AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Fixa en buffé till festen. Goda och enkla tips samt recept till en stor buffé. Passar till studentfest,...
Sök
Android

Wallenbergare

Wallenbergare Wallenbergare med gröna ärter, potatismos, skirat smör och rårörda lingon. En fluffig och saftig färsbiff av kalvfärs mixad med ägg och grädde.
En matberedare fungera bra att mixa ihop smeten till Wallenbergarna men det går också att röra ihop i en bunke.
Istället för kalvfärs kan du ta finmalen nötfärs, viltfärs eller kycklingfärs. Be gärna att få köttet mald fint två gånger eller mal det själv.
Dubbla gärna receptet (när du ändå kladdar ner en matberedare) och frys in wallenbergare.
Man kan utesluta ströbrödet och steka wallenbergarna utan panering.
Med en utstickare, en rostfri ring, så kan du forma mycket fina runda och höga wallenbergare. Då oljar du en bricka, fyller smet i ringen upp till kanten, vänder hela ringen med smeten i ströbröd och steker dem någon minut ljust bruna med ringen i stekpannan i smör. Ta sedan upp ringen och stek nästa wallenbergare. För över wallenbergarna på en ugnsplåt och för över till ugnen.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 11)
4 port wallenbergare
Förberedelse: 20 min
Tillagning: 30 min
Klart på: 50 min

Ingredienser:

  • 500 g kalvfärs, finmalen
  • 3 äggulor
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 dl ströbröd, siktat, till panering
  • 2 krm fyra kryddor sk epice riche - malen torkad kryddpeppar, vitpeppar, kryddnejlika och muskot (valfritt). Eller bara något krm kryddpeppar.
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • Potatismos: 16 kokta potatisar mosade
  • 100 gram smör
  • 2 dl mjölk
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 150 gram gröna ärtor, brysselkål, smörstekta sockerärtor, haricots verts eller valfri grönsak
  • 2 dl rårörda lingon eller lingonsylt
  • 200 gram skirat smör

Tillagning:

  1. Förbered potatis: skala, dela och koka potatis till moset.
  2. Smält och skira smöret i en kastrull och sätt åt sedan sidan.
  3. Se till så att alla ingredienser är kalla.
  4. Sätt ugnen på 175 grader.
  5. Hacka färsen lite extra på en skärbräda för hand. Lägg i en stor bunke eller matberedare med kniv.
  6. Knäck ägg och dela upp i vitor och gulor. Du kan spara vitorna i kylen till annat ex. maränger eller omelett med lite fler hela ägg i.
  7. Tillsätt äggulorna till färsen. Rör ut eller mixa ut äggulorna i färsen.
  8. Tillsätt salt, vitpeppar och ev. fyra kryddor (alternativt ersätt med lite kryddpeppar).
  9. Tillsätt lite grädde i taget under kraftig vispning eller mixning. Tillsätt bara grädde tills färsen är lös men fast nog att forma biffar.
  10. Hit kan du förbereda wallenbergssmeten och förvara i kylen om du önskar.
  11. Sprit ut ströbröd på en tallrik.
  12. Skira smöret i en liten kastrull.
  13. Värm en stekpanna och ta i någon msk av det skirade smöret. Stek gärna ett smakprov av wallenbergssmeten och smaka av med salt och peppar.
  14. Dags att steka wallenbergarna: Dela upp smeten i fyra delar. Smörj händerna med lite olja så fastnar inte smeten i händerna och den blir lättare att forma. Forma runda burgare eller plättar ca 2 cm cm tjocka. Strö över ett lager ströbröd vänd och strö över ströbröd på andra sidan.
  15. Värm en stekpanna och bryn wallenbergarna i smör och olja på båda sidorna några minuter. Var försiktig när du vänder dem. Du kan forma ihop dem lite med stekspaden så att de blir runda och fina.
  16. Sätt sedan in stekpannan i ugnen eller lägg över wallenbergarna på en ugnsplåt.
  17. Låt Wallenbergarna steka färdigt i ca 20 minuter i mitten av ugnen. Gör under tiden potatismoset genom att hälla av potatisen, stöta den med en potatisstöt, blanda i smör, mjölk (ha moset på plattan så att mjölken och moset blir varmt) samt smaka av med salt och vitpeppar.
  18. Koka upp de gröna ärtorna eller värm dem i mikron.
  19. Servera wallenbergarna med potatismoset, kokta gröna ärter, skeda över skirat smör samt servera rårörda lingon eller lingonsylt till.


 

Fler recept ur samma kategori som Wallenbergare:

Räkpasta
Räkpasta. God pasta med räkor, grädde, gröna ärtor, persilja, vitlök, parmesan, smör och chili. En variant på pasta Alfredo med räkor.
Enkel att laga och lite att hacka. Välj pasta som spagetti, tagliatelle, skruvar eller penne.
Kan också lagas med färsk pasta - gör då pastasåsen innan du kokar pastan som då bara tar 2-3 minuter att koka.
Vintips till pastan är ett vitt vin ex. från norra Italien Valpolicella.
Risotto med broccoli
Risotto med broccoli. En krämig vegetarisk risotto med parmesan, mozzarella, vitt vin, Arborioris, broccoli, grönsaksbuljong, lök, vitlök, persilja och en klick creme fraiche.
God som förrätt, tillbehör eller lätt middag. En enkel huvudrätt om den serveras med grillade grönsaker som sparris och röd paprika eller fin lufttorkad skinka, grillad kyckling eller fisk som laxfilé.
Hemgjord gnocchi gnocchideg
Hemgjord gnocchi med potatis, mjöl och ägg.
Färsk hemgjord gnocchi är gott med stekt bacon eller fläsk, lök samt svamp och tillsätt en skvätt grädde och svartpeppar.
Klassiskt är att slunga gnocchin i smält smör, lite hackad salvia, salt och svartpeppar.
Gnocchi passar också med någon msk pesto och olivolja som tillbehör till grillat eller på buffe.
Kall gnocchi passar istället för pasta i recept på pastasallad.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Baguette med köttbullar i marinarasås
Baguette med köttbullar i marinarasås. Italienska köttbullebaguetter med köttbullar i italiensk mustig tomatsås.
Du kan fuska med köpta färdiga köttbullar och färdig tomatsås. Extra gott blir det dock med egna köttbullar, egen tomatsås och hembakt baguette (sök recept här på receptfavoriter).
Överblivna köttbullar i tomatsås är gott med spagetti.
Istället för burktomater kan du ta 1 kg plommontomater och skålla samt skala, kärna ur och hacka dem.
Grekisar
Grekisar är ugsbakade köttfärskorvar i tomatsås serverade med tzatziki och klyftpotatis. En rätt som passar både till vardag som fest. Istället för klyftpotatis kan du ha ris, råris, pasta, kokta morötter, stekta aubergineskivor eller valfritt tillbehör.
Gott till är också tärnade tomater, kokt morot, sallad samt smulad fetaost på toppen.
Jätteladdning köttkorv eller fläskkorv
Jätteladdning köttkorv eller fläskkorv. En stor omgång hemgjord korv som blir ca 7 kg korv.
Du kan ta färdig mald köttfärs också - gärna med mycket fett i som blandfärs eller fläskfärs.
Till 7 kg korvfärs går det åt cirka 16 meter svinfjälster eller cirka 7 meter rak-(Ø 55mm) eller kroktarm(Ø 44mm) från nöt.
Du behöver bomullssnöre att knyta om korvändarna med.
Med nitritsalt så förbättras både köttfärgen och hållbarheten. Fjälster av alla slag finns att köpa på postorder hos web-butiken Carnivor.se
Se alla recept ur kategorin Köttfärs
Baconlindade gröna bönor haricots verts
Baconlindade gröna bönor haricots verts. Ett gott tillbehör från franska köket som andas 70-tal.
Välj de färska fina små gröna bönorna som kallas haricots verts. Skippa haricots verts på burk - de ramlar bara sönder.
Slår du på en skvätt grädde också mot slutet så får du en god sås också.
Gravad lax
Grava din egen lax. Att grava lax är inte svårt och blir mycket gott. Prova hemgjord gravad lax med gravlaxsås och kokt potatis eller dillstuvad potatis och citron.
Du kan sätta smak på gravningen genom lite sprit efter smak till ex. gin för gingravad lax. Var dock försiktig då enklast ofta är godast.
Servera gravlaxen skivad upplagd på fat till jul och midsommar med gravlaxsås (hovmästarsås) eller som lunch med kokt potatis, dill, citron och gravlaxsås eller dillstuvad potatis.
Rödvinssås med timjan
Rödvinssås med timjan, rotselleri och morot. En god fyllig rödvinssås som passar till det mesta ex. kött som lammytterfilé, vilt eller kyckling.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Fisksoppa à la Sir Toby
Fisksoppa à la Sir Toby. En mustig fisksoppa med mycket grönsaker, rotselleri, potatis och gottis som räcker till många.
Couscous och tomatsallad med yoghurt
Couscous och tomatsallad med yoghurt. En krämig sallad med bladpersilja och mynta.
Couscoussalladen håller sig i kylen. God på buffé, till grillat, middagstillbehör eller till picknick.
Hemgjord gnocchi gnocchideg
Hemgjord gnocchi med potatis, mjöl och ägg.
Färsk hemgjord gnocchi är gott med stekt bacon eller fläsk, lök samt svamp och tillsätt en skvätt grädde och svartpeppar.
Klassiskt är att slunga gnocchin i smält smör, lite hackad salvia, salt och svartpeppar.
Gnocchi passar också med någon msk pesto och olivolja som tillbehör till grillat eller på buffe.
Kall gnocchi passar istället för pasta i recept på pastasallad.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Pepparrotssmör smör med pepparrot
Pepparrotssmör. Recept på hemgjort aromsmör med pepparrot. Ett mycket gott smör till ugnstekt fisk, grillad fisk och andra fiskrätter. Men också rostbiff.
Brulépudding
Brulépudding med vaniljpudding samt karamellsås i botten. Fransk Crème caramel på svenska. Brulépudding serveras kall så laga den gärna några timmar eller dagen innan så hinner sockret lösa sig till en fin karamellsås.
Vintips till brulépudding är ett sött dessertvin som ex. tyskt Trocken beerenauslese eller fransk Sauternes som Château Grillon.
Du kan också göra brulépuddingen i en större form. Då tar den dock längre tid i ugnen ca en halvtimme till.
Crème brulée är vaniljpudding med socker på toppen som karameliseras innan servering.

Äggsås
Äggsås till kokt torsk eller sej. Bechamelsås med hackat kokt ägg och persilja.
Om du vill kan du ersätta någon dl av mjölken mot grädde och ev. även fiskbuljong om du har det.
Äggsåsen kan också smaksättas med hackad dill istället för persilja. Vidare kan man ha i 2 msk finhackad ansjovis istället för salt och buljongtärning. Pressad citron eller citronklyfta passar också till såsen.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Räkor i vitlök tapas
Räkor med vitlök. En slags tapas med räkor frästa med lite vitlök som tilltugg eller förrätt.
Kycklingrullader med bacon
Kycklingrullader med bacon runt och fyllda med fetaost, parmesan och basilika. Här med rostad vanlig potatis eller sötpotatis; en kall fetaostsås samt sallad på färsk spenat och rivna morötter.
Räkna 8 skivor kycklingfilé - två vardera - ibland finns färdigskivad kyckling att köpa eller ta ca 3 kycklingbröst.
Du kan välja andra tillbehör efter tycke ex. klyftpotatis och tomatsås, potatisgratäng, potatismos och skirat smör, risotto osv.
Stekt lax med mango, avokado och tomat
Stekt lax med mango-, avokado- och tomatsalsa. Gott och nyttigt. Här med mos på sötpotatis eller vanligt potatismos.
Istället för mos kan du servera råris, quinoa, klyftpotatis eller annat tillbehör.
Välj gärna Msc-märkt lax och ekologisk mango, avokado, tomat och potatis.
Se alla recept ur kategorin Stekt mat

Gilla oss på Facebook