Tiffin

Introduktion och förberedelse

Tiffin är ett slags godis, chokladkonfekt eller chokladrutor med choklad, kex, russin, cocktailbär och mandel.  

Tiffin bakas ej i ugn utan tillagas i kastrull i vilken man gör ett lager fyllning och ett lager smält choklad som får stelna i en form för att sedan skäras i små rutor. 

Serveringsförslag

Passar som till fika eller efter maten med kaffe eller espresso. Eller ta med på utflykt. 

Varianter

  • Apelsinjuice kan bytas mot apelsinlikör, kaffelikör, konjak, calvados, glögg, portvin, madeira, punsch eller rom. 
  • Flagad mandel kan bytas mot hackad mandel med eller utan skal. Eller andra hackade nötter som hasselnötter, valnötter eller pistage. Eller blanda. 
  • Annan torkad frukt som passar i är fikon, dadlar, aprikoser, tranbär, äppelringar, ananas eller mango. 
  • Gillar du kokos kan du ha i kokosflakes. 
  • Pumpakärnor passar också i. 
  • Tillsätt bitar av tärnad kola eller Dumle. Samt vidare marschmallows för godis mer likt Rocky Road
  • Byt en del av chokladen mot nougat.

Tips

  • Du kan göra mönster i chokladen innan den smält med en gaffel eller rippla över vit smält choklad i mönster eller strö över riven vit choklad. Eller garnera med guldpulver eller liknande. 
  • Istället för att hacka choklad kan du köpa chokladpellets. 
  • Desto godare choklad du använder ju godare blir din tiffin. Förslag är Lindt, Valrhona eller annan fin choklad. 

Tiffin serverad som en god chokladbit till en kopp espresso. Tiffin serverad som en god chokladbit till en kopp espresso.

25 till 50 bitar tiffin

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 5 tim 20 min
  • Klart på: 5 tim 30 min

Ingredienser

  • FYLLNING: 1 dl russin
  • 2 msk apelsinjuice
  • 100 gram mörk choklad
  • 150 gram ljus choklad, mjölkchoklad
  • 50 gram smör
  • 2 msk sirap
  • 8 Digestivekex
  • 50 gram röda cocktailbär, 1/2 paket
  • 50 gram mandelspån, flagad mandel, 1 påse
  • GLASYR: 100 gram ljus eller mörk choklad
  • 20 gram smör

Tillagning

  1. Lägg russin i blöt i apelsinjuicen i ca 15 minuter.
  2. Smörj kanterna på en non-stick fyrkantig form ca 18x18 cm. Klipp till ett bakplåtspapper och lägg i botten.
  3. Hacka all ljus och mörk choklad. Krossa Digestivekex till grova smulor. Skär cocktailbär i mindre bitar. Rosta flagad mandel i en torr panna.
  4. Mät upp smör och sirap i en kastrull.
  5. Tillsätt mörk och ljus choklad och smält försiktigt på låg värme. Rör då och då.
  6. Vänd i Digestivekex, russin och juice, cocktailbär samt mandel. Rör om till en röra.
  7. Fördela röran i ett jämnt lager i botten på formen.
  8. GLASYR: Mät upp 2/3 av den hackade mörka chokladen i en bunke. Tillsätt smöret. Värm vatten så det sjuder i en vid kastrull där bunken går ner. Sätt bunken över vattnet och smält chokladen samt smöret. Rör då och då.
  9. Tillsätt resten av chokladen och rör tills det smält. Ta av från värmen.
  10. Bred ut chokladglasyren över fyllningen i formen i ett jämnt lager.
  11. Låt kallna och stelna helt i rumsvärme i ca 5 timmar.
  12. Ta upp tiffin på en skärbräda och skär i rutor med en vass kniv. Förslagsvis i 5x5 rader till 25 bitar, ca 3-4 cm breda rutor. Eller dela i ytterligare vardera två bitar till 50 stycken mindre mumsbitar.
  13. Tiffin är klar att servera. Förvara i rumstemperatur i en burk med lock och med bakplåtspapper mellan lagren.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 286 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2024-04-07

Tillbehör och liknande recept: