Kalops

Klassisk köttgryta med smak av kryddpeppar. Här med morötter men de kan uteslutas.
Mest smak och riktigt mustig blir kalops av kött med ben. Grytbitar går också bra men då tillsätter jag en buljongtärning för mer smak.
Den typiska smaken på kalops kommer annars från kryddpeppar. Laga gärna dubbel sats kalops och frys in. Kokt potatis, blomkål, bondbönor och rödbetor passar bra som tillbehör till kalops.
Öl eller mjölk är gott att dricka till kalops.

6 portioner kalops

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 2 tim 30 min
  • Klart på: 2 tim 50 min

Ingredienser

  • 1 kg kött, helst med ben av högrev, bringa, märgpipa eller grytbitar av ex. innanlår, högrev.
  • 2 gula lökar
  • 2 morötter
  • 2 msk smör eller margarin
  • 1 tsk salt
  • 5 krm vitpeppar
  • 3 msk vetemjöl
  • 5 dl vatten
  • 10 kryddpepparkorn
  • 2 lagerblad

Tillagning

  1. Skär kött i bitar. Skär rent benet (om du köpt kött med ben) men använd det och koka med i grytan.
  2. Skala och skär morötter i stora bitar.
  3. Skala lök och klyfta den.
  4. Bryn grytbitar, ben, morötter och lök i fett i en het stekgryta. Eller bryn i en stekpanna och lägg över i en stor kastrull eller gryta.
  5. Krydda med salt och peppar.
  6. När köttet är i grytan tillsätter du vetemjöl.
  7. Häll på vatten och tillsätt kryddpeppar och lagerblad.
  8. Låt kalopsen koka på låg värme med lock tills köttet blir mört. Det brukar ta 2-3 timmar. Smaka på köttet.
  9. Späd ev. med vatten någon gång (vattnet ska täcka köttet) och rör då och då.
  10. Ta av kalopsen från värmen. Smaka av med salt och vitpeppar samt servera med kokt potatis och rödbetor.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer