AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Klassiskt svenskt julbord med sill, lax, skinka och Jansson med mera. Många rundor blir det.

Varje år...
Sök
Android

Wallenbergare

Wallenbergare Wallenbergare med gröna ärter, potatismos, skirat smör och rårörda lingon. En fluffig och saftig färsbiff av kalvfärs mixad med ägg och grädde.
En matberedare fungera bra att mixa ihop smeten till Wallenbergarna men det går också att röra ihop i en bunke.
Istället för kalvfärs kan du ta finmalen nötfärs, viltfärs eller kycklingfärs. Be gärna att få köttet mald fint två gånger eller mal det själv.
Dubbla gärna receptet (när du ändå kladdar ner en matberedare) och frys in wallenbergare.
Man kan utesluta ströbrödet och steka wallenbergarna utan panering.
Med en utstickare, en rostfri ring, så kan du forma mycket fina runda och höga wallenbergare. Då oljar du en bricka, fyller smet i ringen upp till kanten, vänder hela ringen med smeten i ströbröd och steker dem någon minut ljust bruna med ringen i stekpannan i smör. Ta sedan upp ringen och stek nästa wallenbergare. För över wallenbergarna på en ugnsplåt och för över till ugnen.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 10)
4 port wallenbergare

Ingredienser:

  • 500 g kalvfärs, finmalen
  • 3 äggulor
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 dl ströbröd, siktat, till panering
  • 2 krm fyra kryddor, epiche riche - malen torkad kryddpeppar, vitpeppar, kryddnejlika och muskot (valfritt). Eller bara ett krm kryddpeppar.
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • Tillbehör: 200 gram smör, skirat
  • Potatismos: 16 kokta potatisar mosade med 100 gram smör, ca 2 dl mjölk, salt och peppar
  • 150 gram gröna ärtor, brysselkål, smörstekta sockerärtor, haricots verts eller valfri grönsak
  • Rårörda lingon eller lingonsylt

Tillagning:

  1. Förbered potatis: skala, dela och koka potatis till moset.
  2. Smält och skira smöret i en kastrull och sätt åt sedan sidan.
  3. Se till så att alla ingredienser är kalla.
  4. Sätt ugnen på 175 grader.
  5. Hacka färsen lite extra på en skärbräda för hand. Lägg i en stor bunke eller mixer.
  6. Knäck ägg och dela upp i vitor och gulor. Du kan spara vitorna i kylen till annat ex. maränger eller omelett med lite fler hela ägg i.
  7. Tillsätt äggulorna till färsen. Rör ut eller mixa ut äggulorna i färsen.
  8. Tillsätt salt, vitpeppar och ev. fyra kryddor (alternativt ersätt med lite kryddpeppar).
  9. Tillsätt lite grädde i taget under kraftig vispning eller mixning. Smeten ska vara jämn och lös men fast nog att forma till biffar. Blir den för lös så blir wallenbergarna svåra att steka så ev. behöver du ej alla grädde. Rör eller mixa inte för länge.
  10. Hit kan du förbereda wallenbergssmeten och förvara i kylen om du önskar.
  11. Sprit ut ströbröd på en tallrik.
  12. Skira smöret i en liten kastrull.
  13. Värm en stekpanna och ta i någon msk av det skirade smöret. Stek gärna ett smakprov av wallenbergssmeten och smaka av med salt och peppar.
  14. Dags att steka wallenbergarna: Dela upp smeten i fyra delar. Smörj händerna med lite olja så fastnar inte smeten i händerna och den blir lättare att forma. Forma runda burgare eller plättar ca 2 cm cm tjocka. Strö över ett lager ströbröd vänd och strö över ströbröd på andra sidan.
  15. Värm en stekpanna och bryn wallenbergarna i 2-3 msk skirat smör på båda sidorna några minuter. Var försiktig när du vänder dem. Du kan forma ihop dem lite med stekspaden så att de blir runda och fina.
  16. Sätt sedan in stekpannan i ugnen eller lägg över wallenbergarna på en ugnsplåt.
  17. Låt Wallenbergarna steka färdigt i ca 20 minuter i mitten av ugnen. Gör under tiden potatismoset genom att hälla av potatisen, stöta den med en potatisstöt, blanda i smör, mjölk (ha moset på plattan så att mjölken och moset blir varmt) samt smaka av med salt och vitpeppar.
  18. Koka upp de gröna ärtorna eller värm dem i mikron.
  19. Servera wallenbergarna med potatismoset, kokta gröna ärter, skeda över skirat smör samt servera rårörda lingon eller lingonsylt till.


 

Fler recept ur samma kategori som Wallenbergare:

Gnocchi med bacon, svamp och grädde
Gnocchi med bacon, svamp och grädde. Gör hemgjord gnocchi eller köp färdig. Gnocchi är små pastakuddar gjorda med mosad potatis.
Servera gärna med riven parmesan, hackad bladpersilja samt lite grönsallad och tärnade tomater samt gurka.
Med färdigköpt färsk gnocchi så går såklart rätten snabbare att laga.
Vegansk pasta
Vegansk pasta med soltorkade tomater, chili, ruccola, rostad vitlök, basilika och olivolja.
Pasta utan ägg eller mejeriprodukter.
Veganpastan passar både till fest som till vardags.
Ica Basic pasta sortiment är utan ägg och passar veganer - dessutom är den billig. Det finns fler sorters torr pasta som är utan ägg så kolla paketet först.
Har du ej tid att rosta vitlöken så kan du också pressa 3-4 klyftor och koka med oljan och chilin några minuter. Då går pastan mycket snabbare att laga.
Gott med bröd till toppat med ex. Tofutti Creamy Smooth (sojafärskost) med örter och vitlök.
Ett tips är att rosta flera hela vitlökar när du ändå har ugnen igång. Dessa kan du sedan ha i kylen eller frysen och ha som tillbehör eller använda i matlagning.
Söndagsgryta med fläskfile
Söndagsgryta med fläskfilé. En snabb, god och enkel gryta med crème fraiche, fransk senap, dragon, paprika och purjolök. Råris, ris, pressad potatis, tagliatelle eller rostade rotfrukter är gott till.
Gott till är även mango chutney, jordnötter och russin.
Barnvänligt och snällt. Vill du ha mer currysmak så kan du tillsätta någon tsk garam masala och en spansk chilifrukt.
Vintips är en röd Rioja.
Tomatsallad och/eller grönsallad passar också till.
Om gästerna är mycket hungriga så räkna med att köpa ca 1 kg fläskfilé. Grytan är ju god att äta som resträtt också om det blir över.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Pasta med köttfärssås Bolognese
Pasta med köttfärssås. Köttfärssås Bolognese är en klassiker till spagetti, penne, tagliatelle och finns med många variationer. Bolognese är en ragu med köttfärs, lök, tomat och vitlök.
Andra vanliga extra ingredienser är stjälkselleri, rotselleri, rimmat fläsk, muskot, tabasco eller annat starkt.
Servera köttfärssåsen med riven ost av typ parmesan eller grano padano (som är billigare men samma typ).
Som kock brukade vi förkorta bolognese till bollo.
Vegetarisk köttfärssås får du med quornfärs. Quornfärssås blir mycket gott.
Du kan smaksätta köttfärssåsen med lite ketchup mot slutet.
Nötfärsbiffar
Nötfärsbiffar med gräddsås, kokt potatis, saltgurka, lingon och sallad.
Om du vill kan du smaksätta nötfärsbiffarna med hackade inlagda rödbetor, kapris och syltlök; eller hackad persilja och smulad fetaost.
Köttfärsrulle
Köttfärsrulle. En variant på köttfärslimpa som är rullad med leverpastej och bakad i ugnen.
Kokt potatis, grönsallad, lingon, saltgurka samt gräddkokt grönkål (sök recept här på receptfavoriter.se).
Gillar du bacon kan du linda in köttfärsrullen med ett paket skivad bacon innan du ugnsbakar köttfärsrullen. Vidare kan man ha i någon dl skivad smörgåsgurka i köttfärsrullen.
Se alla recept ur kategorin Köttfärs
Napoleonbakelser
Napoleonbakelser är en bakelser med bakad smördeg varvat med grädde, vaniljkräm, äppelmos och toppat med glasyr.
Du behöver smördegsplattor som du kavlar ut och bakar av. Dessa varvar du sedan med grädde osv. Du kan också baka egen smördeg förstås - sök recept här på receptfavoriter.se
Napoleonbakelser är ej uppkallade efter Napoleon som man kan tro utan det är dess geografiska ursprung kring Neapel i Italien (Napoletana) som sägs ha namngett bakelserna.
Grillspett Teriyaki med Entrecote
Grillspett Teriyaki med Entrecote. Marinerade spett med mör entrecote. Teriyakisås är en japansk sojamarinad och sås med ljus soja, socker, risvin samt ingefära. Här har jag lagt till vitlök och sesamfrön samt en klyfta lime.
En rätt nyttig men lyxig och festlig rätt som passar till grill på vardag som helg.
Som tillbehör är klibbigt ris gott samt grillade grönsaker som paprika och zucchini. Vårlök, rödlök, purjolök, äggplanta, morot mm är också gott att grilla till.
Istället för ris så passar kokt matvete eller råris till.
Grillspetten kan såklart stekas i ugn med.
Dryckestips till är öl som ex. Nils Oscar Lager.
Kall pepparrotssås
Kall pepparrotssås passar till det mesta ex. rökt eller gravad lax, grillat som lax och kött men också kallskuret som fårfiol, renstek, varmrökt lax med mera.
Snabb och enkel sås att göra.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Brysselkex med sylt
Brysselkex med sylt i mitten En småkaka med röd kant bakt av mördeg med syltklick i mitten.
Goda hembakta kakor som är enkla att baka och ger lite färg till kakfatet. Brysselkex är goda till fika.
Miniköttbullar
Miniköttbullar med nötfärs, lök, mosad kokt potatis smaksatta med lite gurkmeja (valfritt). Köttbullar utan ströbröd.
Ceasarsallad med kyckling och bacon
Ceasarsallad med kyckling, bacon, parmesan, krutonger och Ceasardressing.
Vill du göre en enklare ceasardressing kan du ta färdig majonnäs (uteslut ägg och olja) och blanda med vitlök, sardeller osv.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Köttfärslimpa med leverpastej
Köttfärslimpa med leverpastej, gräddsås, kokt potatis, lingon, saltgurka, grönsallad och gräddkokt grönkål.
Köttfärslimpan får god smak av leverpastejen men kan också lindas i ett paket skivad bacon innan du ugnsbakar den. Vidare kan man fylla limpan med någon dl skivad smörgåsgurka också.
Gräddkokt grönkål är gott till men valfritt. Alternativ är andra kokt grönsaker som broccoli, blomkål, morot osv.
Pepparrotskött
Pepparrotskött. Kokt grytkött av kalv eller lamm i pepparrotssås. Såsen gör du av den goda buljongen och smaksätter med grädde och finriven pepparrot.
Istället för färsk pepparrot kan du ta pepparrot på tub.
Klassisk svensk husmanskost.
Du kan koka pepparrotskött av grytkött med eller utan ben.
Du kan välja att koka köttet med purjolök, palsternacka och rotselleri som ger god smak men de kan uteslutas. Morot och lök räcker fint.
Servera gärna med kokta grönsaker som morot, blomkål och gröna bönor.
En skål med extra riven färsk pepparrot vid servering är gott till att strö över pepparrotsköttet för de som vill.
Svampsoppa
Svampsoppa. Grundrecept på klassisk svampsoppa med champinjoner. God till lunch, lätt middag, soppbuffé till vardags som till fest. Godast tycker jag svampsoppan är om den mixas men det kan man utesluta om man vill.
Du kan lyxa till soppan med lite tryffelolja, en klick crème fraiche och toppa med fräst rotselleri, kastanjechampinjoner och purjolök.
Räcker till 6 port om den serveras som förrätt.
Istället för smör kan du använda olivolja. Vidare kan man ersätta mjölkprodukterna med sojaprodukter som ex. sojagrädde för en vegan svampsoppa.
Man kan också ha grönsaksbuljong i soppan.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Rispytt med kyckling och curry
Rispytt med kyckling, curry, kål, skinka, räkor och ärtor. En enkel och god variant på Nasi Goreng (indonesisk rispytt).
Med färdigkokt kallt ris i kylen så går pytten snabbt att laga. Rispytt är perfekt att laga på överblivet ris, skinka och andra rester. Du kan välja vilket ris du vill. Gott är basmatiris eller thairis.
Gillar du ägg så kan du ha på stekt ägg eller röra ihop äggen, stek och sedan strimla i bitar över rispytten.
Elefantöra
Elefantöra är såklart inte ett riktigt elefantöra utan recept på en utbankad bit biff som lövbiff, rostas, biff eller oxfilé.
Köttet ser ut som ett elefantöra. Kan serveras med tomatpuré, rostad eller knaperstekt lök och potatis som pommes, klyftor, hasselbacks, rostad potatis osv. Här har jag valt rostade små delikatesspotatisar eller färskpotatisar.
Till elefantöra kan du banka ut kött som lövbiff, rostas, oxfile, rostbiff eller ryggbiff.
Elefantöron är säkert mycket större än vad dessa lövbiffar är men tanken är att biffarna ska vara tunna och stora - inte exakt lika stora som riktiga elefantöron såklart.
En grönsallad ex. babyspenat med halverade cocktailtomater eller en tomatsallad är gott till (skiva några tomater, blanda med olivolja, vinäger, lite hackad rödlök, salt och svartpeppar).
Oxfile med konjakssås
Oxfilé med konjakssås och tillbehör. Här med Hasselbackspotatis, ugnsrostad lök och grönsallad.
Du kan välja andra tillbehör som ex. klyftpotatis, rostade rotfrukter, lök som smålök, gul lök eller rödlök, grillade grönsaker, ugnsbakad tomat eller annan grönsallad.
Se alla recept ur kategorin Stekt mat

Gilla oss på Facebook