AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Klassiskt svenskt julbord med sill, lax, skinka och Jansson med mera. Många rundor blir det.

Varje år...
Sök
Android

Godis recept, godisrecept, recept på godis

Godisrecept för maximal lördagsstämning - recept på godis

Gör ditt eget godis.

Godis
Gör ditt eget godis. Prova tryfflar, mozartkulor eller chokladkola.

Här hittar du recept på hemmagjort godis. Allt från chokladtryfflar till Mozartkulor, kola, nötkola till knäck.

Det sägs att Gustav Vasa var Sveriges första gottegris. Sant är iallafall att han beställde mängder av godis, speciellt hans favorit marsipangodis. Hälften av medelsvenssons godis är choklad. Kakao fanns inte i Sverige på Gustav Vasas tid men jag är nästan säker på att han hade älskat våra nutida Marzipankulor med nougat, marsipan och choklad.

Först på 1600-talet kom kakaon till Sverige och då fanns inga chokladkakor istället var det inne att dricka en kopp choklad på fina chokladfik.
På 1800-talet blev sockret billigare med industrialiseringen och sockerbetan. Många kvinnor kokade karameller och sålde på marknader för att dryga ut hushållskassan. En av dessa uppfann polkagrisen och hette Amelia Erikson. En annan hette Tant Augusta och startade ett helt karamellkokeri.

Tyvärr var den tidens godis inte bara onyttig för tänderna utan innehöll ofta giftiga färg- och smakämnen, till den grad att många blev sjuka av att äta dåtidens godis. Så jag tänkte det är bäst att hålla sig till kola, knäck, choklad och marsipangodis. Karamellerna får ni köpa - ni behöver ända hitta en specialaffär för de essenser man använder till karameller. Fråga samtidigt efter recept om du vill göra karameller. Idag proppar vi i oss 11,8 kg godis per år och person. Vi är de riktiga gottegrisarna.



Knäck - julknäck

Recept till cirka 40 små formar
2 dl ljus sirap
2 dl strösocker
2 dl grädde
1 dl mandel
1 msk smör
Koka ihop sirap, socker och grädde i cirka 30 minuter. Koka under tiden upp vatten och skålla mandlarna i 2 minuter. Häll av vattnet, lägg i handduk och gnugga av skalen. Hacka eller krossa dem grovt. Förbered småformar, papperspaket eller en långpanna med bakpapper. Droppa lite knäck i kallt vatten, kan du forma en kula är knäcken klar. Tillsätt smöret och mandeln. Rör runt och dela upp knäcken i formarna. Man kan också hälla ut knäcken på bakplåtspapper, låta det svalna lite, skära små rutor och rulla små kulor när den är ljummen. Lägg kulorna i småformarna.

Kola
Till 128 småkolor
1 dl ljus sirap
1 dl farinsocker
5 dl strösocker
3 dl grädde
1 msk smör
Rör ihop och koka allt utom smör i cirka 30 minuter på medelvärme. Rör ofta, för grädden bränner lätt. Gör kulprovet som till knäck. Tillsätt smöret på slutet så blir kolan blank. Bred ut i smord långpanna eller på bakplåtspapper, cirka 0,5 cm tjockt. Skär ut kolabitar, ett förslag är 16 diagonala snitt och 8 vågräta. Då får du ut 128 kolor. Låt svalna, ta isär och slå in i klippta små smörpapper.

Nötkola - kola med nötter
Gör som kola men tillsätt 2 dl skållad, hackad mandel.

Chokladkola - kola med choklad
Gör som kola men tillsätt kakaopulver, ca 3/4 dl. Blanda med sockret först, så blir det inga klumpar.

Mozartkulor - Nougat och marsipankulor

Mozartkulor
En av mina personliga favoriter. Mozartkulor kan du göra själv och blir supergoda med sin marsipan, nougat och choklad.

Recept cirka 32 stycken
Cirka 300 g mjuk nougat
300 g mandelmassa
2 dl florsocker
Cirka 2 msk vatten eller vit baksirap
200 g blockchoklad
Skär mandelmassan i småbitar. Arbeta ihop med florsockret. Tillsätt lite vatten eller sirap (2 msk) så går det lättare. Dela två högar och kavla föst ut en del mellan plastfolie. Ta bort foliet och skär ut 16 rutor (4x4). Lägg dem på hög och upprepa med den andra delen mandelmassa. Dela nougaten i 32 lika stora bitar. Forma dem till kulor. Slå in nougatkulorna i mandelmassrutorna. Dela chokladen i bitar och smält i vattenbad eller mikro på medeleffekt. Ta en provsticka eller tandpetare och stick i kulorna, doppa dem i chokladen och lägg upp på bakplåtspapper. Förvara kallt och håll snyltare borta. Innan servering kan man pudra florsocker över. Ytterliggare alternativ är att vända dem i krossade nötter, gärna pistache, eller krokant innan chokladen stelnat helt.

 

Tryffel smaksatt med likör recept
Den här är en enkel och snabb tryffel att göra. Mörk choklad med hög kakaohalt är ofta inte alls söt. Tack vare lite socker i så passar denna tryffel de flesta smaker ändå. Tryffeln spritsas i formar.
Recept till cirka 50 stycken
200 gr mörk blockchoklad
75 gr osaltat smör
40 gram florsocker
Eventuellt 1 msk sprit som Grand Marnier (apelsinlikör), rom, körsbärsbrännvin eller konjak
Blockchokladen smältes över ett varmt vattenbad eller i mikron. Tillsätt sockret och rör om tills smeten är jämn. Tillsätt smöret lite i taget. Kyl ner tills massan kan spritsas. Spritsa små formar. Göms på säkert och kallt ställe till julafton.

Mörk chokladtryffel smaksatt med avec recept
Det här är en tryffel för dem som gillar mörk choklad. Den är alltså inte så söt. Välj en choklad av hög kvalité - Lindtt eller Valrhona är förslag.
Recept till cirka 40 tryfflar
200 g mörk blockchoklad av finare kvalitét, gärna med hög kakaohalt 60-80 %
2 msk vispgrädde
2 äggulor
2 msk sprit som rom, konjak eller calvados
kakaopulver
Dela blockchokladen i bitar. Lägg i en bunke och smält i kokande vattenbad eller smidigast i mikron på medeleffekt. Rör ner grädden och spriten. När chokladen är lite mer än fingervarm, runt 70 grader, vispar du ner äggulorna. Låt svalna tills du kan rulla små kulor. Rulla dem i kakao och förvara dem i ett kylt kassaskåp.

Tryffel med nougat, mandelmassa och vit choklad recept
Många tjejer gillar denna ljusa tryffel som är rullad i kokos.
Recept till cirka 32 stycken
300 gram nougat
300 g mandelmassa
200 g vit choklad
1,5 dl grädde
2 dl kokosflingor
1 msk florsocker
Skär nougat i 32 lika stora bitar. Forma dem till kulor. Ställ i kylen. Skär mandelmassa i två bitar. Tryck ut till avlånga plattor med fingrarna. Kavla ut mellan plastfolie. Ta bort folie och skär i rutor (obs 16 på varje). Slå in nougatkulor i mandelmass-rutorna. Ställ i kylen. Blanda kokosflingor med en matsked vatten och en matsked florsocker i en långpanna. Rosta i ugnen tills de fått färg. Låt svalna. Dela vit choklad i bitar och späd med grädde. Smält under omrörning i vattenbad eller mikro på medeleffekt. Ta en provsticka eller tandpetare och stick i kulorna, doppa dem i chokladen, rulla dem i kokosflingor och lägg upp på bakplåtspapper.

Energigodis Powerbars
Godis träningsgodis för alla träningsfreakar och friluftsmänniskor. Blir bra mycket billigar än köpt träningsgodis. Prova att smaksätta med andra torkade frukter som fikon, dadlar eller äpplen. Kanel, ingefära eller kakao och vaniljsocker ger också god smak.
2,5 dl grädde
2 dl sirap
1,5 dl socker
5 dl havregryn eller müsli
1,5 dl russin
1,5 dl solrosfrön
1 dl finhackade/rivna nötter ex. mandel, cashew, jordnötter eller hasselnötter
Ta en stor kastrull och koka ihop grädde, socker och sirap till en mörk kolasmet. Testa en bit kola i kallt vatten, kan du forma en kula av den är kolan klar. Rosta gärna solrosfrön och nötter innan du blandar i dem så smakar det godare. Blanda alla ingredienser i kastrullen till en smet. Tillsätt ytterliggare havregryn tills smeten är rätt fast. Bred ut på bakplåtspapper ca 1 cm tjockt lager. Skär i portionsbitar och låt svalna.

Godisrecept för maximal lördagsstämning - recept på godis

 

Gilla oss på Facebook