Biff Rydberg

Introduktion och förberedelse

Biff Rydberg som är stekt oxfilé i kuber, råstekt potatis samt lök serverat med äggula.

Serveringsförslag

Med "restbitarna" på oxfilén

En fördel med Biff Rydberg är att den kan lagas som en lyxig lunch eller middagsrätt med "resterna" på oxfilén som huvud och svans - de mindre fina bitarna på oxfilén som tärnas upp. Smidigt om du köper en hel oxfilé.

Den finare mittbiten kan du steka eller grilla i fina bitar eller steka hel.

Att dricka till

En kall öl som lageröl eller Ipa passar till.

Biff Rydberg på tallrik med persilja, saltgurka och Dijonsenap.
Biff Rydberg garnerade med persilja, saltgurka och Dijonsenap.

4 portioner biff Rydberg

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 600 gram oxfilé, tärnad
  • 600 gram potatis, skalad, tärnad av fast sort (ca 8 stora potatisar)
  • 2 gula lökar ca 300 gram, hackad
  • 3 msk smör
  • 3 msk matolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm nymalen svartpeppar
  • Tillbehör: 4 äggulor
  • 1 dl Dijonsenap
  • 4 saltgurkor
  • 400 gram grönsaker som ex. kokt broccoli, vaxbönor, brysselkål, sockerärtor eller valfritt
  • 0,5 dl Worcestershiresås

Tillagning

  1. Skala och tärna potatis i ca 1x1 cm stora tärningar.
  2. Skölj tärningarna i ett durkslag. Skaka av dem noga. Torka dem gärna ännu torrare med lite hushållspapper.
  3. Värm en stekpanna.
  4. Bryn potatisen i någon msk smör och matolja. Stek först på hög värme sänk sedan värmen och stek på låg värme. Vänd dem försiktigt då och då så de blir stekta runt om och ej bränns. Det tar ett tag ca 20 minuter för potatisen att bli mjuk. Stek gärna med lock ett tag så gör ångan att de blir snabbare klara. Ta av locket mot slutet.
  5. Smaka av potatisen med salt och svart- eller vitpeppar. Låt potatisen steka under tiden du lagar resten.
  6. Skala och hacka löken fint.
  7. Stek löken mjuk i någon msk smör och matolja på medelvärme. Rör då och då.
  8. Kläck ägg och spara äggulorna i de halva skalen. Du kan spara äggvitorna till annat i kylen.
  9. Förbered ev. grönsak samt tillbehören.
  10. Tärna oxfilé i ca 2x2 cm bitar.
  11. När potatisen är mjuk och har fin färg samt löken är stekt är det dags att steka köttet. Du kan lägga över potatis och lök på ett fat - täck över med folie så det håller sig varmt. Eller sätt in i ugnen medan du steker köttet.
  12. Bryn köttbitarna förslagsvis hälften i taget någon minut runt om i en mycket het panna med någon msk smör och matolja. Förslagsvis steker du dem medium så de har lite blodig kärna i mitten. Lägg över på ett fat.
  13. Krydda köttet med salt och peppar.
  14. Servera den brynta oxfilén med den råstekta potatisen samt löken. Toppa med äggulor (serverade i sina halva skal).
  15. Gott till är saltgurka, dijonsenap, Worchestershiresås samt någon kokt grönsak som broccoli eller gröna ärtor.
E-mail
Medel: 3.1 (20 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 686 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-05-19

Tillbehör och liknande recept: