Hemgjord senap

Hemgjord senap av svarta eller bruna senapsfrön. Blir en stark och grov senap. Hemgjord egen senap tappar sedan styrkan efter hand.
Hemgjord senap kan du ha att blanda i vit bechamelsås till senapssås eller servera som tillbehör till lutfisk, korv, fläskkorv eller fläsklägg.
Du kan krossa i mortel eller i skål med kanonkula (men de är ju inte så vanligt att man har).
Mixer har svårt att krossa kornen om den inte är kraftig ex. med turboknapp. Dubbla då gärna receptet för annars hoppar bara kornen omkring.
Senapen kan smaksättas med någon dl socker (sötare senap), några msk ättika (hållbar senap) samt ev. en skvätt grädde (lenare mildare smak).

1 dl hemgjord senap

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 1 dl svarta eller bruna senapsfrön
  • 0,5 dl vatten
  • 0,5 socker (för söt senap)
  • 2 msk ättika

Tillagning

  1. Krossa i mixer: lägg i senapsfröna torra och mixa på kraftigaste effekt ex. turbo tills de malts till en gul röra.
  2. I mortel: mortla någon msk torra senapsfrön till gult pulver och lägg över efter hand i en skål där du sedan tillsätter vatten och övriga ingredienser.
  3. I skål med kul: lägg i senapsfröna torra i skålen och rulla kulan tills senapen malts. Tillsätt sedan övriga ingredienser och pilla ner senap från kanterna med en slickepott och blanda till en god senap.
  4. När senapsfröna är malda blandar du i vatten och ev. övriga ingredienser till en bredbar senap. Dvs. tillsätt socker, vatten samt ättiksprit och mosa tills sockret löst upp sig några minuter.
  5. Lägg upp senapen i en skål.
  6. Senapen är klar att serveras.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer