Isterband med stuvad potatis

Klassisk svensk husmanskost. Du kan steka isterbanden i ugnen eller i stekpanna. Lagar du till många är det smidigast att steka alla isterband i ugnen så sköter de sig själva. 

Isterband serveras ofta med inlagda rödbetor och grov eller stark senap. Stekt lök och inlagd gurka funkar också till isterband. Istället för persilja kan du ta gräslök om du vill. Räkna 4 stora eller 8 små isterband till fyra portioner.

Isterband är en lättrökt, grovkornig korv med syrlig smak. Den innehåller bland annat fläskkött, korngryn och potatis. Just att den är lättrökt innebar att isterband är lätt syrlig av mjölksyrebakterier som bidrar till smaken.

4 portioner Isterband med stuvad potatis

  • Förberedelse: 25 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 500 gram isterband
  • 12 kokta potatisar, gärna av fast sort och kravmärkta
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 dl mjölk
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 3 msk hackad persilja, krus- eller bladpersilja

Tillagning

  1. Skala och koka potatis mjuk 20-25 minuter om du ej redan har kokta potatisar. Låt svalna.
  2. Sätt ugnen på 200 grader (eller stek isterbanden sakta i en stekpanna på spisen).
  3. Gör stuvningen: Smält smöret i en kastrull och pudra över mjölet och rör om. Häll sedan i mjölken och grädden under omrörning så att det kokar upp och tjocknar till en stuvning sk bechamelsås.Låt bechamelsåsen koka på svag värme och rör då och då i ca 10 min.
  4. Dela under tiden stora isterband på längden. Små isterband behövs ej delas. Lägg isterbanden i en ugnsform och stek i ugnen på 175 grader i 25 minuter eller stek i en stekpanna några minuter på båda sidor tills de är knapriga och genomstekta.
  5. Vänd ner potatisen i den varma stuvningen och vänd runt.
  6. Hacka gräslök eller persilja fint och tillsätt med salt och vitpeppar. Smaka på den stuvade potatisen och se om det behövs mer salt och vitpeppar.
  7. Servera isterbanden med stuvad potatis, grov eller stark senap och inlagda rödbetor.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer