AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Skrämmande goda recept till Halloween. Pumpapaj, pumpasoppa, kalkon och mycket mer.

Bjud på...
Sök
Android

Wallenbergare

Wallenbergare Wallenbergare med gröna ärter, potatismos, skirat smör och rårörda lingon. En fluffig och saftig färsbiff av kalvfärs mixad med ägg och grädde.
En matberedare fungera bra att mixa ihop smeten till Wallenbergarna men det går också att röra ihop i en bunke.
Istället för kalvfärs kan du ta finmalen nötfärs, viltfärs eller kycklingfärs. Be gärna att få köttet mald fint två gånger eller mal det själv.
Dubbla gärna receptet (när du ändå kladdar ner en matberedare) och frys in wallenbergare.
Man kan utesluta ströbrödet och steka wallenbergarna utan panering.
Med en utstickare, en rostfri ring, så kan du forma mycket fina runda och höga wallenbergare. Då oljar du en bricka, fyller smet i ringen upp till kanten, vänder hela ringen med smeten i ströbröd och steker dem någon minut ljust bruna med ringen i stekpannan i smör. Ta sedan upp ringen och stek nästa wallenbergare. För över wallenbergarna på en ugnsplåt och för över till ugnen.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.2 av 5 (Antal röster: 9)
4 port wallenbergare

Ingredienser:

  • 500 g kalvfärs, finmalen
  • 3 äggulor
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 dl ströbröd, siktat, till panering
  • 2 krm fyra kryddor, epiche riche - malen torkad kryddpeppar, vitpeppar, kryddnejlika och muskot (valfritt). Eller bara ett krm kryddpeppar.
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • Tillbehör: 200 gram smör, skirat
  • Potatismos: 16 kokta potatisar mosade med 100 gram smör, ca 2 dl mjölk, salt och peppar
  • 150 gram gröna ärtor, brysselkål, smörstekta sockerärtor, haricots verts eller valfri grönsak
  • Rårörda lingon eller lingonsylt

Tillagning:

  1. Förbered potatis: skala, dela och koka potatis till moset.
  2. Smält och skira smöret i en kastrull och sätt åt sedan sidan.
  3. Se till så att alla ingredienser är kalla.
  4. Sätt ugnen på 175 grader.
  5. Hacka färsen lite extra på en skärbräda för hand. Lägg i en stor bunke eller mixer.
  6. Knäck ägg och dela upp i vitor och gulor. Du kan spara vitorna i kylen till annat ex. maränger eller omelett med lite fler hela ägg i.
  7. Tillsätt äggulorna till färsen. Rör ut eller mixa ut äggulorna i färsen.
  8. Tillsätt salt, vitpeppar och ev. fyra kryddor (alternativt ersätt med lite kryddpeppar).
  9. Tillsätt lite grädde i taget under kraftig vispning eller mixning. Smeten ska vara jämn och lös men fast nog att forma till biffar. Blir den för lös så blir wallenbergarna svåra att steka så ev. behöver du ej alla grädde. Rör eller mixa inte för länge.
  10. Hit kan du förbereda wallenbergssmeten och förvara i kylen om du önskar.
  11. Sprit ut ströbröd på en tallrik.
  12. Skira smöret i en liten kastrull.
  13. Värm en stekpanna och ta i någon msk av det skirade smöret. Stek gärna ett smakprov av wallenbergssmeten och smaka av med salt och peppar.
  14. Dags att steka wallenbergarna: Dela upp smeten i fyra delar. Smörj händerna med lite olja så fastnar inte smeten i händerna och den blir lättare att forma. Forma runda burgare eller plättar ca 2 cm cm tjocka. Strö över ett lager ströbröd vänd och strö över ströbröd på andra sidan.
  15. Värm en stekpanna och bryn wallenbergarna i 2-3 msk skirat smör på båda sidorna några minuter. Var försiktig när du vänder dem. Du kan forma ihop dem lite med stekspaden så att de blir runda och fina.
  16. Sätt sedan in stekpannan i ugnen eller lägg över wallenbergarna på en ugnsplåt.
  17. Låt Wallenbergarna steka färdigt i ca 20 minuter i mitten av ugnen. Gör under tiden potatismoset genom att hälla av potatisen, stöta den med en potatisstöt, blanda i smör, mjölk (ha moset på plattan så att mjölken och moset blir varmt) samt smaka av med salt och vitpeppar.
  18. Koka upp de gröna ärtorna eller värm dem i mikron.
  19. Servera wallenbergarna med potatismoset, kokta gröna ärter, skeda över skirat smör samt servera rårörda lingon eller lingonsylt till.


 

Fler recept ur samma kategori som Wallenbergare:

Gulaschgryta med älg
Gulaschgryta med älg och paprika. En variant av ungersk gulasch med älgkött. Blir också god med annat grytkött av vilt eller vanlig högrev.
Du behöver en stor gryta, förslagsvis i gjutjärn eller en emaljerad gryta som ex. Le Creuset.
Vintips är ett fylligt rött vin ex. från Cote du Rhone eller ett vin av Shiraz från Australien.
Pasta med mögelostsås
Pasta med mögelostsås. En god vegetarisk pasta. Vit pastasås (bechamelsås) smaksatt med grön - eller blåmögelost samt stekt rödlök och riven parmesan på toppen
Stekt lax med bulgursallad
Stekt lax med bulgursallad och kall yoghurt- och limesås. En god och nyttig rätt som passar till vardags som fest.
Använd gärna en stektermometer. Innertemperaturen ska vara 50-55 grader.
Om laxfiléerna har skinn så se till att skinnet är fjällat (att de flesta fjällen är bortskrapade).
Laxen kan också vändas i lite vetemjöl, grahamsmjöl eller ströbröd innan du steker den.
Kontrollera också att laxen ej har några ben genom att känna på den. Ryck i så fall ut benen med en laxtång.

Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Fetaostbiffar med klyftpotatis och tzatziki
Fetaostbiffar med klyftpotatis och tzatziki. Grekiska biffar smaksatta med fetaost, serverade med rostade potatisklyftor, paprika och kalamataoliver samt tzatziki.
Du kan laga biffarna av nötfärs, oxfärs, blandfärs eller viltfärs. Eller tom kycklingfärs.
Serverat till middag passar ett rött fylligt vin som Shiraz eller franskt Rhone-vin till. Eller lageröl.
Järpar med gräddsås
Järpar med gräddsås. Järparna serveras med rårörda lingon, pressgurka och potatismos.
Förutom gräddsås är järpar gott med potatismos, inlagd gurka och lingon.
Kokta grönsaker som ärtor, brysselkål, broccoli, blomkål, gröna bönor och morötter passar också till järpar.
Skippar du potatismoset och serverar med kokta bönor och valfria kokta grönsaker så blir rätten GI eller LCHF.
Tillsätter du finhackad persilja blir det persiljejärpar.
Garnera ev. med hackad persilja.
Lasagne med spenatplattor
Lasagne med spenatplattor, köttfärs- och tomatsås samt ostsås.
Till lasagne är det gott med en sallad. Förslag är tärnade tomater, kokta vita bönor, grönsallad, hackad rödlöd samt olivolja, vinäger, salt och peppar.
Med quornfärs eller sojafärs blir lasagnen vegetarisk.
Se alla recept ur kategorin Köttfärs
Californiarolls
Californiarolls är en Amerikansk variant på sushirulle eller Maki med ris, lax, avokado och majonnäs som är rullad sjögräs sk Noriblad.
En rulle räcker till en portion ca 12-14 bitar.
Gott som huvudrätt, buffé eller till förrätt (räkna då en halv rulle per portion).
Du hittar recept på kokt sushiris om du söker här på receptfavoriter.
Svampsoppa
Svampsoppa. Grundrecept på klassisk svampsoppa med champinjoner. God till lunch, lätt middag, soppbuffé till vardags som till fest. Godast tycker jag svampsoppan är om den mixas men det kan man utesluta om man vill.
Du kan lyxa till soppan med lite tryffelolja, en klick crème fraiche och toppa med fräst rotselleri, kastanjechampinjoner och purjolök.
Räcker till 6 port om den serveras som förrätt.
Istället för smör kan du använda olivolja. Vidare kan man ersätta mjölkprodukterna med sojaprodukter som ex. sojagrädde för en vegan svampsoppa.
Man kan också ha grönsaksbuljong i soppan.
Kall avokadosoppa med räkor
Kall avokadosoppa med räkor. En god förrätt, lätt middag eller lunch.
Vintips till avokadosoppa är vitt smakrikt vin av Semillondruvan.
Nybakt bröd passar också till avokadosoppan.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Lax wrap tortilla rulle
Lax wrap eller rulle med tortilla bröd fylld med varmrökt lax, sallad och dressing.
Tobbes köttfärspaj
Tobbes köttfärspaj. Paj med köttfärs gratinerad med ost. Servera köttfärspajen något avsvalnad, gärna med lite crème fraiche eller grekisk yoghurt samt en blandad grönsallad och tomatsallad.
Havregryn kan ersättas med vetemjöl i pajdegen. Minska då vattnet till 3 msk.
Grillad eller stekt polenta
Grillad eller stekt polenta. Kokt polenta du grilla eller steka som tillbehör till grillen osv.
Låt polentan stelna i ett lager som du skär i ex. rektanglar eller trekanter och sedan steker eller grillar. Pensla dem då med olivolja först. Smidigt då du kan förbereda polentan och ha i kylen. Sedan är det bara att grilla och steka den.
Polentagryn är av majs och kokas i vatten, buljong och/eller mjölk. Polenta kan sedan blandas med olivolja, smör, riven parmesanost, ägg, hackad soltorkad tomat eller kryddor som hackad basilika, gurkmeja, chili osv efter smak och fantasi.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Kokt blomkål
Kokt blomkål är gott, enkelt, billigt och nyttigt som tillbehör till det mesta.
Då blomkål är så enkelt att förbereda passar det utmärkt både till vardags men också till många på en buffé eller fest.
Koka gärna blomkål med en klick smör eller olivolja, salt och peppar.
Snabbsaltade gurkor
Snabbsaltade gurkor med lag du ej behöver koka. Till snabbt saltade gurkor ska du välja salt utan jod (som ger bäsk smak) - ej heller mineralsalt.
Lägg gärna gurkorna i salt först några timmar eller över natten så blir dina hemgjorda snabbsaltade gurkor mycket knapriga.
Vill du vara på säkra sidan att gurkorna ska hålla länge kan du tillsätta natriumbensoat (konserveringsmedel) enligt paket.
Syrade saltgurkor syrad saltgurka
Syrade saltgurkor. Våsteråsgurkor är goda att syra och salta in. Hemgjord syrad saltgurka får en mild och supergod smak.
Salta gärna in gurkorna innan så blir de knaprigare. Pilla inte med fingrar i lagen då kan den bli dålig.
Salt med jod kan ge bäsk smak så välj salt utan jod samt undvik mineralsalt.
Klassiskt är också att ha i några sköljda blad av svarta vinbär eller körsbär i varje burk syrade gurkor (ökar hållbarheten). Välj gurkor de finaste gurkorna till inläggning - så perfekta gurkor som möjligt utan skador.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Majspannkakor
Majspannkakor. Pannkakor med majs i pannkakssmeten. Majspannkakor kan serveras som vanliga pannkakor med sylt och grädde men också som ex. frukost med vaniljyoghurt, fruktsallad och rostade hackade hasselnötter.
Du kan använda färsk kokt majs från majskolv, fryst tinad majs eller burkmajs. Godast är färsk kokt majs från majskolv.
Koka egen majs: ta bort bladen från fyra majskolvar, koka den i 40 minuter, låt svalna, dela på tvären i tre delar och skär bort majskornen från kolvarna samt använd majsen i receptet eller till annat.
Snittar med getostkräm
Snittar med getostkräm är ett gott varmt tilltugg av knaprigt vitt stekt bröd toppat med getostkräm, honung och valnötter.
Skar franskbrödet i rektanglar och rostade dem med olivolja i ugnen, istället för smör och stekpanna
Om getosten är lite krämig så är det enklare att röra ihop, jag gjorde det med en gaffel i en lite skål.
Pannkakor pannkakssmet
Goda pannkakor och pannkakssmet. Pannkaksrecept. Grundsmet. Prova att ersätta 1-2 dl av mjölken med apelsinjuice - ett kockknep vi gjorde i lumpen.
När du gjort smeten så får den gärna stå och vila någon halvtimme (helst i kylen då) så sväller mjölet och smeten blir lite tjockare och godare. Men det går bra att grädde direkt också.
Vidare kan du ha i en tsk bakpulver för lite fylligare pannkakor.
Testa att steka lite av smeten så ser du om den är lagom tjock som du vill ha pannkakorna.
För mycket ägg i smeten gör pannkakorna för lika omelett.
Dock ska ju smeten inte vara för tunn för då fastnar och går pannkakorna sönder lättare.
Behöver du göra pannkakorna lite tjockare så fyll ett glas till hälften med mjöl och rör ut kall mjölk till en klumpfri tjock smet och tillsätt till pannkakssmeten. Tillsätter du mjölet direkt i smeten så klumpar mjölet sig bara och blir svårt att röra ut jämnt.
Pannkakssmet håller sig någon dag i kylen.
Dubbla satsen om ni ska äta många pannkakor.
Du kan göra en stor laddning smet på en liter mjölk och ta fem ägg, 4 dl mjöl och 3/4 tsk salt.
Pannkakssmeten kan också användas till fyllda pannkakor sk crepes - då brukar man grädda dem tunnare. Pannkakssmeten blir också goda plättar ca 50 st.
Vill du ha pannkakssmet utan ägg kan du ersätta dem med 2 msk sojamjöl.
Se alla recept ur kategorin Stekt mat

Gilla oss på Facebook