Kokt rimmad oxbringa med rotmos

Servera med stark senap, buljong från oxbringan, knäckebröd och ev. en sallad ex. på finrivna morötter, tomat, valnötter, spenat och vinäger.

Överbliven oxbringa kan frysas. Lägger du oxbringan i press håller i kylen ex. över natten blir den lättare att skära i tunna skivor och får fin form. Du kan koka oxbringan utan morot, purjolök och rotselleri också men de ger god smak.

6 portioner kokt rimmad oxbringa

  • Förberedelse: 2 tim 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 2 tim 40 min

Ingredienser

  • 1,5 kg oxbringa, rimmad med ben eller ca 1 kg utan ben
  • 1 morot i bitar
  • 0,5 purjolök i bitar
  • 1/4 rotselleri, skalad, i bitar
  • 6 vitpepparkorn
  • 1 tsk timjan
  • 2 lagerblad
  • Till rotmoset: 1 kg kålrot, grovt tärnad
  • 1 kg potatis, skalad
  • 2 små morötter, tärnade
  • 100 g smör

Tillagning

  1. Lägg bringan i en stor kastrull och häll på vatten så att det täcker. Koka upp och skumma med en slev.
  2. Skala och skär rotsaker i bitar. Skölj och strimla purjolök. Lägg i rotsaker, purjolök och kryddorna.
  3. Låt köttet sjuda, koka på låg värme, tills bringan är mör, i 2 timmar.
  4. Ta upp oxbringan och lägg att vila på ett fat ev. under folie. Spara buljongen till rotmos och att ha till servering.
  5. Rotmos: Lägg kålrot, potatis och morot i en kastrull och sila över buljong från köttkoket så att den täcker. Om buljongen är mycket salt så späd den först med vatten.
  6. Koka rotsakerna i ca 30 minuter tills de är mjuka.
  7. Stöt eller pressa dem i en potatispress ner i en kastrull och arbeta in smöret.
  8. Späd med buljong till lämplig konsistens och smak.
  9. Smaksätt moset med nymalen vitpeppar och ev. salt.
  10. Skär upp oxbringan mot köttfibrerna i tunna skivor och lägg upp på fat.
  11. Servera rotmoset vid sidan och stark senap till samt extra buljong från koket av oxbringan i en skål.
E-mail
Medel: 3.5 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer