Biff Greta

Biff Greta är en rätt med stekt tärnad oxfilé marinerad i stark senap samt äggula. Klassisk Biff Greta brukar serveras med råstekt potatis. Det blir också gott med andra tillbehör som på bilden med ugnsstekt potatis i skivor och rostad blomkål.

Biff Greta kan också serveras på smörstekt vitt bröd eller toast.

Tomatsallad, grönsallad och/eller kokt broccoli, vaxbönor eller ärtor är också gott till.

Biff Rydberg är liknande som Biff Greta men då steks den tärnade oxfilén i tärningar som det är och serveras med äggula på toppen, råstekt potatis samt stekt hackad lök.

4 portioner Biff Greta

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 500 gram oxfilé
  • 2 äggulor
  • 3 msk Dijonsenap
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 2 msk matolja
  • 1 msk smör
  • Råstekt potatis: 800 gram potatis, fast sort
  • 4 msk matolja
  • 4 msk smör
  • 2 krm salt
  • Rostad blomkål: 500 gram blomkål
  • 1 krm curry
  • 1 krm garam masala
  • 1 krm gurkmeja
  • 2 msk matolja
  • 0,5 krm salt

Tillagning

  1. Börja med tillbehören som råstekt eller ugnstekt potatis samt ev. ugnsstekt blomkål.
  2. Skala potatisen.
  3. Råstekt potatis: skär i 1x1 cm tärningar. Skölj potatisen noga i ett durkslag (stärkelse ska bort som annars fastnar i pannan). Låt potatisen rinna av väl och torka den gärna med en handduk lite lätt. Värm en stekpanna med olja och ev. smör. Stek potatisen på medelvärme tills den är mjuk och har fått fin färg. Salta. Undvik att vända runt för ofta utan vänd bara 2-3 gånger. Annars går potatisen lätt sönder. Det tar ca 20 minuter.
  4. Ugnsstekt potatis i skivor: sätt ungen på 225 grader. Skär potatisen i tunna skivor. Skölj den väl i durkslag, låt rinna av och torka den lätt med en handduk. Häll olivolja i en ugnsfast stekpanna och fördela potatisen i pannan. Salta och vänd runt potatisen. Platta till potatisen i ett jämnt lager. Stek potatisen i ca 20 minuter.
  5. Ugnsstekt blomkål: Skölj och rensa blomkålen. Skär bort buketterna från roten. Dela stora buketter. Lägg i en ugnsfast stekpanna och tillsätt kryddor. Rör om och ugnsstek blomkålen i ca 20 minuter.
  6. Dags för Biff Greta: Tärna oxfilén i ca 1,5 x 1,5 cm tärningar. Lägg i en stor bunke.
  7. Tillsätt ägg, senap, salt och svartpeppar samt rör runt.
  8. Forma fyra lika stora runda högar likt biffar på en tallrik.
  9. Värm en stekpanna och tillsätt olja och smör.
  10. När smöret slutat bubbla lägger du i högarna med biff Greta. Försöka håll ihop dem och peta ihop dem längs kanterna så att de blir så runda och hela som möjligt.
  11. Stek på hög värme i ca 1-2 minuter på båda sidor. Det gör inget om de ramlar sönder lite. Oxfilén kan gärna vara lite blodig - alltså stekt medium.
  12. Servera Biff Greta biffarna med potatisen samt ev. rostad blomkål. Tomatsallad, grönsallad och/eller kokt broccoli är gott till också.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer