Kokt rimmad oxbringa med rotmos

Servera med stark senap, buljong från oxbringan, knäckebröd och ev. en sallad ex. på finrivna morötter, tomat, valnötter, spenat och vinäger.

Överbliven oxbringa kan frysas. Lägger du oxbringan i press håller i kylen ex. över natten blir den lättare att skära i tunna skivor och får fin form. Du kan koka oxbringan utan morot, purjolök och rotselleri också men de ger god smak.

6 portioner kokt rimmad oxbringa

  • Förberedelse: 2 tim 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 2 tim 40 min

Ingredienser

  • 1,5 kg oxbringa, rimmad med ben eller ca 1 kg utan ben
  • 1 morot i bitar
  • 0,5 purjolök i bitar
  • 1/4 rotselleri, skalad, i bitar
  • 6 vitpepparkorn
  • 1 tsk timjan
  • 2 lagerblad
  • Till rotmoset: 1 kg kålrot, grovt tärnad
  • 1 kg potatis, skalad
  • 2 små morötter, tärnade
  • 100 g smör

Tillagning

  1. Lägg bringan i en stor kastrull och häll på vatten så att det täcker. Koka upp och skumma med en slev.
  2. Skala och skär rotsaker i bitar. Skölj och strimla purjolök. Lägg i rotsaker, purjolök och kryddorna.
  3. Låt köttet sjuda, koka på låg värme, tills bringan är mör, i 2 timmar.
  4. Ta upp oxbringan och lägg att vila på ett fat ev. under folie. Spara buljongen till rotmos och att ha till servering.
  5. Rotmos: Lägg kålrot, potatis och morot i en kastrull och sila över buljong från köttkoket så att den täcker. Om buljongen är mycket salt så späd den först med vatten.
  6. Koka rotsakerna i ca 30 minuter tills de är mjuka.
  7. Stöt eller pressa dem i en potatispress ner i en kastrull och arbeta in smöret.
  8. Späd med buljong till lämplig konsistens och smak.
  9. Smaksätt moset med nymalen vitpeppar och ev. salt.
  10. Skär upp oxbringan mot köttfibrerna i tunna skivor och lägg upp på fat.
  11. Servera rotmoset vid sidan och stark senap till samt extra buljong från koket av oxbringan i en skål.
E-mail
Medel: 3.5 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer