AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Nej, hallon är inget bär! Läs allt om hallon och få tips på de bästa hallonrecepten här....
Sök
Android

Fläskpannkaka

Fläskpannkaka Fläskpannkaka. Tjock pannkaka med fläsk som gräddas i en långpanna i ugnen.
Fläskpannkaka serveras med rårörda lingon. Samt gärna knäckebröd och mjölk eller öl.
Fläskpannkaka görs vanligtvis på rimmat salt fläsk men kan också göras på osaltat fläsk (tillsätt då en halv tsk extra salt i pannkakssmeten).
Gillar du äpplen så kan du skala och kärna ur två äpplen och sprida ut äppelklyftor över pannkakssmeten innan du gräddar fläskpannkakan. Eller så kan du steka äpplen i lite smör vid sidan och servera till fläskpannkakan.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 15)
6 port fläskpannkaka
Förberedelse: 20 min
Tillagning: 30 min
Klart på: 50 min

Ingredienser:

  • 4 ägg
  • 3 dl vetemjöl
  • 6 dl mjölk, standard, ersätt ev. 2 dl med vispgrädde
  • 0,5 tsk salt
  • 200 - 300 g rimmat fläsk, tärnat
  • 2 msk smör

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa äggen med hälften av mjölet.
  3. Vispa i mjölken, saltet, resten av mjölet samt ev. grädden till en jämn smet. Låt helst smeten vila i kylen i någon kvart eller längre. Då sväller mjölet och fläskpannkakan blir godare.
  4. Tärna fläsket i 1x1 cm bitar.
  5. Stek fläsket knaprigt på medelvärme. Tillsätt smöret och rör runt.
  6. Fördela fläsk och smör jämnt utspridda i en långpanna med höga kanter.
  7. Slå på pannkakssmeten.
  8. Sätt in långpannan i mitten av ugnen och grädda i cirka 30 minuter eller tills din fläskpannkaka stelnat och fått fin färg.
  9. Du kan skaka på formen för att se om den stelnat.
  10. Servera fläskpannkakan med rårörda lingon.


 

Fler recept ur samma kategori som Fläskpannkaka:

Crepes smet recept på smet till crepes
Crêpessmet till tunna och goda franska crêpes eller pannkakor.
Crêpes är franska för tunna pannkakor till dessert. Crêpes kan serveras med söta tillbehör till dessert enbart socker; sylt och grädde; fyllas med nutella eller chokladsås samt toppas med glass.
Ska man vara noga så kallas crêpes till matpannkakor galette men de flesta i Sverige känner mest till crêpes. Galettes kan serveras till lunch och fyllas med ex. ost och skinka; köttfärssås; ost, gröna linser och rödlök osv.
Vidare kan crêpes rullas ihop med fyllning som köttfärs, räkstuvning eller hackad spenat- och fetaost samt sedan gratineras med riven ost.
Räkna 2-3 crêpes per portion. Ett halverat äpple med en gaffel nedstucken att hålla i är smidigt att använda med lite olja eller smält smör att smörja pannan med mellan crêpsen.
Blinier blinirecept blinismet
Blinier och blinismet. Stek hemgjorda blinier. Jästa pannkakor med bovetemjöl. Blinier är goda som förrätt med tillbehör som crème fraiche; rom rökt, lax eller räkor - vidare hackad rödlök, dill och citronklyfta.
Då passar en frisk lageröl till. Vitt vin av ex. Chardonnay passar också till blinier.
Blinier är ju jästa pannkakor med bovetemjöl så de är goda som dessert, efterrätt eller fika också - som Mumintrollet gör med hallonsylt och smör. Eller glass; grädde och sylt.
Majsplättar
Majsplättar. Små goda plättar med majs i plättsmeten. Majsplättar kan serveras som vanliga plättar med sylt och grädde men också som ex. frukost med vaniljyoghurt, fruktsallad och rostade hackade hasselnötter.
Du kan använda färsk kokt majs från majskolv, fryst tinad majs eller burkmajs. Godast är färsk kokt majs från majskolv.
Koka egen majs: ta bort bladen från fyra majskolvar, koka den i 40 minuter, låt svalna, dela på tvären i tre delar och skär bort majskornen från kolvarna samt använd majsen i receptet eller till annat.
Se alla recept ur kategorin Pannkaksrecept
Hemgjord kebab eller gyros till pitabröd
Hemgjord kebab eller gyros. Kebabkött du marinerar och grillar själv blir mycket gott. Du kan grilla på utegrill eller i ugnen.
Gyros är grekiska för att rotera och görs ofta av kött som grillas på ett vertikalt spett och serveras sedan i pitabröd (I Sverige kallar vi det kebab).
Kebabköttet kan du servera i kebabbröd eller i tunnbröd och rulla till kebabrullar. Gott till är strimlad isbergssallad, skivade tomater, strimlad rödlök, chilisås samt vitlökssås.
Arabisk shawarma och Turkisk döner är namn på nästan samma sak. Fyllning och recept varierar ju lite. I Grekland har tzatziki sin självklara plats i Pita Gyro.
Kalvsylta
Kalvsylta är malt finhackat kött av kalv smaksatt med kryddpeppar, lagerblad och lök. Kalvsylta serveras till julbord och ofta med rödbetor till.
Ugnsstekt falukorv stekt i ugn
Ugnsstekt falukorv. Falukorv stekt i ugn och fylld med gottis serverat med potatismos är ju så gott. En favorit hos svenska folket.
Se alla recept ur kategorin Övriga kötträtter
Kycklingpizza pizza med kyckling
Kycklingpizza. Pizza med kyckling. Baka egen pizza. Riktigt god och enkel fredagspizza med kyckling. Detta pizzarecept är med deg som jäst och blir en mycket god pizza.
Hemgjord pizza kan du baka i långpanna eller baka ut till två runda pizzor.
Servera gärna pizzasallad till (se recept här på receptfavoriter).
Grekiska köttbullar med fetaost
Grekiska köttbullar med fetaost, vilök och oregano. Goda köttbullar som omväxling till vanliga köttbullar.
Blir också goda biffar.
Tzatziki, klyftpotatis eller råris, tomatsallad samt några blad grönsallad är gott till de grekiska köttbullarna.
Garnera gärna med strö över lite extra smulad fetaost.
Färskpotatislåda med rökt lax
Färskpotatislåda med rökt lax. Färskpotatislåda passar perfekt att laga av du har rester av kokt färskpotatis ex. efter midsommar.
Istället för rökt lax kan du ta gravad lax, stekt eller grillad lax, rökt makrill eller varmrökt lax.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Löksås till stekt fläsk
Löksås. Sås med gul lök är klassisk svensk husmanskost till stekt fläsk med kokt potatis; stekt salt sill; men också till god korv. Även kallad bondsås. Löksås kan också göras med lite grönsaksbuljong istället för en del av mjölken. Du kan också ha i någon dl grädde i löksåsen.
Stuvade morötter
Stuvade morötter. Kokta morötter stuvade i vit sås sk Bechamelsås. Gott som sås och grönsak i ett.
Passar till stekt falukork, korv, fårfiol, rökt lax, isterband eller att gratinera med riven ost till morotsgratäng.
Du kan stuva vintermorötter eller helst späda knippmorötter. Välj gärna ekologiska morötter.
Färskpotatis kokt
Kokt färskpotatis. Här kommer lite tips till att koka färskpotatis. Koka gärna med några dillstjälkar (blir ofta blir över i matlagningen vid ex. midsommar).
Jag brukar först koka upp vatten vid sidan och hälla över potatisarna. Det är speciellt bra om du kokar en stor kastrull färskpotatis som annars tar lång tid att koka upp. Kokar du mindre antal potatisar så har det ingen större betydelse då det kokar upp snabbt ändå.
Att koka färskpotatisen är ett hedersuppdrag som absolut ej får gå fel. Färskpotatis kan serveras med smör och salt ex. till matjessill, gräddfil och hackad gräslök.
Kolla gärna potatisen ofta det är bättre än att den blir överkokt.
Tänk på att färskpotatisen fortsätter att mjukna lite efter man slutar koka den. Så det är bättre att ta den lite för tidigt och låta den stå och ånga med hushållspapper och lock lite vid sidan ett tag.
Gott är att koka med kummin - gärna i en tygpåse.
Räkna med 6-7 små eller 4-5 större färskpotatisar per portion.
Salta ca 1 msk per liter vatten. Smaka på vattnet, det ska vara salt.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Lasagne med skaldjur skaldjurslasagne
Lasagne med skaldjur eller skaldjurslasagne med räkor och surimisticks (crabsticks) i tomatsås, pastaplattor och ostsås.
Man kan också ha i kräftstjärtar, musselkött eller annan skaldjursmix. Räkna ca 700 gram blandade skaldjur totalt.
Receptet kan halveras till 4-5 personer och lagas i en gratängform i storlek som en halv långpanna (ca 18x28 cm) istället för en större form nedan (35x25 cm).
Baconlindade dadlar
Baconlindade dadlar. Recept på dadlar lindade med bacon och fyllda med mandel. De söta dadlarna med salt gott bacon är mycket gott som plockmat tillsammans med ost som ädelost, andra snittar eller nötter.
Öl är mycket gott till baconlindade dadlar.
Mandlar kan uteslutas.
Grekiska köttbullar med fetaost
Grekiska köttbullar med fetaost, vilök och oregano. Goda köttbullar som omväxling till vanliga köttbullar.
Blir också goda biffar.
Tzatziki, klyftpotatis eller råris, tomatsallad samt några blad grönsallad är gott till de grekiska köttbullarna.
Garnera gärna med strö över lite extra smulad fetaost.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter
Ägghalvor med kräftstjärtar
Ägghalvor med kräftstjärtar, majonnäs och rom passar till sillbordet till påsk, jul och midsommar. Goda och enkla att göra.
Crème brulée med lakrits
Crème brulée med lakrits. En variant på fransk dessert med gräddig ägg- och gräddblandning här smaksatt med lakritspulver.
Ett sött dessertvin passar till ex från Australien, USA eller Canada.
Gott med färska bär som jordgubbar, hallon, rabarberkräm eller liknande.
Risgrynspudding
Risgrynspudding. Gott med saftsås, sylt, färska bär samt vispad grädde.
Risgrynspudding är ett gott och praktiskt sätt att ta tillvara överbliven risgrynsgröt.
En dessert eller mellanmål.
Se alla recept ur kategorin Äggrecept

Gilla oss på Facebook