fraiche. Kan upprepas 10-15 gånger.
Kan serveras som sås naturell ex. med varmrökt lax, dekatesspotatis och citron. Ett annat gott förslag är att smaksätta med ex. hackade örter och vitlök samt servera som kall sås till grillat kött, lax eller kyckling serverat med rostade rotfrukter eller klyftpotatis.
Rabarberpaj med mandelmassa
Rabarberpaj med mandelmassa och smuldeg. En enkel och god smulpaj med rabarber och mandel. Gott med vaniljsås, glass eller vispad grädde.
Gillar du kardemumma kan du strö över en halv tsk över rabarbern innan smuldegen. En tsk vaniljsocker blir också gott.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Stekt strömmingsflundra med potatismos
Stekt strömmingsflundra eller sill med potatismos är en svensk klassiker. Till stekt sill eller strömmingsflundra är det gott med lingon samt brynt smör.
Rågmjöl eller skorpbröd är klassiskt till paneringen. Vill du prova något nytt så kan jag rekommendera japanskt ströbröd sk panko som blir mycket knaprig och god panering.
God överkurs är att marinera strömmingarna i filmjölk, senap och dill några timmar eller över natten.
Små strömmingar kan fyllas med dillsmör och paneras samt stekas dubbla enligt nedan. Större strömmingar kan även stekas enkla - skippa då dillsmöret.
Söndagsstek stek
Söndagsstek. Klassisk stek till söndagsmiddag serveras med kokt potatis, grönsaker, inlagd gurka, gelé och steksås.
Ansjovis till kött kanske inte låter så gott men ger en mycket god smak åt söndagssteken och steksåsen.
Räkna ca 200 gram stek per portion (innan den är tillagad).
Nötmuffins
Nötmuffins med hasselnötter. Små minimuffins med smet av hasselnötter, socker, potatismjöl, ägg och smör.
Här har jag använt minimuffinsformar ca 5 cm i diameter.
Glutenfria.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Pizzadeg pizza med bakpulver
Pizzadeg till pizza med bakpulver. Pizzadeg utan jäst som går snabbt att göra. Pizzarecept till en långpanna.
Räcker till en långpanna för 4 portioner.
Pizzasåsen kan du byta mot färdig tomatsås. Piffa gärna upp den isåfall med pressad vitlök och oregano.
Vegetarisk pizza: skivad rödlök eller gul lök, färsk eller inlagd röd paprika, kronärtskockor, kokt broccoli, halverad cocktailtomater och svarta oliver.
Salamipizza: inlagd eller färsk röd paprika, stark prickig korv som salami, svarta oliver, helst Kalamataoliver
Hawaii: ananas i bitar, skinka i skivor eller strimlor
Capricciosa: skinka i skivor eller strimlor samt skivade färska eller inlagda champinjoner
Maffia: bacon - skär i bitar, skivad rödlök eller gul lök, ett ägg samt svartpeppar
Bolognese: köttfärssås samt skivad röd eller gul lök.
Tex mex: stekt köttfärs med texmexkrydda, hackad pepperoni
Kebabpizza: stekt kebabkött, skivad rödlök eller gul lök samt hackad pepperoni. Servera med vitlökssås.
Kycklingpizza: kycklingkött - använd stekt strimlad kycklingkött, ananas, currypulver, skivad röd eller gul lök samt röd färsk eller inlagd paprika.
Filépizza: skivad stekt fläskfilé eller oxfilé, skivad rödlök eller gul lök, strimlad röd paprika samt halverad cocktailtomater. Servera med bearnaisesås samt färsk ruccola
Skaldjurspizza: räkor, musslor och/eller kräftstjärtar, skivad rödlök eller gul lök samt inlagd kronärtskocka.
Kalla toppings: (läggs på när pizzan är bakt):
Lufttorkad skinka. Exempelvis prosciuotto.
Ruccolasallad. Skölj salladen noga innan.
Vitlökssås. Blanda matyoghurt med pressad vitlök.
Bearnaisesås.
Fetaost i tärningar.
Torkad oregano.
Färsk basilika.
Riven parmesanost.
Fisk i folie
Fisk i folie. Fisk och grönsaker får en mycket god smak i foliepaket. Ett nyttigt, enkelt och gott recept på med potatis, smör eller olivolja, zucchini, aubergine, purjolök, paprika, tomat och persilja. Smidigt att laga om du har kokt potatis över.
Istället för torsk kan du ta sej, lax eller annan valfri matfisk.
Foliepaketet kan lagas i ugnen eller på grillen.
Annat gott i är strimlad klyftad rödlök, pressad vitlök, färsk basilika, chiliflakes, spenat och pesto.
Servera gärna med valfri sallad till som ex. grönsallad, bönsallad, tomatsallad, spenatsallad osv.
Surdegsbröd med färdig rågsurdeg
Surdegsbröd eller surdegsbaguetter med färdig rågsurdeg från burk. Nu finns färdig surdeg att köpa på burk som ger surdegsbröd på under 4 timmar. Du behöver alltså inte föda upp en egen surdeg för att baka gott surdegsbröd.
Om du vill kan du jäsa dem i runda eller avlånga jäskorgar för att få ett runt randigt bröd som det på bilden.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter
Kalvdans utan råmjölk
Kalvdans utan råmjölk. Kalvdans är en efterrätt som serveras med sylt eller bär.
Råmjölk kan vara svår att få tag på och då kan man höja proteinhalten i vanlig mjölk med mjölkpulver. Råmjölk är första mjölken efter kalvningen och har så hög proteinhalt att den stelnar när man gräddar den utan att ägg tillsätts och då får man kalvdans.
Laxpudding med skirat smör
Laxpudding med skirat smör. Knäckebröd, citronklyfta och ljus lageröl är gott till. Håller sig i kylen.
Du kan också ha 2 dl fint skivad gul lök i laxpuddingen.
Använder du rökt lax vilket också går bra så uteslut saltet i receptet. Rimmad lax kan också vara rätt salt så var snål med saltet.
Paj med röda vinbär och maräng
Paj med röda vinbär och maräng. En god paj med vinbär till fikat, kaffet eller till dessert med ett gott sött dessertvin som ex. franskt Sauternes.
Se alla recept ur kategorin Äggrecept

Gilla oss på Facebook