Biff Rydberg

Biff Rydberg som är stekt oxfilé i kuber, råstekt potatis samt lök serverat med äggula.

Gott är att blanda pytten med en skvätt grädde.

Stark senap, inlagd saltgurka, ärtor och broccoli passar också till.

4 portioner biff Rydberg

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 600 g oxfilé, tärnad
  • 500 g potatis, skalad, tärnad av fast sort (ca 8 stora potatisar)
  • 2 gula lökar ca 300 g, hackad
  • 3 msk smör
  • 3 msk matolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm nymalen svartpeppar
  • Tillbehör: 4 äggulor
  • 1 dl Dijonsenap
  • 4 saltgurkor
  • 400 gram grönsaker som ex. kokt broccoli, vaxbönor, brysselkål, sockerärtor eller valfritt
  • 0,5 dl Worcestershiresås

Tillagning

  1. Skala och tärna potatis i ca 1x1 cm stora tärningar.
  2. Skölj tärningarna i ett durkslag. Skaka av dem noga. Torka dem gärna ännu torrare med lite hushållspapper.
  3. Värm en stekpanna på max.
  4. Bryn potatisen i någon msk smör och matolja. Stek först på hög värme sänk sedan värmen och stek på medelvärme. Vänd dem försiktigt då och då så de blir stekta runt om och ej bränns. Det tar ett tag ca 20 minuter för potatisen att bli mjuk. Stek gärna med lock ett tag så gör ångan att de blir snabbare klara.
  5. Smaka av potatisen med salt och svart- eller vitpeppar. Låt potatisen steka under tiden du lagar resten.
  6. Skala och hacka löken fint.
  7. Stek löken mjuk i någon msk smör och matolja på medelvärme. Rör då och då.
  8. Kläck ägg och spara äggulorna i de halva skalen. Du kan spara äggvitorna till annat i kylen.
  9. Förbered ev. grönsak samt tillbehören.
  10. Tärna oxfilé i ca 2x2 cm bitar.
  11. Krydda köttet med salt och peppar.
  12. När potatisen är mjuk och har fin färg samt löken är stekt.
  13. Bryn köttbitarna förslagsvis hälften i taget någon minut runt om i en mycket het panna med någon msk smör och matolja. Lägg över på ett fat.
  14. Servera den brynta oxfilén med den råstekta potatisen samt löken och toppa med äggulor (serverade i sina halva skal). Gott till är saltgurka, dijonsenap, Worchestershiresås samt någon kokt grönsak.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Vad ska du äta på sportlovet?

På sportlovet gillar många att sporta, äta gott och ha kul. Maten ska gå snabbt, enkelt samt passa hela familjen - som Korv Stroganoff. Den får gärna ha gott om extra energi så du orkar i backen. Här är lite tips på rätter jag själv tycker passar.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

10 mest sökta matorden under 2016

Vegetarisk mat, Rabarberkladdkaka och Halloumi-stroganoff - här är tio-i-topp listan för de mest sökta maten och recepten på Google under 2016. 

Läs mer