Järpar med gräddsås

Järparna serveras med rårörda lingon, pressgurka och potatismos samt gräddsås förstås. Kokta grönsaker som ärtor, brysselkål, broccoli, blomkål, gröna bönor och morötter passar också till järpar.

Skippar du potatismoset och serverar med kokta bönor och valfria kokta grönsaker så blir rätten GI eller LCHF.

Tillsätter du ca 1 dl finhackad persilja (eller ett paket 35 gram fryst hackad persilja) till köttfärsen i nedan recept så blir det persiljejärpar.

Garnera gärna järparna med hackad persilja.

4 portioner järpar med gräddsås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 500 g kalvkött, finmalet eller vanlig nötfärs
  • 4 skivor vitt bröd som franskbröd
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 gul lök
  • 5 champinjoner, ca 50 gram
  • 2 ägg
  • 1 tsk timjan
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • 1 dl hackad persilja eller 1 pkt 35 gram fryst hackad persilja (om du vill laga persiljejärpar)
  • 4 msk smör att steka i
  • Gräddsås: 3 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 5 dl grädde
  • 2 dl sky från stekningen av järparna
  • 4 msk ljus soja som ex Kikkoman
  • 1 krm salt och svart- eller vitpeppar efter smak
  • Tillbehör: Potatismos, inlagd gurka och lingon samt grönsaker som ärtor, brysselkål, gröna bönor och kokta morötter

Tillagning

  1. Skär bort kanterna på brödet.
  2. Tärna brödet och lägg i en stor bunke. Häll över grädden.
  3. Förbered tillbehör som kokt potatis till potatismos.
  4. Sätt ugnen på 200 grader.
  5. Skala och hacka löken fint.
  6. Stek löken mjuk i smör några minuter utan att den tar färg. Lägg över med brödet i bunken.
  7. Rensa och finhacka svampen. Stek svampen tills den mesta vätskan ångat bort. Lägg i bunken.
  8. Tillsätt timjan, salt och peppar.
  9. Blanda ner köttfärs i bunken.
  10. Tillsätt ett ägg i taget under omrörning. Tillsätt persilja om du vill laga persiljejärpar.
  11. Stek ev. en liten bit färs och smaka om det behövs mer salt och peppar.
  12. Forma smeten till åtta eller tolv äggformade bullar.
  13. Bryn dem några i taget runt om i smör och lägg dem i en ugnsform eller ugnsfast stekpanna.
  14. Stek dem klart i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
  15. Gör färdigt tillbehör som potatismos och ev. kokta grönsaker.
  16. Häll av skyn från formen i en skål.
  17. Täck över järparna med lite folie och håll dem varma medan du lagar gräddsåsen.
  18. Fräs smöret i en såskastrull.
  19. Rör i vetemjölet.
  20. Tillsätt skyn från järparna under omrörning. Rör ut klumpar.
  21. Tillsätt grädden. Koka upp under omrörning.
  22. Låt såsen koka på medelvärme ca 5 minuter och rör då och då.
  23. Smaka av såsen med ljus soja, salt och peppar.
  24. Servera järparna med gräddsåsen, potatismos, pressgurka eller saltgurka samt lingon och ev. någon kokt grönsak.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer