AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Baka hemgjorda saffransbröd, lussebullar eller lussekatter.

Lagom till advent eller lucia i början på...
Sök
Android

Fläskpannkaka

Fläskpannkaka Fläskpannkaka. Tjock pannkaka med fläsk som gräddas i en långpanna i ugnen.
Fläskpannkaka serveras med rårörda lingon. Samt gärna knäckebröd och mjölk eller öl.
Fläskpannkaka görs vanligtvis på rimmat salt fläsk men kan också göras på osaltat fläsk (tillsätt då en halv tsk extra salt i pannkakssmeten).
Gillar du äpplen så kan du skala och kärna ur två äpplen och sprida ut äppelklyftor över pannkakssmeten innan du gräddar fläskpannkakan. Eller så kan du steka äpplen i lite smör vid sidan och servera till fläskpannkakan.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 15)
6 port fläskpannkaka
Förberedelse: 20 min
Tillagning: 30 min
Klart på: 50 min

Ingredienser:

  • 4 ägg
  • 3 dl vetemjöl
  • 6 dl mjölk, standard, ersätt ev. 2 dl med vispgrädde
  • 0,5 tsk salt
  • 200 - 300 g rimmat fläsk, tärnat
  • 2 msk smör

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa äggen med hälften av mjölet.
  3. Vispa i mjölken, saltet, resten av mjölet samt ev. grädden till en jämn smet. Låt helst smeten vila i kylen i någon kvart eller längre. Då sväller mjölet och fläskpannkakan blir godare.
  4. Tärna fläsket i 1x1 cm bitar.
  5. Stek fläsket knaprigt på medelvärme. Tillsätt smöret och rör runt.
  6. Fördela fläsk och smör jämnt utspridda i en långpanna med höga kanter.
  7. Slå på pannkakssmeten.
  8. Sätt in långpannan i mitten av ugnen och grädda i cirka 30 minuter eller tills din fläskpannkaka stelnat och fått fin färg.
  9. Du kan skaka på formen för att se om den stelnat.
  10. Servera fläskpannkakan med rårörda lingon.


 

Fler recept ur samma kategori som Fläskpannkaka:

Crêpes med ost och skinka
Crêpes fyllda med ost och skinka. Goda till lunch eller lätt middag som de är eller med ex. en grönsallad eller tomatsallad till.
Ska man vara noga så kallas crêpes till matpannkakor galette men de flesta i Sverige känner mest till crêpes så det får de heta här.
En crêpes- eller galettepanna är lätt att steka crêpes i.
Gott i crêpesen är också hackad rödlök samt ev. att kläcka över ett ägg över skinkan och sedan sprida ut det över crêpesen.
Vidare kan crêpes även rullas ihop med fyllning som räkstuvning eller hackad spenat- och fetaost samt sedan gratineras med riven ost.
Räkna 2-3 crêpes per portion. Ett halverat äpple med en gaffel nedstucken att hålla i är smidigt att använda med lite olja eller smält smör att smörja pannan med mellan crêpesen.
Crêpessmeten går såklart bra att steka vanliga pannkakor eller plättar av. Smidigt till små barn om de vuxna äter fyllda crêpes. Stek gärna upp överbliven smet till pannkakor.
Gotlandspannkaka
Gotlandspannkaka med saffran serverad med sylt och grädde. Kallas även saffranspannkaka.
Crepes Suzette recept på crepes med apelsin
Crepes Suzette. Recept på klassikern flamberade Crepes Suzette med apelsinsås och Grand Marnier. Crêpes är franska för tunna pannkakor.
Servera gärna vaniljglass eller hårt vispad grädde med vaniljsocker samt kanel i. Eller lite konjak kanske.
Crepes suzette är en klassiker med apelsin som får sin goda smak av karamelliserat socker och apelsin. En slags apelsinkaramellsås.
Räkna en till två crêpes per portion. Serverar du en crêpe per portion så räcker receptet till 4 portioner.
Ett halverat äpple med en gaffel nedstucken att hålla i är smidigt att använda med lite olja eller smält smör att smörja pannan med mellan crêpsen.
Vintips till är ett sött dessertvin som ex. franska Beaumes de Venise, Sauternes eller en tyskt sött vin på torkade druvor sk Trockenbeerenauslese.
Se alla recept ur kategorin Pannkaksrecept
Julskinksrecept julskinkerecept kokt eller ugnstekt klassisk julskinka
Julskinksrecept eller julskinkerecept. Recept på kokt eller ugnstekt klassisk julskinka med griljering.
Koka och griljera din egen julskinka på klassiskt vis. Den julskinka du köper för att koka eller ugnsteka själv är vanligtvis utan ben samt rimmad i saltlake och ibland även lätt rökt. Vill du rimma den själv så finns recept på saltlake här på Receptfavoriter. Vanligtvis är julskinkan urvattnad också, annars gör du det i vatten i 10 timmar. Efter det är det dags att ugnsteka eller koka julskinkan.
Koka din egen julskinka med kryddpeppar, lagerblad och lök. På hemgjord julskinka skär du sedan bort svålen på skinkan och griljerar den i ugnen med senap, ägg och ströbröd. Efter senapsgriljeringen så kan du dekorera din hemlagade julskinka med sockerkristyr, det gjorde man förr i iaf. Då blandar man florsocker med lite vatten och ättika och lägger i en liten hopvikt sprits av smörpapper sedan kan du spritsa nätmönster över julskinkan. Sätt också en stekgaffel i din julskinka vid servering på julbordet sen är det bara att skära skivor av julskinkan och njuta. Tänk på att hållbarheten blir kortare om du låter julskinkan stå framme flera timmar på julbordet. Skär gärna upp några skivor som folk kan ta och sätt sedan in den i kylen igen när skinkrundan är över. Eller dela den två delar och ha den ena i kylen att njuta av till mellandagarna.
Gryta med högrev
Gryta med högrev med mustig smak av paprika. Här serverat med rostade rotfrukter samt kokt potatis och grönsallad.
Andra tillbehör som passar till är pressad potatis, kokt råris, basmatiris, kokt matvete, kokta grönsaker som blomkål, morot och broccoli mm.
Du behöver en stor gryta, förslagsvis i gjutjärn eller en emaljerad gryta som ex. Le Creuset.
Vintips är ett fylligt rött vin ex. från Cote du Rhone eller ett vin av Shiraz från Australien.
Grillmarinad till biff eller nötkött
Grillmarinad till biff eller nötkött. En marinad som mörar köttet med mango chutney och vinäger. Vitlök, lagerblad, timjan och rosmarin ger god smak.
Segare kött som fransyska, innanlår eller rostbiff måste du marinera mört, gärna över natten eller upp till 2-3 dygn. Desto längre desto mörare.
Mört kött som oxfilé, entrecote eller ryggbiff behöver du bara vända i marinaden för smak. Dessa behövs ej heller bankas ut tunnare för att bli mörare som segare köttbitar.
Andra goda smaksättare i grillmarinad är: någon msk ljus eller tsk mörk soja; någon msk ostronsås: hackad ingefära; krossad ananas (mörar köttet), tomatpuré (bbq marinad), sesamolja; pressad lime eller citron.
Se alla recept ur kategorin Övriga kötträtter
Tomatsoppa soppa med tomater
Tomatsoppa eller soppa med tomater. God tomatsoppa, perfekt till lunch, förrätt eller soppmiddag.
Ett gott bröd som bondbröd, baguette eller foccacia med färskost eller annat pålägg är gott till tomatsoppan.
Serverar du tomatsoppan till förrätt kan du ha hembakta grissinis eller oststänger till soppan samt garnera den med riven parmesan.
Du kan göra tomatsoppa på burktomater eller färska tomater. Välj gärna hela skalade tomater på burk av ekologiskt märke. Krossade eller passerade tomater går också bra. Färska tomater (välj ekologiska) skalas helst först men det går bra att laga med skal också. Skala tomaterna genom att skära ett kryss i den ände som inte har blomfäste, koka upp vatten och doppa tomaterna i 1-2 minuter, ta upp och skölj dem i kallt vatten så kan du skala av skalet som lätt lossnar. Klyfta tomaterna och ta bort kärnorna. Nu kan du använda de skalade tomaterna till soppan.
Omelett med soltorkade tomater
Omelett med soltorkade tomater, kokt potatis, paprika och lök. Servera med blandad grönsallad, cocktailtomater med olivolja och balsamvinäger samt ev. riven parmesan som garnering.
God omelett att göra med överbliven kokt potatis. Passar som lunch, enkel middag eller kall till utflykt.
Använd en stekpanna som har handtag som tål ugnsgrillen.
Brocollisoppa soppa med brocolli
Brocollisoppa. Soppa med brocolli. En god, nyttig och enkel soppa till vardags och fest. Servera hemgjord brocollisoppa med gott bröd och ev. färskost som pålägg.
Kokt brocollisoppa stavas eg. broccolisoppa men på nätet söker ju många fel så därför skrev jag medvetet felstavningen på brocollisoppa med recept här.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Älgstek med kantarellsås
Älgstek med kantarellsås, rostad potatis, lök, morot och palsternacka samt grönsallad, saltgurka och gelé.
En god söndagsmiddag eller festlig stek.
Älgstek i ugn lagas till en temperatur på ca 75 grader annars blir den väldigt torr så det är inget att laga pulled moose på ;) Välj i så fall att laga tjälknöl på älgsteken istället.
Istället för kantareller kan du ta annan matsvamp som trattkantareller, skogschampinjon eller vanlig champinjon.
Viltköttbullar
Viltköttbullar. Enkla och klassiska viltköttbullar. Köttbullar med viltfärs som ex. älgfärs. Goda med kantarellsås, potatismos eller kokt eller pressad potatis, lingon och saltgurka.
Plommonmarmelad
Plommonmarmelad. Har du plommon över så kan du göra god och enkel marmelad av plommonen.
Hemgjord plommonmarmelad kan du smaksätta med kanelstång (som här) och/eller citron, lime, inlagd ingefära, stjärnanis, rom, calvados, konjak, whisky eller efter fantasi och mod.
En god marmelad till ostbricka och kraftiga ostar som mögelostar och getost.
Om du vill kan du använda syltsocker som har konserveringsmedel samt pektin så blir marmeladen mycket hållbar samt får fin konsistens.
Receptet kan halveras.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Advenstkaka adventskaka saffranskaka till advent
Adventskaka eller saffranskaka. Baka god och enkel hembakt saffranskaka till advent. Saffranskakan kan serveras som den är eller med vispad grädde och ex. jordgubbssylt.
1 dl russin eller korinter är också gott i saffranskakan. Ursäkta felstavningen i titeln.
Sötpotatissnacks sötpotatischips snacks med sötpotatis
Sötpotatissnacks eller sötpotatischips. Snacks med sötpotatis passar som chips till fördrink eller tilltugg.
Gott och nyttigt med sötpotatis till fest eller buffe.
Servera sötpotatischipsen med en god dip ex. gräddfil med riven ingefära. Dippen blir också god med gräddfil och pressad vitlök samt hackad gräslök; eller curry och rivet äpple; eller paprika och chilipulver.
Du kan också fritera sötpotatissnacksen. Fritera dem först mjuka i 100 grader i ca 20 minuter, ta upp och låt rinna av och fritera dem sedan på 180 grader så att de får färg några i taget i ca 3-4 minuter.
Fylld paprika med tomatsås
Fylld paprika med tomatsås. Färsfylld paprika med sås av tomat, rårispilaff samt grönsallad.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter
Creme brulee med passionsfrukt
Creme brulee med passionsfrukt.
Ett sött dessertvin passar till ex från Australien, USA eller Canada.
Förbered gärna Crème brûléen någon dag innan och förvara i kylen och karamellerisera toppen vid servering.
Mandeltårta med citronkräm
Mandeltårta med citronkräm. Mandelbottnar varvade med en smörkräm smaksatt med citron toppad med rostad mandel.
Ceasardressing med ägg och sardeller
Ceasardressing med ägg, sardeller, parmesan, vitlök och worcestersås. Ceasardressing eller ceasarsås serveras oftast till ceasarsallad som är en sallad med plockad romansallad, brödkrutonger, riven parmesan och knaperstekt bacon.
Ceasardressing är också god till grillat kött, fisk, kyckling, rostad potatis, rostade rotfrukter osv.
Se alla recept ur kategorin Äggrecept

Gilla oss på Facebook