AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Fixa en buffé till festen. Goda och enkla tips samt recept till en stor buffé. Passar till studentfest,...
Sök
Android

Fläskpannkaka

Fläskpannkaka Fläskpannkaka. Tjock pannkaka med fläsk som gräddas i en långpanna i ugnen.
Fläskpannkaka serveras med rårörda lingon. Samt gärna knäckebröd och mjölk eller öl.
Fläskpannkaka görs vanligtvis på rimmat salt fläsk men kan också göras på osaltat fläsk (tillsätt då en halv tsk extra salt i pannkakssmeten).
Gillar du äpplen så kan du skala och kärna ur två äpplen och sprida ut äppelklyftor över pannkakssmeten innan du gräddar fläskpannkakan. Eller så kan du steka äpplen i lite smör vid sidan och servera till fläskpannkakan.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 16)
6 port fläskpannkaka
Förberedelse: 20 min
Tillagning: 30 min
Klart på: 50 min

Ingredienser:

  • 4 ägg
  • 3 dl vetemjöl
  • 6 dl mjölk, standard, ersätt ev. 2 dl med vispgrädde
  • 0,5 tsk salt
  • 200 - 300 g rimmat fläsk, tärnat
  • 2 msk smör

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa äggen med hälften av mjölet.
  3. Vispa i mjölken, saltet, resten av mjölet samt ev. grädden till en jämn smet. Låt helst smeten vila i kylen i någon kvart eller längre. Då sväller mjölet och fläskpannkakan blir godare.
  4. Tärna fläsket i 1x1 cm bitar.
  5. Stek fläsket knaprigt på medelvärme. Tillsätt smöret och rör runt.
  6. Fördela fläsk och smör jämnt utspridda i en långpanna med höga kanter.
  7. Slå på pannkakssmeten.
  8. Sätt in långpannan i mitten av ugnen och grädda i cirka 30 minuter eller tills din fläskpannkaka stelnat och fått fin färg.
  9. Du kan skaka på formen för att se om den stelnat.
  10. Servera fläskpannkakan med rårörda lingon.


 

Fler recept ur samma kategori som Fläskpannkaka:

Pannkakstårta
Pannkakstårta. En tårta av pannkakor med sylt och grädde (eller vaniljvisp) är en riktig favorit bland både barn och vuxna.
Bananpannkakor med kokos
Bananpannkakor med kokos. Fluffiga amerikanska tjocka pannkakor med mosad banan och kokosflingor i smeten. Goda till frukost eller dessert med skivad banan, bär som jordgubbar och blåbär, lönnsirap, hackade nötter, kokos, matyoghurt, sylt och grädde, chokladsås, glass och så vidare.
Amerikanska pannkakor
Amerikanska pannkakor till dessert med lönnsirap och smör.
Med en halv burk majs och en halv hackad paprika i smeten kan man servera pannkakorna med avokado, mango och tomatsalsa och matyoghurt blir pannkakorna god lunch.
0,5 dl blåbär är också gott i smeten. Prova blåbärspannkakor med yoghurt, nötter och fruktsallad - en höjdare.
Det finns färdiga mixar pannkakssmet som både är lätta och goda, men dyrare.
Se alla recept ur kategorin Pannkaksrecept
Pulled pork långstekt gris
Pulled pork eller långstekt gris är tjocka revben, grishals eller sida som fått steka länge på låg värme tills man lätt kan dra isär köttet. Fritt översatt blir pulled pork - isärdragen gris.
Gott är även att tillsätta någon 1 dl barbequesås tillsammans med kryddorna.
Marinera gärna köttet med kryddorna i ett dygn innan i kylen så blir det extra gott.
Pulled pork blir också mycket god stekt i 100 grader men räkna då med ytterligare 2-3 timmars tid i ugnen.
Kan serveras som hamburgare i hamburgerbröd med liknande tillbehör eller som här mellan två grillade skivor surdegsbröd, majonnäs, tomat, babyspenat, avokado, toppad med lökconfit eller inlagd rödlök och serverad med rostad delikatesspotatis. Vidare kan man ha coleslaw till också ev. istället för potatis samt bröd om du vill ha GI-anpassat.
Lätt att dubblera om du steker en stor bit kött som räcker till flera. Då kan du lägga upp en buffé med pitabröd, sallader, såser och tillbehör.
Grillad kotlett med sötsur grönsaksröra
Grillad kotlett med sötsur grönsaksröra. En asiatisk variant till grillat med sötsur sås och paprika, färsk ananas, gul lök samt champinjoner.
Kan serveras med jasminris, råris eller basmatiris. Breda bandnudlar passar också till.
Räkna 4 kotletter på ca 150 gram styck med ben eller ca 130 gram per styck utan ben. Istället för kotlett kan du ta annat kött som fläskkarré, fläskfilé, kycklingfilé, biff eller vegetariskt som halloumiost.
Grillad Entrecote
Grillad Entrecote i skivor. Här med ett förslag på goda tillbehör som Bearnaisesmör, grillad sparris, klyftpotatis och tomatsallad.
Om du vill kan du pensla Entrecoten med grillmarinad vid grillningen men det räcker med salt och svartpeppar.
Gott till grillad Entrecote är tillbehör som som du hittar recept på här nedan. Du kan såklart välja andra tillbehör efter eget tycke ex. Bearnaisesås, coleslaw, pommes frites, grönsallad, tzatziki osv.
Istället för indonesisk söt soja Ketjap manis så kan du ta någon tsk honung och msk kinesisk soja.
Vintips till grillad Entrecote är ett fyllig rött vin ex. en australiensisk Shiraz.
Se alla recept ur kategorin Övriga kötträtter
Saffranssnäckor med vaniljkräm
Saffranssnäckor med vaniljkräm. Saffransbullar är vetebullar med smak av saffran bakade som vanliga kanelbullar men utan kanel och istället fyllda med vaniljkräm.
Passar till jul och första advent.
Tobbes tunna skivor - kött till gyros och pita
Tobbes tunna skivor - kött till gyros och pita. Hemgjort kebabkött till gyros och pitabröd.
Köttfärs smaksatt med goda gyroskryddor som sambal, spiskummin och vitlök sätter med bacon smak på köttet du fyller i pitabröd till gyros. Lägg till tomater, gurka, kinakål och vitlöksdressing.
Helstekt kyckling med gräddsås
Helstekt kyckling med gräddsås, rostade rotfrukter med potatis samt grönsallad.
Gott till kycklingen är att använda skyn till gräddsås. Gelé och lite soja ger såsen god smak. Vidare är rostad potatis och rotfrukter gott till men du kan också välja annat tillbehör som klyftpotatis, kokt potatis, hasselbackspotatis, potatismos, råris, tagliatelle med mera.
En grönsallad blandad med strimlad inlagd paprika samt salladsdressing eller tomatsallad passar fint till kycklingen.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Rårörda lingon
Rårörda lingon. Lingon blandade med socker syltar sig själva till en hållbar lingonsylt.
Sterilisera gärna burken om du ska spara lingonen längre tid. Värm då glasburken i ugnen i 10 minuter på 120 grader eller koka den några minuter. Du kan också spara de rårörda lingonen i plastburk i kylen. Eller frysa dem.
225 gram lingon är ett paket frysta lingon. Istället för frysta lingon kan du ta ca 3 dl färska lingon.
Ägghalvor med kaviar
Ägghalvor med kaviar. Du kan ta röd eller svart kaviar eller Kalles kaviar. Riktigt lyxigt blir det med någon tsk löjrom på varje ägghalva.
Passar till julbord, påskbord och midsommar eller på buffé med sill samt på frukostbuffé.
Om man vill kan man garnera äggen med en dillkvist eller hackad gräslök.
Om du vill att äggen ej ska glida omkring på fatet kan du lägg dem på en bädd av fint strimlad isbergssallad.
Kokta rödbetor
Kokta rödbetor. Nykokta färska rödbetor är enkelt, billigt, nyttigt och passar till det mesta.
En klassisk förrätt är varma nykokta rödbetor med smör och salt till förrätt. Eller prova att skiva kokta rödbetor och gratinera några minuter i en ugnsform med smulad getost över. Servera med gott bröd till.
Kokta rödbetor kan användas varma eller kalla till sallader, tillbehör, rödbetssallad samt inlagda rödbetor.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Bröd med valnötter valnötsbröd
Bröd med valnötter. Valnötsbröd är gott och enkelt att baka.
Ugnsbakad lax med pesto och grönsaker
Ugnsbakad lax med pesto och grönsaker. En nyttig, smal och supergod rätt med ugnsbakad laxfilé, smakrik pesto som sås och goda ugnsgrillade grönsaker på italienskt vis med paprika, zucchini, purjolök, morot, rotselleri och små körsbärstomater. En riktig Gi-lax.
Vintips till pestolax blir ett rose eller ett fylligt vitt vin av ex. Semillon från Australien.
Det går så klart bra att grilla laxen istället för att ugnsbaka laxen.
Chokladmaränger
Chokladmaränger. Italienska hembakta maränger med kakao eller krossad choklad. Maränger med ättika.
På sommaren eller om det är hög luftfuktighet kan marängerna bli lite klibbiga men är goda ändå.
Istället för kakao kan du krossa ca 100 gram choklad av valfri sort och blanda i marängsmeten på slutet.
Kan också bakas till två chokladmarängbottnar i långpanna med smörpapper.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter
Marängbotten marängbottnar
Marängbotten eller marängbottnar av äggvitor. Goda bottnar av maräng till tårta eller grovt delas i bitar till marängsviss.
Du kan smaksätta dina hemgjorda marängbottnar med hackade nötter som hasselnötter, pecan, pistage eller mandel, chokladbitar eller krossat polkagrisgodis.
Maräng är lättast att vispa för hand dock kan man såklart vispa med elvisp också - vispa då långsamt i början och ej för hårt efter det.
Vinäger eller ättika tillsätts för att marängsmeten ska bli stabilare.
1,2 dl är ca 4-5 äggvitor.
Så här gör du en god och enkel bärtårta av marängbottnarna: Dela botten i två stora halvor på tvären med bakplåtspappret kvar. Lägg upp ena halvan på ett serveringsfat med pappret upp. Pilla och dra försiktigt loss pappret från marängbottnen. Vispa 2,5 dl grädde med 2 tsk vaniljsocker. Bred hälften av grädden på den understa botten.Fördela hälften av en liter bär på grädden. Lägg bottnen upp och ner med pappret upp på grädden och hallonen. Dra försiktigt bort pappret från marängbottnen. Toppa med resterande grädde och färska bär och servera tårtan.
Det blir två marängbottnar med diameter på ca 20 cm. Eller så kan du baka en stor marängbotten.
Petits choux
Petit choux är franska ihåliga fluffiga bakverk av Pâte à choux som kan serveras som tilltugg, på buffé eller som fyllda bakelser.
Som bakverk är petits choux goda att fylla med chokladsmörkräm (se bild); olika färskostfrosting (likt cupcakes), vaniljkräm (om de är stora och pudras med florsocker kallas de Mariebullar), citronkräm eller vispad grädde och färska bär som skivade jordgubbar, hallon och blåbär eller passionsfrukt (innanmätet). Pudra med florsocker. Petits choux degen kan också spritsas i ca 12 cm avlånga stränger och bakas samt fyllas som Eclairs. Petit choux degen kan också spritsas och bakas som små kransar.
Några goda förslag på fyllning om petits chouxerna ska serveras som tilltugg är:
- ädelostfyllning (mosa ihop hälften ädelost och hälften matyoghurt samt garnera med rostade valnötter och en klick fikonmarmelad).
- laxröra (blanda hackad rökt lax med färskost, matyoghurt, hackad dill och riven pepparrot samt ev. kapris).
- räkröra (blanda skalade räkor med färskost, matyoghurt, dill och citronsaft).
Lax och räkfyllning kan garneras med svart eller vit rom och dillkvistar.
Du behöver en spritspåse med tyll (ex. nr 9) eller ca 2 cm bred rund slät tyll.
Sockerkaksbottnar tårtbottnar
Sockerkaksbottnar eller tårtbottnar att använda till tårta. Goda att fylla med valfri tårtfyllning ex. hårt vispad vaniljvisp eller vaniljkräm samt sylt som hallonsylt eller jordgubbssylt. Garnera förslagsvis tårtan med vispad grädde och färska bär.
Om du ökar receptet med en tredjedel så blir det lagom att grädda i en långpanna med höga kanter. Lägg bakplåtspapper i botten samt smörj och bröa kanterna. Då blir det två lager tårtbottnar.
Se alla recept ur kategorin Äggrecept

Gilla oss på Facebook